Se nyhetsbrevet i webbläsaren
 

Låt oss presentera vår senaste vandringsnyhet

– till kustleden Fisherman’s Trail i Portugal🎣

Knyt vandringsskorna och bege dig iväg tillsammans med vår reseledare och andra vandringsglada medresenärer längs med stigarna som de portugisiska fiskarna har vandrat på i århundraden.

Atlanten är vår trogna följeslagare under de 10 mil som vi vandrar längs kust- och inlandsstigar, långt bort från turism och kommers, med den fascinerande naturen i form av sanddyner, stränder och små fiskebyar som enda sällskap. Varje dag avslutas med övernattningar och måltider i charmiga små byar där de lokala fiskspecialiteterna smakar gudomligt – särskilt efter en dags vandring.


Läs mer om resan och boka din plats

En av världens vackraste kustleder🪻

Scenerna som utspelar sig längs rutten tar andan ur den mest kräsna, med råa klippor, sandstränder, magnifika utsiktspunkter, några av de charmigaste byarna på den portugisiska kusten, Atlantens klara, vilda vatten och ett mångfaldigt djurliv. Leden har fått sitt namn och ursprung från regionens många fiskare som sedan urminnes tider har använt vägarna till att nå de bästa fiskeplatserna och stränderna, som endast är tillgängliga till fots.

Fisherman’s Trail är en del av ett stort nätverk av vandringsleder i regionerna Alentejo och Algarve i södra Portugal, som går under det gemensamma namnet Rota Vicentina. Utöver Fisherman’s Trail finns en annan lång vandringsled, ’Den historiska vägen’, och dessutom flera kortare rutter som kan vävas in i din vandringsresa.


Dröm dig bort till den magnifika vandringen

Med havet som enda granne🌊

Vandringsleden går längs med kusten eller direkt på stränder, med storslagna utsikter över de för södra Portugal så kända klippformationerna. Vattentemperaturen kanske inte bjuder in till varma bad här i början av våren, men garanterat till att du ska ta av dig vandringskängorna och njuta av att svalka fötterna i det ankelhöga vattnet vid strandkanten.

Landskapet på Fisherman’s Trail är spektakulärt från början till slut. Vandrar du i regionen under våren, som vi gör på vår resa, så omges du av färgsprakande, vilda blommor vart än du tittar, som dessutom skapar ett täcke av dofter som ytterligare förhöjer dina sinnen under resan. I djurväg så är det mest spektakulära alla magnifika storkar som väljer att bygga bo på klipporna vid havet. Har du drömt om att se solen gå upp och ner i Atlantens horisont så har du kommit helt rätt.


Upplev Algarve i vårskrud

När är det bäst att vandra på Fisherman’s Trail?⛅️🚶🏾‍♀️

Leden är belägen i södra Portugal – en region som bjuder på behagligt klimat året runt, och du kan därför egentligen vandra här närsomhelst. Våren är dock svårslagen här, med blommor och väldoftande träd som blommar överallt, avsaknaden av de stora turistmassorna som ännu inte har nått hit och solen som värmer alldeles lagom mycket. Ljudet av insekterna som har vaknat till liv bryts endast av vågorna som slår mot klippväggarna, samt en och annan fiskmås som flyger förbi. Dessutom får du mer vandringsupplevelse för pengarna när du håller dig borta från sommarens absoluta högsäsong.

Lugnet och stillheten på leden blir bara marginellt mindre när du når byarna som vi övernattar i under resan. Byarnas vitkalkade hus med de signifikanta, blåa detaljerna, tillsammans med färgsprakande blommor hängades på väggarna och en och annan klädlina, är som tagna ur ett pittoreskt vykort.


Avresa 29/4 2024

Du kan också skräddarsy ditt vandringsäventyr!🩵

Passar inte vår vandringsresa i slutet av april in i din kalender? Vill du hellre gå en annan period, en annan sträcka eller helst helt på egen hand? Våra reserådgivare står alltid redo att skräddarsy din resdröm precis som du vill ha den!
Få inspiration från vårt reseförslag som kan skräddarsys helt efter dina önskemål 👇🏽


Skräddarsy din vandringresa

Delikatesser från södra Portugal 🦪🍷🧀☕️

Efter en dags motion och frisk luft är vi väl värda ett gott mål mat i någon av de byar vi ska spendera natten. Låt oss därför introducera dig till de specialiteter som södra Portugal är kända för, och som garanterat serveras på de flesta restauranger vi slår oss ner på.

🦪Conquilhas à Algarvia
Precis som namnet på vandringsleden antyder, så är regionen känt för, och beroende av, sin fiskeverksamhet. Tack vare detta kan du också få något av det färskaste och mest välsmakande i fisk- och skaldjursväg du någonsin har smakat. En specialitet är hjärtmusslor som blandas med lök, vitlök och portugisisk korv, och sen toppas med persilja eller koriander.

🦞Cataplana de marisco
Om du inte kan få nog av havsmat bör du absolut beställa en ‘cataplana de marisco’, som helt enkelt är dagens fångst av havets läckerheter, såsom hummer, musslor och bläckfisk, som sedan tillagas tillsammans med örter, vitt vin och tomater.

🥪Petiscos de taberna
Den portugisiska motsvarigheten till spanska tapas, som med fördel avnjuts tillsammans med ett kallt glas av den lokala ölen. Se fram emot små mackor, fläsk- eller nötkött, skaldjur och tunna skivor av rökt korv.

🧀Portugisisk ost - Queijo
Regionens klippiga landskap är perfekt för uppfödning av getter och får, vars mjölk används för att göra en uppsjö av hårda och mjuka ostar. Ät dem som de är, inbakade i bröd, pão de queijo, eller tillsammans med en lokalproducerad, söt pumpamarmelad.

🍷Och skölj ned delikatesserna med…
Algarve-regionen kan stoltsera med flera unika vinsorter, som många har uppnått Portugals högsta kvalitetsstämpel för viner. Badandes i solsken under större delen av året så producerar regionen allt från lätta, törstsläckande vitviner till fylliga rödviner. Vill du prova något starkare så ska du beställa ett glas Aguardente de Medronho, en brandy som görs på frukterna från det lokala smultronträdet.

☕️Dessutom är Portugal ett riktigt paradis för alla kaffeälskare – och du kan för en billig peng få en uppsjö av olika kaffesorter, som alla är välsmakande, kraftiga och serveras vid bardisken tillsammans med byns lokala.


Smaka dig igenom södra Portugal