Se nyhetsbrevet i webbläsaren
 

Costa Rica – där färgerna är starkare, dofterna mer intensiva och naturens ljud trumfar allt

'Pura Vida' betyder, direkt översatt från spanskan, ’rent liv’. Frasen är tätt förknippat med Costa Rica – det lilla, färggranna och omåttligt populära landet i Centralamerika – beläget mitt emellan två världshav och mellan två enorma kontinenter.

I Costa Rica har frasen ’pura vida’ en djupare betydelse, då den på många sätt speglar landets kultur och livsåskådning. Frasen används som både hälsning och avsked bland lokalbefolkningen, på frågan om hur du mår, när svaret är att "allt är bra". Pura Vida representerar dessutom en livsfilosofi som handlar om att njuta av livet, vara avslappnad och fokusera på det positiva. Det är också ett sätt uttrycka sin tacksamhet, uppskattning och en positiv syn på livet. 'Pura Vida' är mycket mer än bara ett uttryck; det är en livsfilosofi som speglar Costa Ricanernas syn på livet, där enkelhet, tacksamhet och positivitet står i centrum.

I veckans nyhetsbrev tar vi avstamp i Costa Ricas många otroliga nyanser och skepnader – som till stor del präglas av den livsglada filosofin ¡Pura Vida!


Pura Vida - jag vill veta mer!

Är Costa Rica ett resmål för mig?

Costa Rica är inte som vilket resmål som helst. För att få en lyckad resa hit krävs en stor portion äventyrslust, en relativt väl tilltagen resebudget och framförallt gott om tid till att utforska detta innehållsrika land. Men passar Costa Rica som resmål dig? Svarar du ja på ett eller flera av påståendena nedan, så vågar vi nästan lova att du kommer älska Costa Rica lika mycket som vi gör!

🙋🏽‍♀️Du älskar det annorlunda
Trots det lilla landets ökade popularitet så är det troligtvis inte många på kontoret eller i grannskapet som har rest i Costa Rica, eller kanske ens känner till det. Landet är ett relativt nytt besöksmål, och turismen är inte alls lika utbredd som i exempelvis närliggande Mexiko och Karibien. Ett stort plus tycker vi – håller du med?

🙋🏽‍♂️Du har en äventyrlig ådra som du älskar att utmana
Att resa runt i Costa Rica är ett äventyr på många sätt. Vi rekommenderar varmt att färdas runt med egen bil, för att enkelt komma runt till de många nationalparker, regnskogar, stränder och kuststäder som landet bjuder på. Så packa karta, tålamod, kamera och äventyrslust innan du kastar dig ut på vägarna, då resan garanterat kommer bjuda på en överraskning eller två som du inte hade väntat dig.

🙋🏽Du dras till adrenalinfyllda aktiviteter
Costa Rica fullkomligt svämmar över av utomhusaktiviteter för den adrenalintörstande. Ziplining, forsränning, bergsklättring, bungyjump, vulkantrekking, kajakpaddling och mouintainbiking är bara några av alla aktiviteter som du hittar runtom i den dramatiska naturen. Men var inte orolig – du behöver varken vara proffs eller elittränad för att kunna haka på, utan aktiviteterna anpassas så klart efter både ålder och erfarenhet för att alla ska kunna prova på!

🙋🏽‍♀️Du har en stark kärlek för djur och natur
Googlar du på Costa Rica så är det första du möts av ett hav av bilder på djur i alla storlekar, färger och former. Landet har en enorm biodiversitet: trots att Costa Rica bara utgör 0,03% av världens landmassa, är det hem till 5% av världens biologiska mångfald. Här finns över 500 000 arter, inklusive 10% av världens fjärilsarter!

🙋🏽‍♂️Du säger inte nej till ett dopp på en paradisstrand då och då
Costa Rica har en imponerande kuststräcka som gränsar mot både Stilla havet och Karibiska havet. Kustlinjens totala sträcka är över 130 mil lång, så du kommer garanterat inte behöva slåss om en ledig plats på stranden. Kusten huserar många populära turistdestinationer som Nicoya-halvön, Manuel Antonio, och Puerto Viejo, och stoltserar med vita sandstränder och klara vatten. Dessutom är många av landets stränder skyddade nationalparker och naturreservat, vilket bidrar till dess rika djur- och naturliv och naturliga skönhet.


Costa Rica passar mig!

Våra smultronställen i Costa Rica🍓

Så vad får du absolut inte missa när du besöker det lilla landet i Centralamerika? Vilka är de självklara höjdpunkterna, och de lite mer undangömda smultronställena? Låt oss ge våra bästa tips på sevärdheter under din resa!👇🏽

Sköldpaddsbebisar i Tortuguero Nationalpark🐢

Under perioden juli-oktober kan du ha turen att få se några av de 2 500 gröna sköldpaddor som årligen går i land för att lägga ägg på nationalparkens mörka sandstränder. Under den här perioden kan du följa med en guide mitt i natten och försöka få syn på havssköldpaddorna när de lägger sina ägg på stranden, och därefter kan du följa de små, nykläckta sköldpaddsungarna på deras första resa mot havet.

Flamingo Beach vid Stilla Havs-kusten🦩

Njut av härliga, vita sandstränder och dopp i Stilla Havet vid Flamingo Beach, ett lugnt och familjevänligt strandområde. För den mer äventyrslystne finns aktiviteter som vandring i regnskogen, riverrafting, djuphavsfiske, hästridning och ziplining. Med fötterna i sanden kan du avsluta dagarna med en drink i solnedgången på någon av områdets mysiga strandrestauranger.


👉Regnskog & strand

Surf Camp i djungeln🏄🏽

På en camp i djungeln, med en härligt avslappnat backpacker-vibe, kan du ägna dagarna åt spanskaundervisning, surfklasser och volontärarbete. Under din fritid finns finns massor av ytterligare aktiviteter, som yoga, forsränning, ridturer, surfing, kajakturer, snorkling och valsafari. På campen bor massor av volontärer och backpackers, som under kvällarna möts och lagar mat i det gemensamma köket.

Molnskogen i Monteverde🌳

I Monteverde Cloud Forest Reserve finns över 2 500 växtarter och 400 fågelarter. Områdets duktiga guider tar dig med på en vandring där du får lära dig mer om djurlivet och hjälper dig att upptäcka kolibrier, tukaner och den färgsprakande quetzalfågeln, som av många beskrivs som en av världens vackraste fåglar.


👉Surfing & molnskog

Okända pärlan Uvita🐳

Uvita är en liten by omgiven av frodiga berg, palmer och sandstränder. Här bor du nära inpå djungelns fantastiska djur, såsom sengångare, tukaner och papegojor. Härifrån kan du vandra till Marina Ballena National Park, och även vandra barfota längs med de vackra, råa sandstränderna till Costa Ballena. Under delar av året vandrar knölvalar längs med kusten, och här är det möjligt att få uppleva dem under en valsafari. Besök Uvitavattenfallet där du kan bada i den naturliga poolen vid foten av det sprudlande vattenfallet.

Eko-lodge i regnskogen🛖

Checka in i en koja i toppen av trädkronorna. Njut av utsikten och djurlivet från din koja, ta ett dopp i poolen, utforska vandringslederna i djungeln eller ta dig ut med kajak på sjöarna vid lodgen. När skymningen faller kan du följa med på kvällssafari och djungelvandring med en naturguide. Vakna sen upp till regnskogens ljud i din koja i toppen av trädkronorna och börja dagen med morgonyoga innan frukosten intas.


👉Valar & trädkojor

Psst! Du har väl inte missat vår proppfulla reseblogg?

Här hittar du bland annat en reseberättelse från när vår tidigare kollega reste runt på äventyr i Costa Rica!


Blogginlägg från jordens alla hörn

Visste du att…?

… Costa Rica avskaffade sin militär 1948? Istället används resurserna till utbildning och hälsovård.

… omkring 25% av Costa Ricas landyta består av nationalparker och skyddade områden, vilket är en av de högsta procenten i världen?

… Nicoya-halvön i Costa Rica är en av världens fem "blå zoner", vilket är ett område där människor lever betydligt längre än genomsnittet? Detta tack vare hälsosam kost, fysisk aktivitet och starka sociala band. Här finns det högsta antalet hundraåringar i världen!

… landet fokuserar mycket på ekoturism och har utvecklat en hållbar turistindustri som lockar besökare som vill uppleva naturen på ett ansvarsfullt sätt?

… Costa Rica har en hög utbildningsnivå och gratis utbildning för alla medborgare? Landet har också en hög läskunnighetsgrad på 97% av totala befolkningen.


Lär dig mer om Costa Rica