Det är som sagt varken farligt eller besvärligt att resa som gravid men det är några saker man bör tänka på:

Flygresor: Flygbolagen har helt egna regler för hur långt in i graviditeten man får flyga, hur lång flygningen får vara etc. det är viktigt att kontrollera detta innan man bokar sin resa då det kan bli både besvärligt och dyrt om någon händer. Vanligtvis tillåts man flyga längre flygningar (över 4 timmar) fram till vecka 36 men man skall alltid kontrollera en extra gång för säkerhets skull. Förboka gärna en gångplats så du enkelt kan komma upp och sträcka på benen och besöka toaletten utan att behöva klättra över dina stolsgrannar.

Vaccinationer/medicin: Om du behöver vaccinera dig inför en resa kontakta din vårdcentral eller vaccinationscentral och kontrollera att du som gravid kan få dessa vaccinationer utan problem. Ta också gärna med dig ett resapotek hemifrån så vet du att medikamenterna är godkända av Läkemedelsstyrelsen och slipper oroa dig för vad som finns i mediciner etc. som man köper lokalt.

Försäkringar: Kontrollera med barnmorska/läkare vad som gäller för resor när man är gravid och om det finns några särskilda omständigheter just du behöver tänka på inför din resa. Både Försäkringskassan och privata försäkringsbolag kan ha begränsningar som är viktiga att känna till innan du bokar din resa. Det kan också vara så att ditt avbeställningsskydd har andra regler om du tvingas avboka resan till följd av graviditetsrelaterade orsaker. För resor inom Europa är det viktigt att du har med dig ett giltigt EU kort så du kan söka vård under resan. Läs mera här: EU Kortet

Allmänna råd: Sunt förnuft gäller alltid när man är ute och reser men som gravid är det extra viktigt att du t.ex. under längre flygresor ser till att resa dig och röra dig lite med jämna mellanrum. Stödstrumpor är oumbärligt i allmänhet och som gravid i synnerhet. Drick ordentligt med vatten. Kom ihåg att spänna säkerhetsbältet över benen och inte magen, ha gärna en liten kudde att stötta korsryggen med. Var försiktig med att ge dig iväg till platser som ligger på höga höjder, om möjligt undvik det mesta som ligger 2500 m.ö.h. eller högre, speciellt under den senare delen av graviditeten.


TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: