Från det du bokat flyget tills resan påbörjas är det mycket man ska komma ihåg. En viktig del av resan är att packa resväskan klokt. Inte för mycket och inte för lite. Till din hjälp ger vi här några goda råd till hur mycket du ska packa, hur du ska packa samt en kom-ihåg lista.


Hur mycket behöver man ta med sig egentligen?

Det beror naturligtvis vart i världen du ska åka, hur länge du ska vara borta, vilka klimatzoner du kommer att passera genom, vad du ska göra och hur ofta du har möjlighet att tvätta under resans gång. Ska du ut och vandra behöver du minst ett par rena och torra strumpor per dag, även om du säkert kan använda samma kläder flera dagar i rad. Ska du ligga på stranden på Maldiverna behöver du säkerligen inga strumpor alls.
Nästa fråga är hur lätt det är för dig att tvätta. Reser du till platser där det finns tvättmaskiner eller tvätterier är rena plagg i packningen inga större svårigheter. Är du på språng ofta är det viktigt att tvätten snabbt kan torka, antingen i torktumlare eller i solen. Våt tvätt börjar snabbt lukta, såvida du inte kan hänga det på tork utanpå din väska. En bra sak att packa med är ett litet paket handtvättmedel, för att kunna tvätta de smutsigaste plaggen i handfatet. Kom ihåg att välja ett miljövänligt alternativ om du vill kunna tvätta ute i naturen!

Med lite framförhållning i packningen och kunskap om destinationerna undviker du oönskade överraskningar. Och de flesta av oss har väl en önskan om lite bagage och stora upplevelser? Låt oss ge dig dina bästa tips på att packa lätt, praktiskt och effektivt!


Våra 10 bästa packtips


# 1 Rätt väska
Om du inte tycker om att bära, välj en lättrullad väska med hjul. Välj gärna en väska i en ovanlig färg så att den är lätt att se på bagagebandet också.

# 2 Undvik att packa för mycket
Det kan vara svårt att räkna ut hur mycket kläder du kommer behöva under en längre resa. Men när du packar bör du överväga en extra gång om det du har tagit fram faktiskt är nödvändigt. Många har en tendens att packa alldeles för mycket och fylla hela väskan med kläder och annat som man sen aldrig får användning av. Kom ihåg att det ofta går att tvätta någonstans under resan, så ombyten för en vecka eller två brukar räcka alldeles utmärkt.

# 3 Packa i handbagaget
Reser du med både inchechad resväska och med ett mindre handbagage är det alltid en bra idé att ha en del av den nödvändigaste packningen i handbagaget. Skulle resväskan försvinna eller bli försenad till din destination så kan det vara skönt att ha mobilladdare, badkläder, mediciner och recept samt ett extra ombyte med sig i handbagaget.

# 4 Rulla kläderna
Har du många tröjor och byxor kan det ibland vara smart att rulla dem när du packar. Det tar mindre plats och kläderna blir inte så skrynkliga.

# 5 Packa i påsar
Genom att packa ditt bagage i genomskinliga påsar kan du lättare få en överblick av innehållet. På så sätt skyddar du dig också mot läckage av produkter i väskan, eller vatten som kan läcka in i väskan.
Dela också upp kläderna tematiskt, antingen strumpor, tröjor och byxor för sig, eller efter väder om du reser i ett varierande klimat. Genom att alltid ha kläderna uppdelade vet du snabbt vilken påse du ska leta efter, vilket gör letandet i väskan betydligt enklare.

# 6 Multifunktionella kläder och lager på lager
Du kan spara många kilo genom att ta med dig multifunktionella kläder. En snygg, vindtät jacka kan fungera både på valsafari och som kvällsjacka på en finare restaurang. Vandringsbyxor med blixtlås som fungerar både som långbyxor i svalare väderlek och som shorts i solen är ett utmärkt kombinationsplagg. En buff, alltså en tunn halskrage, kan både värma halsen på hög höjd, fungera som solskydd i öknen och användas som svettband i djungeln. Ett plagg kan vara både praktiskt och snyggt!

# 7 Skor
Se till att ha med skor för alla tillfällen. Bekväma gympaskor, flipflops och sköna sandaler är en bra bas. Passa också på att stoppa in strumpor och andra småsaker i skorna för att spara plats.

# 8 Ta rätt väska från bagagebandet
Ett kulört bagageband är bra att ha, inte bara för att skydda väskan utan också för att enkelt se vilken väska som är din. Klistermärken och rosetter är också bra. Glöm inte att fylla i adresslappen som finns på de flesta resväskor – extra viktigt om väskan skulle komma på villovägar. Fördela också riskerna, dela upp kläderna i olika väskor ifall ni är flera i sällskapet. Försvinner en väska på vägen så har alla ombyten ändå.

# 9 Glöm inte att lämna lite plats
Oavsett vart du reser så kanske du vill ta med dig något hem. Det kan vara souvenirer, en snygg tröja eller några nya böcker. Lämna därför lite extra plats för nya inköp redan när du packar inför resan.

# 10 Offline-läge
Se till att ha alla viktiga resedokument sparade på din telefon så att du kommer åt dem offline, vid de tillfälle du saknar mobilnät. Glöm inte heller att ladda ner dina favoritserier och favoritmusik så du kan njuta offline under flygningen, och utan att behöva använda mobilsurfen på resmålet.


OCH SÅ NÅGRA EXTRA TIPS TILL DIG SOM RESER MED BARA RYGGSÄCK

# 1 Tungt i botten
Se till att lägga de tyngsta sakerna längst ner i ryggsäcken och helst in mot ryggen. Har du många tunga saker, som fyller hela botten av ryggsäcken, ska du fördela vikten så att det tyngsta ligger längst in mot ryggen.

# 2 Tillgänglighet
Har du tillgång till botten av din väska från en separat ficka är det smart att du placerar de saker som du behöver varje dag i den fickan. Det samma gäller med de saker som du lägger i toppen av väskan. Här bör du lägga underkläder och tröjor, medan du i mitten av ryggsäcken kan lägga sådant som du troligtvis inte behöver lika ofta, som regnkläder och extraskor.

# 3 Fasta platser
Se så gott det går till att lägga dina saker på samma ställe varje gång du packar om väskan. Man glömmer lätt bort var sakerna ligger om man byter plats på dem hela tiden. När du vet att påsen med byxor alltid ligger på vänstersidan och sandalerna längs ryggen så blir det både lättare att hitta sakerna och det går dessutom betydligt snabbare att packa väskan.

# 4 Småsaker för sig
Samla de saker som du lätt behöver kunna hitta i en ficka för sig, exempelvis i locket på ryggsäcken. På det sättet behöver du inte fumla efter pannlampan när mörkret faller på eller rota runt efter dina malariatabletter varje morgon. Sidofickor är perfekta ställen att placera krämer och schampo på, men tänk på att det också ofta är sidorna som får flest slag när du reser med kollektivtrafik. Se därför alltid till att lägga förpackningar med vätskor i separata plastpåsar för att undvika katastrofer om en schampoflaska exploderar.

# 5 Skydda din ryggsäck
Det är en stor fördel att ha en tygpåse som du kan stoppa din ryggsäck i under transport, oavsett om du reser med flyg, tåg, båt eller buss. På så sätt undgår du att spännen och remmar fastnar eller rivs av.
Du bör också fästa midjeremmen runt ryggsäcken genom att vända den åt motsatt håll, för att skydda remmen.

# 6 Ställ in remmarna rätt
Det lyder banalt, men riktigt många glömmer att ställa in ryggsäcken rätt, och bär därför för mycket vikt på axlarna och för lite på höfterna. Se därför till att göra inställningarna rätt innan du börjar använda ryggsäcken.

Viktigt att kontrollera före avresa

 • Kontrollera om visum behövs
 • Kontrollera att ditt pass gäller 6 månader efter hemkomst
 • Se till att du har en täckande reseförsäkring. (Vi rekommenderar Gouda – läs mer här)
 • Skaffa ett internationellt körkort om du skall ut på en "road trip"
 • Kom ihåg kreditkort och pengar
 • Maila biljetter, försäkringspapper och andra viktiga dokument till dig själv så du kan ta fram dem elektroniskt och glöm inte att ge dem därhemma en kopia
Viktigt vid vandringsresor

 • Kläder för väder
 • Funktionsunderkläder
 • Regnkläder eller poncho
 • Dubbla strumpor
 • Skavsårsplåster
 • Hatt, solkräm & myggspray
 • Vattenflaska
 • Stadiga, gärna impregnerade skor

Kilimanjaro Trekking
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: