På denna sida hittar du praktisk information och fakta om Costa Rica.


Praktisk information om att resa i Costa Rica

Klimat och bästa restid
Generellt är den bästa reseperioden från december till april. Perioden kallas lokalt för "Verano" som på svenska betyder sommar. Detta är den torraste perioden i Costa Rica. I maj börjar regnperioden i Costa Rica, vilket bland annat innebär att övernattningar är något billigare än under högsäsongen. Men det är fortfarande bra att resa i början av regnperioden. Juni och juli betraktas lokalt som mini-högsäsong, på grund av amerikanska turister som då håller sin sommarsemester. Därför kan man också förvänta sig att priserna blir något högre under dessa månader.

Våra rekommendationer om när det är bäst att resa i Costa Rica baseras på hur klimatet har varit under föregående år. Vädret i Costa Rica kan vara mycket skiftande och oförutsägbart, därför ska våra rekommendationer endast ses som en fingervisning.

Pengar
Valutan i Costa Rica är Colón, men USD kan användas i de flesta turistområden. Mindre belopp bör dock betalas med Colón, t. ex. bussbiljetter eller mat på mindre restauranger. Euro, brittiska pund och USD kan växlas till Colón. Det finns uttagsautomater i de allra flesta städer, stora som små. I småstäderna finns det dock främst Visa-automater. Mastercard kan användas i större städer.
Alla resenärer måste betala 29 USD (2015) i flygplatsskatt när de lämnar Costa Rica. Detta kan betalas med USD, Colóns samt stora kreditkort.

Kontrollera aktuell valutakurs på: www.xe.com.

Boende
Costa Rica är känt för stor biologisk mångfald, bland annat på grund av sin regnskog. Därför är det lämpligt att försöka tillbringa natten i en av deras Ecolodges i regnskogen. Dessa Ecolodges bygger mycket på hållbar turism.

Villkor för visum
Costa Rica är visumfritt i upp till 90 dagar, men ditt pass måste vara giltigt 6 månader från dagen för inresan. På flygresor tillkommer en avgångsskatt på 29 USD (2015).

OBS! Visumreglerna kan ändras med kort varsel, så Winberg Travel rekommenderar att du kontrollerar aktuella villkor på landets ambassad eller på UD:s hemsida.


Transport
Kollektivtrafik
Eftersom de flesta Costa Ricaner inte har bil så är kollektivtrafiken ganska bra och täcker det mesta av Costa Rica. Man bör dock räkna med att perifera områden och mindre städer endast betjänas av en enda buss per dag. Så planera din resa med kollektivtrafiken i god tid.

Bil
Det är möjligt att hyra bil i Costa Rica. Biluthyrning är populärt i Costa Rica eftersom du kan ta dig till områden där busdriften inte är lika frekvent. Du bör dock vara medveten om att bergsvägarna kan vara mycket svåra att köra på, med många kurvor utan överblick, dessutom kan det finnas många lastbilar på de smala vägarna.

Taxi
Det är möjligt att hyra taxi för långa resor och många företag har fasta priser för vissa sträckor. Det kan rekommenderas om det inte känns tryggt att köra själv i Costa Rica.

Dricks
I de flesta länder är dricks en del av lönerna för anställda inom servicebranschen. Därför är det bra praxis (och ibland direkt nödvändigt) att ge dricks till exempelvis städpersonal, servitörer, guider, chaufförer, m.fl. beroende på vilket land du besöker. Därför rekommenderar vi att du sätter dig in i hur mycket som normalt ges i dricks och till vem innan du ger dig ut på din resa. Hitta information om dricks i Lonely Planets guideböcker.


Fakta

Huvudstad: San José
Språk: Spanska
Klimat: Tropiskt
Valuta: Colones
Religion: Främst romersk-katolsk


Information Costa Rica

Costa Rica är världsberömt för sitt fantastiska djurliv och sina många vackra nationalparker. På den karibiska sidan hittar du nationalparken Tortuguero som i många guideböcker beskrivs som en miniatyrversion av Amazonas regnskog i Brasilien och det finns goda skäl för det. Här kan du bland hitta de gröna sköldpaddorna som lägger tusentals ägg i sanden från juli till oktober.

Dessutom är området kring vulkanen Arenal och molnskogsreservatet Monteverde ett måste på de flesta resenärers att göra-lista. I nationalparken Corcovado kan du uppleva ett av jordens mest unika ekosystem. Costa Ricas bästa stränder finns i nationalparken Manuel Antonio och på halvön Nicoya. Befolkningen kallar ofta halvön för “solkusten” eftersom den har flest soltimmar per år.

Travel Consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss

Adam Kindberg Smeds

Adam Kindberg Smeds

Travel Consultant

info|wt.se
Lotta Avellén

Lotta Avellén

Travel Consultant

info|wt.se

Kom på våra gratis resekvällar

Anmäl dig här
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: