Av Kristina Hammartorp

Costa Rica är ett perfekt resmål för dig som älskar djur och vacker natur, ekoturism, vänliga människor och mycket, mycket mer. Här finns vackra stränder, levande vulkaner som Arenal och tropisk djungel. Du kan också vandra i bergen i Monteverde eller naturreservatet Manuel Antonio.

Flygen landar ofta sent och åker tidigt så ett stopp i huvudstaden San José är nästan oundvikligt. Det är en vibrerande och bullrig stad med en massa viktorianska herrgårdar mixat med moderna väggmålningar och mycket färg. Gör ett besök vid Nationalteatern, ät en frukost på den lokala marknaden, shoppa och njut, men låt inte storstaden vara målet.
Costa Rica historia är fylld av rättvisekamp och fred vilket gör det till det ledande landet i Centralamerika vad gäller demokrati, tryckfrihet, miljötänk och turismkonkurrenskraft. Man satsar stort på ekoturism vilket märks hela resa igenom. Vår fantastiska följeslagare Ernyk från vår samarbetspartner på plats försöker få oss att köpa stora vattenflaskor istället för små och påminner oss hela tiden att tänka miljövänligt. Costa Rica var även först med nationalparker som tex, Tortuguero ”Land of Turtles” 1963.

Arenal - La Fortuna
Något av det som är mest speciellt med Costa Rica är ju ändå vulkanerna. Vi har turen att ha helt klart väder i La Fortuna och bo på ett hotell med fantastisk utsikt. Det är något visst med att titta ut över Arenalvulkanen - Costa Ricas mest aktiva vulkan och se röken och aktiviteten på så nära håll.
La Fortuna ligger i provinsen Alajuela i den nordvästra delen av landet cirka 9 mil nordväst om huvudstaden San José. Naturen är det stora dragplåstret i Costa Rica, man måste t.ex. uppleva La Fortuna-vattenfallen.

Costa Rica är även känt för äventyr och aktiviteter. Vi beger oss till San Ramon, 5 mil väster om San Jose. Här spänner vi på oss selar och ger oss ut på äventyr och lite rappelling. Rappelling betyder stöta ifrån och det är precis vad man gör ner för tre vattenfall, det högsta på 67 meter. Turen kombineras med vacker natur och en del överraskningar. Att rappella sig ner för en klippvägg är en häftig upplevelse. Det ger garanterat pirr i magen och en skön kick efteråt. Efter turen äter vi en god lunch på en ekofarm i närheten.

Braulio Carrillo National Park
Spända börjar vi vår resa med en två timmars lång traktorfärd från Sarapiqui mot Braulio Carrillo National Park. Det är guppiga grusvägar som kantas av djungel varvat med gröna slänter och betande kor, otroligt vackert. Vi gör ett kort stopp och plockar ”kissing flowers” (pussmun - Psychotria elata), får oss ett gott skratt, sen fortsätter vi igen. Väl framme möts vi av en man i 50-års åldern. Han ser väldigt blyg men nyfiken ut, ler med huvudet böjt och tittar upp under ögonbrynen. Han är klädd i jeans, rutig skjorta och stövlar med en machete hängande över ryggen. Ernyk som är vår ständige följeslagare på resan berättar att mannen föddes här, att han aldrig lämnat området, aldrig sett havet, ändå ser han så glad och lycklig ut.

Braulio Carrillo National Park ligger norr om Central Valley i Central Volcanic Mountain Range, mellan vulkanerna Poás och Irazú. Den här underbara naturskatten inkluderar vulkaner i Barva och Cacho Negro och sträcker sig från Alto de la Palma norr om kantonen Moravia till La Selva-skyddade zonen i Puerto Viejo de Sarapiquí.

Här ska vi tillbringa två dygn, utan telefon, utan internet – bara ljudet av den porlande floden, grodorna i gräset, fåglarna som kvittrar och vrålaporna som låter så mycket större än vad de egentligen är.

Jag vaknar nästa morgon av fåglarna som kvittrar, klär på mig och går en tur längst floden. När jag kommer tillbaka in känner jag doften av nykokt kaffe. Jag tar en kopp och går och sätter mig i en gungstol, njuter till ljudet av naturen som vaknar, solen som går upp och torkar upp nattens dagg. En efter en gör mina reskamrater mig sällskap. Vi samlas för att gå en tur i djungeln, vi ser ståtliga arapapegojor, tukaner, giftgrodor och inte så giftiga grodor, bladskärarmyror, ödlor, fladdermöss, vrålapor, tarantellor och mycket, mycket mer. Efter vår vandring väntar frukost, ris och bönor, ägg och pannkakor. Efter frukost ger vi oss ut igen, in i djungeln, dagen bjuder på fantastiska upplevelser och bad i floden. På kvällen tänds brasan vi delar livshistorier och grillar marshmallows.

Det är svårt att tänka sig att man kan ha det så mycket bättre än så här och jag förstår att mannen vi bor hos är lycklig här.

Tortuguero
Latinamerikas första nationalpark ligger längs den karibiska kusten 87 km nordväst om Puerto Limón. Hit tar man sig med båt. Klimatet är annorlunda, maten är annorlunda, folket är annorlunda.. På ett positivt sätt, ett karibiskt sätt. På vägen hit ser vi krokodiler, apor, ödlor som springer på vattnet, iguaner med mera. Det är som ett kanalsystem ett delta, fantastiskt natur och bara några få hotell. Här njuter vi några dagar. Lapar sol vid poolen om dagarna, dricker öl i solnedgången och spejar på sköldpaddor på nätterna.

Tillbaka i San José shoppar vi våra sista souvenirer och säger Pura Vida Costa Rica!

Costa Rica Kristina
Costa Rica KristinaCosta Rica KristinaCosta Rica KristinaCosta Rica KristinaCosta Rica KristinaCosta Rica Kristina
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: