Skriv ut

Västfronten - Första världskrigets västfront hundra år senare. Avresa 13 september 2018

  • Kanadensiska monument på Vimy Ridge

  • Guiden Marco Smedberg vid Napoleon på platsen för slaget vid Craonne

  • Tyne Cot, Storbritanniens största krigskyrkogård med drygt 11 000 gravar, Iepr

  • Ossariet i Douaumont, Verdun

  • Champagneprovning

  • Tapto-blåsare i Iepr

  • Menin Gate, Iepr

  • Brittiska soldater under slaget om Passchendaele 1917, foto: Wikimedia Commons

 

Snart är det 100 år sedan första världskriget slutade 1918. Få årtal i den moderna historien är lika viktigt.
Första världskriget ändrade den rådande världsordningen och på den avgörande västfronten utvecklades
skyttegravskriget längs 75 mil genom Belgien och Frankrike. 

Första världskrigets västfront hundra år senare
Snart är det 100 år sedan första världskriget slutade 1918. Få årtal i den moderna historien är lika viktigt.
Första världskriget ändrade den rådande världsordningen och på den avgörande västfronten utvecklades
skyttegravskriget längs 75 mil genom Belgien och Frankrike. Vi följer historien längs de viktigaste 30 milen.
Att fronten och vår resa går rakt genom distriktet Champagne utnyttjar vi till vinprovning.
Vill du ladda ner dagsprogrammet som en PDF - klicka här!

Avresa: 13-16 september 2018
Dag 1   Avresa till Bryssel och buss till Tyne Got
Dag 2   Flandern och Vimy Ridge, vidare till Reims
Dag 3   Champagne och Västfronten
Dag 4   Argonne och Verdun, på kvällen hemresa 

Ur innehållet:
-Tapto vid stadsporten Menin Gate (Iepr)
-In Flanders Fields Museum i Iepr
-Tyne Cot
-Besök på stridsvagnsmuseet i Flesquieres
-Chemin des Dames, Reims
-Museum Memorial, Verdun
-Douaumonts ossarium, Verdun
 

Dagsprogram

Dag 1 - 13 sep 2018
Sverige - Flandern

Avresa från Arlanda, Göteborg eller Köpenhamn på förmiddagen. Vid ankomsten i Bryssel möter guiden Marco Smedberg på flygplatsen.
Efter en timmes bussfärd kommer vi fram till Iepr ( Ypern/ Ypres) där vi börjar med ett besök på Flanders Fields museum. Detta utmärkta museum skildrar striderna i Flandern och är inhyst i stadens magnifika handelshus som påminner oss om områdets medeltida storhetstid.
Efter lunch åker vi en kort bussfärd till Tyne Got – Storbritanniens största gravgård med drygt 11 000 gravar.
För att avlasta den franska armén som gjort myteri och den ryska som upplösts av revolutionen gick britterna i juli 1917 till offensiv mot Passchendaele. Det regnade mest hela tiden och i den vattensjuka terrängen slagfältet förvandlades till en lervälling. Efter fem kilometers framryckning erövrade britterna slutligen Passchendaeleåsen i november. Av byn som gett åsen sitt namn återstod då bara spridda tegelstenar i leran. Offensiven kostade britterna 245 000 mans förluster. Drygt 11 000 av dem ligger begravda på Storbritanniens största krigskyrkogård -Tyne Cot - strax intill den försvunna byn. Åter i Iepr checkar vi in på hotel Albinon. Middagen intas på restaurang Les Halles på promenadavstånd från hotellet. Iepr var en viktig och symbolisk del av britternas front och staden intogs aldrig av tyskarna. Som ett hedersbevis blåser stadens brandmän fortfarande tapto varje kväll klockan åtta vid stadsporten Menin Gate genom vilken hundratusentals britter under hela kriget marscherade ut till sina skyttegravar. Vi kommer att följa denna ceremoni. (L, M)

Dag 2 - 14 sep 2018
Flandern

Vi börjar dagen en timmes bussfärd söderut till Vimy Ridge. Denna viktiga höjdsträckning hade två gånger anfallits av fransmännen, vilket misslyckades. Som ett ”förspel” till Passchendaele anfölls åsen I april 1917 av fyra kanadensiska divisioner. Kanadensarna skötte sig väl och intog åsen. Framgången var viktig för den unga nationens självkänsla. Vi påminns om detta genom att de lokala guiderna avlönas av den kanadensiska staten. Lunchen intar vi på Le Bistrot du Béatus i Cambrai varefter vi åker vi några kilometer till byn Flesquieres som var målet för krigets första lyckade pansaranfall den 20 november 1917 då 378 brittiska stridsvagnar anföll genom tyskarnas försvarslinjer. Huvudstriden stod runt byn där britterna förlorade 28 stridsvagnar. En av dem – Deborah – finns bevarad i byn och vi besöker detta speciella museum som i dagarna omlokaliseras. Därefter åker vi till Reims och checkar in på hotellet Golden Tulip Reims L’Univers.
Fri kväll och middag på egen hand. Katedralen har öppet till 19.30 om ni vill promenera dit. (F L)

Dag 3 - 15 sep 2018
Champagne

Vi börjar med en Busstransport till Chemin des Dames, som är en dominerande ås en dryg mil norr om Rheims och floden Aisne.
Här anföll tyskarna i augusti 1914, varpå fransmännen återtog hälften av terrängen för att sedan gå till offensiv här 1917. Men efter fem dygns hårda strider och stora förluster körde anfallen f ast. Det var inget nytt med misslyckanden men den här gången gjorde soldaterna myteri och vägrade fortsätta att anfalla. Den franska ledningen blev djupt skakad. Den ansvarige generalen byttes ut, man vidtog åtgärder för att förbättra soldaternas villkor och tyskarna missade chansen att slå till mot den krigströtta franska armén.
I maj 1918 gick tyskarna på nytt till offensiv här men hejdades av amerikanska förband. Det finns mycket att titta på, inklusive en staty av kejsar Napoleon där han vann en av sina sista segrar i mars 1814. Efter lunch på Brasserie le Poilu bär det av till Fort Pompelle.
Detta fort byggdes 1880 som ett resultat av fransmännens misslyckande med att stoppa tyskarna 1870. Men det snabbt omoderna fortet ”avväpnades” 1913 och intogs tillfälligt av tyskarna i början av september 1914 för att återtas av fransmännen två veckor senare. Under resten av kriget utgjorde fortet en viktig del av försvaret av Reims. Garnision roterades så att förband ur 180 olika franska regemneten och två ryska brigader försvarade fortet. Särskilt hårda strider ägde rum i maj 1918 under tyskarnas sista stora offensiv på västfronten. Idag innehåller fortet att bra museum som vi besöker. Under eftermiddagen gör vi ett besök på en vingård för champagneprovning.
På kvällen är det middag på hotellet. (F L M)

Dag 4 - 16 sep 2018
Argonne - Verdun

Avresa mot Varennes (där kung Ludvig XVI och drottning Marie Antoinette arresterades efter att de flydde från sin flykt från Versailles). I den intilliggande Argonneskogen anföll amerikanerna i september 1918 i den amerikanska arméns blodigaste slag. Bland förlusterna återfanns även dåvarande överstelöjtnanten George S. Patton, som sårades. Vi fortsätter därefter mot Verdun. Striderna här 1916 handlade om att tyskarna försökte få den franska armén att ”förblöda” genom att anfalla ett område som fransmännen skulle vägra ge upp. Så långt stämde planen men tyskarnas egna förluster stod inte alls i proportion till nyttan av att erövra Verdun och slaget är ett av historiens värsta slag.
Memorial de Verdun är ett nybyggt och mycket innehållsrikt museum. Vid det intilliggande fortet Douaumont utgjordes en av slagets viktiga pivoter. Fortet var alldeles för svagt försvarat när tyskarna anföll och intogs av en handfull soldater som hungriga omedelbart de kommit in i fortet slog sig ner i den välförsedda mässen och började äta. Vi följer dramat från utsidan genom att promenera runt uppe på anläggningen, varifrån man har en bra utsikt. Vårt sista besök är Douaumonts ossarium. I denna katedralliknande byggnad hedras de fransmän som stupade i slaget. Lunchen intar vi på L’Abri des Pelerins inkl dryckoch därefter blir det transfer till flygplatsen. (F L)
 

Om Marco

Marco Smedberg är militärhistoriker, pansarofficer och ledamot av Kungliga krigsvetenskapsakademien. Han har varit redaktör i tidskriften Militär Historia och skrivit flera böcker om krigskonstens utveckling, däribland Militär ledning,Vietnamkrigen och det moderna standardverket Första världskriget som kom ut i januari 2014. Marco är flitigt anlitad som föredragshållare och håller även utbildningar, workshops och slagfältsguidning. Läs mer om Marco på hans egen hemsida!
 

Militärhistorisk resa till Västfronten

Resan inkluderar:

-Avresa från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn till Bryssel i ekonomiklass t/r (måltider ombord flyget ingår inte)
-3 nätter del i dubbelrum inklusive frukostbuffet
-6 stycken måltider varav fyra luncher och två middagar
-Måltidsdryck ingår vid luncherna
-Champagneprovning
-Alla beskrivna transporter, presentationer och utflykter enligt programmet ovan
-Reseledare Marco Smedberg

Att tänka på:
-En resväska per person på max 23 kg att checka in. Handbagaget får väga 8 kg. Giltigt pass krävs för resan.
 
Boende under resan:
Hotel Albion, Ypres, Belgien
Golden Tulips Reims L’Univers Reims, Frankrike

Med reservation för ändringar i programmet. 

Avresa: 13 september 2018
Hemkomst: 13 september 2018
Resdagar: 4
Pris per person, del i dubbelrum: 16 950kr
Från Stockhlm: 16 950 kr
Från Göteborg: 16 950 kr
Från Köpenhamn: 16 950 kr
Enkelrumstillägg: 1 900kr
I resans pris ingår samtliga flygskatter och avgifter

Vi rekommenderar bokning senast 60 dagar innan avresa, därefter är vanligtvis platstillgången på förfrågan

Anmälningsavgift 3500 kr ska betalas inom 10 dagar från bokad resa, slutbetalning 40 dagar innan avresa.
 

Boka resa - Västfronten - Första världskrigets västfront hundra år senare. Avresa 13 september 2018


Tack för att du vill boka Västfronten - Första världskrigets västfront hundra år senare. Avresa 13 september 2018 med oss!
Har du frågor och funderingar är du alltid välkommen att ringa oss på 0413-170 50 eller skicka ett mail till info@winbergtravel.se. Befinner du dig i närheten av Eslöv kom gärna förbi oss på Stora Torg 17 och träffa oss personligen.

När du fyller i ditt namn nedan är det viktigt att det skrivs exakt som det står i passet då flygbolagen är mycket noggranna med att flygbokning och pass skall överensstämma helt.Har du bonuskort på flygbolag, önskemål om sittplats, specialkost, ickerökarrum på hotellen etc. fyller du i det nedan så kommer vi att göra allt för att hjälpa till så att dina önskemål blir uppfyllda. Här kan du också ange om du vill ha förslag på en förlängning av resan eller någon annan form av specialarrangemang.

Lägg till medresenärBeställ mer information - Västfronten - Första världskrigets västfront hundra år senare. Avresa 13 september 2018


Kul att du vill ut och resa!
Om du fyller i fälten nedan så återkommer vi med ett förslag som vi hoppas kommer att passa dig. Du vet väl att när du bokar en paketresa med Winberg Travel omfattas du alltid av Paketreselagen. Vi ställer naturligtvis garantier till Kammarkollegiet och är medlemmar i SRF — Svenska Resebyråföreningen — din trygghet!


Har du önskemål om specifika flygbolag, hotell, rumsfördelning, utflykter och kombinationer av resmål låt oss veta så tar vi fram de bästa förslagen åt dig!

Västfronten - Första världskrigets västfront hundra år senare. Avresa 13 september 2018


Tack för att du vill resa med oss!
Har du frågor och funderingar är du alltid välkommen att ringa oss på 0413-170 50 eller skicka ett mail till info@winbergtravel.se. Befinner du dig i närheten av Eslöv kom gärna förbi oss på Stora Torg 17 och träffa oss personligen.

Ange dina uppgifter nedan. Vill du att presentkortet skall skickas till någon annan, vänligen skriv dennes namn och adress i fältet övriga upplysningar.Vill du ha presentkortet skickat till en annan adress? Ange detta här.