Skriv ut

Normandie - en resa till ett av andra världskrigets avgörande krigsfält! Avresa 17 maj 2018

  • Point du Hoc

  • Rommels högkvarter La Roche Gryon

  • Rommels högkvarter La Roche Gryon

  • Marco Smedberg med en äkta Tigerstridsvagn

  • Marco Smedberg framför en tysk 88-millimeterskanon i Arromanche

  • American Cemetery & Memorial i Colleville-sur-Mer

  • Bunker vid Longues-sur-Mer

Följ med till Normandie - en resa till ett av andra världskrigets avgörande slagfält!
Att de allierade lyckades genomföra
invasionen i Normandie vände andra världskrigets förlopp. 
Intressanta militärhistoriska kvarlämningar och museer kombinerat med det utmärkta franska köket gör Normandie till ett utmärkt resmål!

 

Normandie - en resa till ett av andra världskrigets avgörande krigsfält!

Att de allierade lyckades genomföra invasionen i Normandie vände andra världskrigets förlopp. Dessutom är det världens hittills största militära amfibieoperation. Följ med till Normandie, en resa till ett av andra världskrigets avgörande slagfält längs landstigningsstränderna och följ det dramatiska förloppet när de allierade lyckades ta sig i land och bryta igenom det tyska motståndet. Att området är fullt av intressanta kvarlämningar och museer kombinerat med det utmärkta franska köket gör Normandie till ett utmärkt resmål för alla resenärer!
Vill du ladda ner dagsprogrammet som en PDF - klicka här!

Avresa: 17 - 20 maj 2018
Dag 1   Avresa mot Paris och vidare mot Normandie och Caen
Dag 2   Normandie med brittiskt perspektiv
Dag 3   Normandie med amerikanskt perspektiv
Dag 4   Normandie med tysk perspektiv, hemresa på kvällen

Ur innehållet:
-Musée Memorial (Caen) och Musée Tapisserie (Bayeux)
-Batteri Merville (kustartilleri) och Pagasus Bridge
-Arromanches-les-Bains, hamnen och museet
-St Mère Eglise och Point du Hoc
-Omaha Beach och den amerikanska kyrkogården
-Tilly-sur-Seulles och striderna om brohuvudet
-Argentan – Musée Montormel
 

Dagsprogram

Dag 1 - 17 maj 2018
Avresa till Normandie

Avresa från Arlanda, Göteborg eller Köpenhamn på förmiddagen. Vid ankomsten i Paris runt 09.00 möter guiden Marco Smedberg på flygplatsen. Efter en timmes bussfärd kommer vi fram till Rommels högkvarter La Roche Gryon. Det var här som Rommel inte bara ledde fronten i Normandie utan också planerade att öppna upp den för de allierade för att förkorta kriget. Vi spekulerar i vad som kunde ha hänt om Rommel inte blivit sårad och sedan tvingades till självmord. Efter besöket äter vi lunch några kilometer från museet.
Därefter fortsätter vi med buss i knappt två timmar till Caen, som länge utgjorde centrum för striderna i Normandie. Vi bor på utmärkta Novotel i Caen*. Dagen avslutas med gemensam middag. (L, M)

Dag 2 - 18 maj 2018
Normandie med ett brittiskt perspektiv

Vi börjar dagen med en kort bussfärd till det tyska batteri Merville. Härifrån hotades de brittiska landstigningsstränderna varför batteriet anfölls och slogs ut av en luftlandsättning före själva invasionen. Luftlandsatte gjorde britterna även för att säkra sin flank längs floden Orne, varvid major John Howard ledde anfallet mot den viktiga Pegasus Bridge. Vi tittar på bron och besöker ett utmärkt museum innan det är dags för lunch i Bénouville. Efter lunch fortsätter vi längs de brittiska invasionsstränderna drygt två mil bort till den lilla staden Arromanches. Här mitt i invasionsområdet anlade de allierade flytande hamnar som de hade bogserat över Engelska kanalen, rester ligger fortfarande i hamnbassängen. Vi beundrar denna ingenjörskonst på ett utmärkt museum.
Resten av eftermiddagen ägnar vi åt den äldre historien genom efter en kvarts bussförd titta på det berömda Bayeuxtapeten som beskriver slaget vid Hastings 1066. För de som redan sett detta finns i stället ett utmärkt museum över Normandieinvasionen. Efter detta besök i den pittoreska staden Bayeux åker vi tillbaka till vårt hotell. Kvällen är fri till egna aktiviteter, ingen middag ingår. (F, L,)

Dag 3 - 19 maj 2018
Normandie med ett amerikanskt perspektiv

Vi börjar dagen med en längre busstur på drygt en timme bort till St Mère Eglise som låg i det amerikanska brohuvudets flank.
Här luftlandsatte amerikanerna i mörkret före invasionen, vilket ledde till striderna runt kyrkan. Fallskärmssoldaten John Steel fastnade i kyrktornet och spelade död innan han togs tillfånga av tyskarna – han hänger fortfarande som staty i kyrktornet. Vi besöker både den lilla kyrkan och det amerikanska museet strax intill som skildrar amerikanernas luftlandsättningar.
Därefter kör vi tillbaka mot invasionsstränderna och besöker Point du Hoc. Uppför denna branta klippa klättrade allierade jägarsoldater och erövrade de tyska ställningarna bara för att konstatera att kanonerna de skulle förstöra hade flyttats.
Lunchen intar vi i närheten av Omaha Beach. Sedan vandrar vi ut på den berömda stranden och försöker sätta oss in i hur de amerikanska soldaterna trots allt lyckades ta sig i land. De som misslyckades ligger begravda strax ovanför strandbrinken på den krigskyrkogården American Cemetery & Memorial i Colleville-sur-Mer. Där finns också ett fantastiskt bildspel.
Efter besöket åker vi via Les Vergers de Fumichon där vi får provsmaka Calvados, innan ni åker tillbaka till hotellet. Den gemensamma middagen intas på stan i närheten av hotellet. (F L M)

Dag 4 - 20 maj 2018
Normandie med ett tyskt perspektiv

Vi lämnar hotellet och gör ett snabbt stopp i Vimoutiers – i ortens utkant står en tysk Tigerstridsvagn som vi stannar och tittar på. Det var också här i närheten som Rommel sårades svårt i ett brittiskt flyganfall den 17 juli när han var på väg tillbaka till sitt högkvarter.
Vi fortsätter sedan vidare mot Montormel där tittar vi på Musée Montormel som skildrar tyskarnas misslyckade offensiv mot Falaise och slutliga nederlag i Normandie. Efter en halvtimmes bussfärd äter vi sedan lunch, därefter återstår en två timmars bussfärd till flygplatsen och hemfärd. (F L).
 

Om Marco

Marco Smedberg är militärhistoriker, pansarofficer och ledamot av Kungliga krigsvetenskapsakademien. Han har varit redaktör i tidskriften Militär Historia och skrivit flera böcker om krigskonstens utveckling, däribland Militär ledning,Vietnamkrigen och det moderna standardverket Första världskriget som kom ut i januari 2014. Marco är flitigt anlitad som föredragshållare och håller även utbildningar, workshops och slagfältsguidning. Läs mer om Marco på hans egen hemsida!

Militärhistorisk resa till Normanie

Resan inkluderar:

-Avresa Stockholm, Göteborg och Köpenhamn - Paris i ekonomiklass t/r (måltider ingår inte ombord)
-Alla beskrivna transporter, prestationer och inträde ingår enligt programm
-Sex måltider ingår i resan varav 4 luncher och 2 middagar
-Måltidsdryck ingår vid luncherna
-Reseledare Marco Smedberg 

Att tänka på:
-En resväska per person på max 23 kg att checka in. Handbagaget får väga 12 kg. Ett giltigt pass krävs på resan.
Med reservation för ändringar i programmet. 

Boende under resan:
-Vår målsättning är att bo på Novotel i Bayeux. Beroende på antalet bokningar kan vi dock behöva ändra till ett liknande alternativ.

Avresa: 17 maj 2018
Hemresa: 20 maj 2018
Resdagar:
Pris per person, del i dubbelrum:
Från Stockholm: 15 995kr
Från Göteborg: 15 995kr
Från Köpenhamn: 15 995kr
Enkelrumstillägg: 2 500 kr
I resans pris ingår samtliga flygskatter och avgifter

Vi rekommenderar bokning senast 60 dagar innan avresa, därefter är vanligtvis platstillgången på förfrågan

Anmälningsavgift 3500 kr ska betalas inom 10 dagar från bokad resa, slutbetalning 40 dagar innan avresa.

 

Boka resa - Normandie - en resa till ett av andra världskrigets avgörande krigsfält! Avresa 17 maj 2018


Tack för att du vill boka Normandie - en resa till ett av andra världskrigets avgörande krigsfält! Avresa 17 maj 2018 med oss!
Har du frågor och funderingar är du alltid välkommen att ringa oss på 0413-170 50 eller skicka ett mail till info@winbergtravel.se. Befinner du dig i närheten av Eslöv kom gärna förbi oss på Stora Torg 17 och träffa oss personligen.

När du fyller i ditt namn nedan är det viktigt att det skrivs exakt som det står i passet då flygbolagen är mycket noggranna med att flygbokning och pass skall överensstämma helt.Har du bonuskort på flygbolag, önskemål om sittplats, specialkost, ickerökarrum på hotellen etc. fyller du i det nedan så kommer vi att göra allt för att hjälpa till så att dina önskemål blir uppfyllda. Här kan du också ange om du vill ha förslag på en förlängning av resan eller någon annan form av specialarrangemang.

Lägg till medresenärBeställ mer information - Normandie - en resa till ett av andra världskrigets avgörande krigsfält! Avresa 17 maj 2018


Kul att du vill ut och resa!
Om du fyller i fälten nedan så återkommer vi med ett förslag som vi hoppas kommer att passa dig. Du vet väl att när du bokar en paketresa med Winberg Travel omfattas du alltid av Paketreselagen. Vi ställer naturligtvis garantier till Kammarkollegiet och är medlemmar i SRF — Svenska Resebyråföreningen — din trygghet!


Har du önskemål om specifika flygbolag, hotell, rumsfördelning, utflykter och kombinationer av resmål låt oss veta så tar vi fram de bästa förslagen åt dig!

Normandie - en resa till ett av andra världskrigets avgörande krigsfält! Avresa 17 maj 2018


Tack för att du vill resa med oss!
Har du frågor och funderingar är du alltid välkommen att ringa oss på 0413-170 50 eller skicka ett mail till info@winbergtravel.se. Befinner du dig i närheten av Eslöv kom gärna förbi oss på Stora Torg 17 och träffa oss personligen.

Ange dina uppgifter nedan. Vill du att presentkortet skall skickas till någon annan, vänligen skriv dennes namn och adress i fältet övriga upplysningar.Vill du ha presentkortet skickat till en annan adress? Ange detta här.