Se nyhetsbrevet i webbläsaren
 

Pilgrimsleden Camino de Santiago

En vandring för kropp, själ och storslagna naturupplevelser

Camino de Santiago – den stora och världsberömda pilgrimsleden där slutmålet är den magnifika katedralen i Santiago de Compostela i nordvästra Spanien – där det sägs att aposteln Sankt Jakob ligger begravd. Leden är mytisk, sägenomspunnen och omgärdad av historia så långt ögat når.
Hit reser vi under vårmånaderna 2023, när dagarna är lagom varma, kvällarna är ljusa och ljumma, och förutsättningarna för en vandring för både kropp och själ är optimala. Du väljer själv om ditt mål med att vandra leden är andlig vägledning, spirituell styrka, eller för att utmana dig fysiskt. Eller kanske helt enkelt för att njuta av vacker natur, samvaro med andra vandringsresenärer och en vecka med frisk luft och motion.


Pilgrimsleden Camino de Santiago

Århundraden av pilgrimsvandringar

Leden grundades på 800-talet och blev under 900-talet en betydelsefull pilgrimsled för medeltidens kristna. 1492 deklarerade påve Alexander VI leden Camino de Santiago som en av tre stora pilgrimslederna för kristendomen, tillsammans med de i Jerusalem och i Rom. Leden består av flera rutter som startar i Spanien, Portugal och Frankrike.

Under ledens första tid vandrade de flesta pilgrimer ofta under flera månader eller ibland år för att nå det stora torget i Santiago de Compostela, och visa sin vördnad för Sankt Jakob. Ända sedan dess har pilgrimer lagt sin hand på pelarna precis innanför katedralens dörr, där nu stenarna har slitits ner efter århundraden av vördnadsbetygelser.

Populariteten på leden ökar år för år, och de senaste 10 åren har Camino de Santiago besökts av över 300 000 pilgrimer varje år. Sedan 1998 är lederna Camino Frances och Camino Portuges, som är de mest välkända rutterna längs med pilgrimsleden, även upptagna på UNESCO:s världsarvslista, tack vare dess möjlighet för människor att dela med sig av tankar och kulturer till varandra – oavsett var i världen de kommer från.


Läs mer om våra pilgrimsvandringar här

Pilgrimsmässan

Varje dag hålls en pilgrimsmässa i katedralen i Santiago de Compostela.
Den stora höjdpunkten på pilgrimsmässan är det enorma rökelsekaret Botafumeiro som ibland – dock inte på alla mässor – svingas fram och tillbaka i katedralen.
Karet väger 80 kg och är 160 cm långt, och kan komma upp i en hastighet av 68 km / timmen när det svingas fram och tillbaka längs altargången!


Vill du också uppleva Botafumeiron?

Litterär pilgrimsvandring

Vår eminenta reseledare Magnus Fyrfalk, som leder våra vandringsgrupper på Caminon med stort kunnande och engagemang, har skrivit boken Den tidlösa vägen:
"Hans personliga och målande berättande låter läsaren ta del av strapatserna, skoskavet, det lokala livet och de själsliga mötena med andra vandrare, och med sig själv."


Läs mer om Magnus och hans bok

Winberg Travel på Camino de Santiago

Våra vandringsresor till Camino de Santiago föregår tillsammans med vår reseledare Magnus och ca 15 deltagare. Resans längd är 8 dagar, varav 6 är vandringsdagar.
Vi har avgångar i april, maj och juni under 2023 – men skynda dig, för platserna går åt lika snabbt som rökelsekaret svingar i katedralen!

Det här ingår i resan:
👣 Flyg Köpenhamn/Stockholm - Santiago de Compostela t/r
👣 7 övernattningar på hotell, inklusive frukost
👣 Transfer mellan flygplats och hotell t/r
👣 Bagagetransfer mellan hotellen
👣 Pilgrimspass
👣 Svensk reseledare
👣 Digitalt informationsmöte innan avresa


Boka din plats redan idag

Boendena längs med leden

Det som för hundratals år sedan började med enkla härbärgen för trötta pilgrimer att övernatta på, har idag utvecklats. Längs med leden bor vi på enkla, rena och bekväma boenden och välsmakande pilgrimsmenyer till middag.
Hotellen är givna samlingsplatser efter dagens vandring, där pilgrimer möts för att dela erfarenheter och tips inför nästkommande vandringsdag.


Läs mer om resan här

Vandringsbeviset Compostela

Certifikatet Compostela är ett bevis på din genomförda bragd, som du får väl framme i Santiago de Compostela, efter att ha vandrat minst 100 km eller cyklat 200 km.

Du behöver även uppge att målet för din vandring är delvis religiöst eller andligt sökande, samt att du har samlat på dig stämplar i ditt pilgrimspass längs med vägen.


Få Compostela du med!

Pilgrimsmusslan

Pilgrimsmusslan – som ofta ses på stränderna i Galicien – har länge varit symbolen för Camino de Santiago. Den har hjälpt pilgrimer sedan ledens början att hitta vägen fram till Santiago de Compostela.
Pilgrimsmusslan syns också på de flesta pilgrimsvandrares vandringsutrustning, och kan köpas längs hela leden.
Snäckskalet återkommer också i andra skepnader längs med vägen. Till exempel är maträtten gratinerade pilgrimsmusslor ett populärt inslag längs med vägen.


Låt pilgrimsmusslan leda dig fram

De olika vandringsrutterna

Camino Francés är den populäraste leden, då medeltidens pilgrimer oftast kom från just Frankrike. Den vanligaste startpunkten för den här leden är på den franska sidan av Pyrenéerna. På vår vandring på Camino Francés börjar vi i den lilla byn Sarria, 115 km från Santiago de Compostela.
Den andra mest populära rutten är Camino Portugés, som startar vid katedralen i Lissabon eller i Porto. Vår portugisiska vandring börjar däremot i Baiona, ca 125 km från målet i Santiago.


Francés eller Portugés?

Vill du jobba hos Winberg Travel?

Drömmer du om att sälja och paketera unika reseupplevelser?
Sök då jobbet som Travel Consultant Trainee hos Winberg Travel!
Reslusten hos våra kunder är större än på länge och vi har återigen fullt upp med att planera resor till hela världen, för äventyrslystna resenärer i alla åldrar. Därför behöver vi nu förstärka vårt team med fler kollegor och letar just nu efter två trainees!

Läs mer om tjänsten och ansök direkt på länken nedan 👇


Jobba hos Winberg Travel!