Förutsättningen för en bra resa är att du har alla dina resedokument i ordning. Det finns många olika regler och krav kring pass och visum och det är de enskilda ländernas regler för inresa som gäller.

De vanligaste reglerna är:

  • Passet ska vara giltigt i minst 6 månader efter avslutad resa
  • Passet ska ha tillräckligt många tomma sidor för att få plats med visumstämplar
  • Barn ska ha ett eget pass
  • För resa till USA och Kanada och numera även Nya Zeeland måste man söka ESTA respektive ETA och NZeTA på nätet. Ansökan ska ske senast 72 timmar innan avresa, men med fördel minst 2 veckor i förväg. Detta gäller även passagerare i transit som inte stannar i landet.

Det är resenären själv som är ansvarig för att ha giltiga pass och visum. Det är därför viktigt att du i god tid kontrollerar om du behöver visum för din resa och om du eventuellt måste förnya ditt pass.

Information om visum får du på respektive lands ambassad, antingen genom att söka upp deras hemsida eller genom att ringa. Enklast är att söka visum direkt genom ambassaden, men behöver man hjälp finns det olika företag som sköter visumhantering mot en avgift.

Om du vill ha professionell hjälp med övriga visum rekommenderar vi företaget Alla Visum.

På UD:s hemsida kan du söka efter reseinformation och på Sweden Abroad kan du få information om vilken hjälp svenska medborgare kan få utomlands och även anmäla dig på svensklistan inför din resa.
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: