|
|
🌮Från tacos till tempura🍤
|
Saftig bulgogi, smakrik ceviche och krispig okonomiyaki. Möra Tacos al pastor som får dina smaklökar att dansa i munnen. En lokal måltid är kanske det bästa och det mest autentiska sättet att möta en ny kultur på, som väcker alla dina sinnen och som ger dig möjligheten att dela upplevelsen med lokalbefolkningen.
I veckans nyhetsbrev frestar vi dig med allt från okomplicerad gatumat till dyrbara delikatesser och avancerade långkok gjorda med mycket kärlek – från världens alla hörn. Vårt mål? Att du ska få uppleva ditt nästa resmål tillsammans med dina smaklökar, och får skapa minnen för alla dina sinnen.
🐣Vårt påskägg till dig
I slutet av nyhetsbrevet hittar du dessutom ett riktigt läckert förslag på en påskmeny från ett av våra absoluta favoritländer så här i påsktider😍
|
|
|
– alla foodies paradis🥢
|
De två länder som toppar varje äventyrlig resenärs önskelista just nu. Och en stor anledning till ländernas popularitet hittar vi i köket. Låt oss djupdyka i några av ländernas närmast oändliga lista över delikatesser!👇🏼
|
|
Bulgogi (불고기)
Marinerat nötkött som steks eller grillas. Saftigt, sött och umamipackat. Serveras ofta med ris och grönsaker.
Kimchi Jjigae (김치찌개)
En het och mustig gryta med kimchi, tofu, grönsaker och ibland fläskkött.
Sundubu Jjigae (순두부찌개)
En het soppa med mjuk tofu, skaldjur eller kött, och en massa chili – brännande god!
Tteokbokki (떡볶이)
Mjuka risnudlar i en söt och het chilipasta som är vanliga på gatumarknader.
Hotteok (호떡)
En stekt pannkaksboll fylld med socker, kanel och nötter. En söt favorit!
|
|
Tempura (天ぷら)
Krispigt friterade grönsaker eller skaldjur, ofta serverade med ris, nudlar och dipp.
Okonomiyaki (お好み焼き)
Japansk pannkaka med kål, kött, skaldjur, ägg och massor med topping.
Tonkatsu (豚カツ)
Panerad och friterad fläskkotlett, ofta serverad med ris, misosoppa och kål.
Takoyaki (たこ焼き)
Små, runda bollar fyllda med bläckfisk, toppade med sås, mayo, nori och bonito.
Mochi (餅)
Klibbiga riskakor i olika former – ofta fyllda med anko (söt bönpasta), jordgubb, glass eller matcha.
|
|
|
|
Asien runt med kniv och gaffel 🍽
|
Utbudet av streetfood i Asien har närmast inga gränser. Här kan du hitta rätter för alla smaker med en sak gemensamt – det är smakrikt & billigt!
👉🏼På vår reseblogg hittar du en lista över de 50 godaste streetfood-rätterna som du inte får missa under din nästa resa i Asien.
Vår kollega Fanny har nyligen rest runt i Sydkorea, och har – som sig bör – smakat sig igenom större delen av landets läckerheter.
👉🏼Läs Fannys historia från det sydkoreanska köket här.
|
|
|
Därför älskar vi mexikansk mat🤩
|
I Mexiko symboliseras den lokala kulturen av matscenen. Ingen ingrediens är så viktig för landets identitet som gastronomin med den syrliga limen, chilins hetta, den distinkta koriandern och det saftiga fläskköttet. Här utformas maträtterna till färgglada symfonier som skämmer bort alla dina smaklökar, och som ackompanjeras av svalkande drinkar på färgglada uteserveringar.
Vår Mexiko-producent Sara är minst lika svag för det mexikanska köket som vi är, och därför hittar du matlagningskurser hemma hos lokala familjer, tillsammans med marknadsbesök på den lokala matmarknaden, i flera av våra reseförslag. ”För att det inte finns något bättre sätt att komma under huden på den mexikanska kulturen”, som Sara själv säger.
Krydda din Mexiko-resa med en matlagningskurs i Merida eller i Oaxaca.
Varning! Det kommer bli svårt att återgå till tacos med gurka, burkmajs och isbergssallad efter att ha introducerats till den äkta, mexikanska varianten 😉
|
|
|
Ett måste på matbordet under din Mexiko-resa
|
🍡Tacos al pastor
Grillat, marinerat fläskkött skuret från en roterande spett – ofta serverat med ananas, koriander och lök. Gatudelikatess!
🌮Tacos de carnitas
Mört fläskkött som långkokats i sitt eget fett. Smälter i munnen – ofta serverat med syrlig salsa och lime.
🍤Tacos de pescado
Fisktacos serverade med krispig kål, lime och crema. Vanliga längs kusterna, särskilt i Baja California.
🥘Pozole
En fyllig soppa gjord på hominy (majskorn) med kyckling eller fläsk, smaksatt med chili, vitlök och örter. Toppas med sallad, rädisor, lime och tortillachips. En festfavorit!
🫕Chiles en nogada
Poblano-chili fylld med kött, frukt och kryddor, toppad med en valnötssås och granatäpple. Mexikos nationalrätt i färgerna röd, vit och grön.
|
|
|
… hittar du under en resa till kinesiska Yunnan, som ofta kallas för ’Kinas skafferi’. I denna orörda del av Kina hittar du, utöver olika minoritetsgrupper, snötäckta berg, mysiga städer och buddhistiska tempel, även ett kök i världsklass. Yunnans unika klimat och läge skapar utmärkta förhållanden för att odla allt från ris, majs och te till tropiska frukter som litchi och passionsfrukt, exotiska svampar och dyrbar tryffel. Yunnans kök är känt över hela världen, tack vare dess rätter med mycket färska örter, vildsvamp och influenser från etniska minoriteter.
I vårt reseförslag till äventyrliga Yunnan tar vi dig med på en matlagningskurs i Dali, där du både får en introduktion till regionens lokala specialiteter och får laga mat i ett gatukök. På den lokala marknaden får du lära dig om de lokala råvarorna innan du åker till din guides hem, där du får tillaga några välsmakande, lokala rätter.
|
|
|
Vi önskar dig glad påsk tillsammans med en riktigt läcker påskmeny från Italien🐰
|
🥂 Antipasto (förrätt)
Torta Pasqualina – En klassisk ligurisk påskpaj fylld med spenat, ricotta, parmesan och hela kokta ägg.
🍝 Primo (första varmrätt)
Risotto primaverile – en krämig risotto med vårens grönsaker som sparris, ärtor och mynta.
🍖 Secondo (huvudrätt)
Abbacchio al forno – ugnsstekt lamm med vitlök och rosmarin. Klassisk italiensk påskrätt som serveras med ugnsbakad potatis och citron.
🍰 Dolce (dessert)
Torta della nonna – en syrlig citronpaj med vaniljkräm och pinjenötter.
☕ Dryckestips till middagen
Prosecco till förrätten
En lätt rödvin som Chianti eller Barbera till lammet
En limoncello eller espresso till desserten
|
|