Se nyhetsbrevet i webbläsaren
 

Ljuset riktas mot Sydamerika!

Hos oss på Winberg Travel klappar hjärtat extra hårt för många olika destinationer – fråga alla våra reserådgivare och du kommer få lika många svar om deras favoritresmål. Det är det som är så speciellt med oss – beroende på vem du pratar med om din nästa resa, kommer tipsen på resmål och saker att uppleva vara olika.
Men är det någon del i världen som särskilt många hos oss brinner lite extra för, så är det Sydamerika.

Världsdelen med ett helt universum av upplevelser, som allt för få svenskar ännu har upplevt. Därför vill vi denna vecka rikta ljuset mot några av de destinationer som våra hjärtan klappar extra mycket för, och som vi hoppas att även du vill sätta på önskelistan inför framtiden!


Se alla våra resor till Sydamerika

Adam tipsar

Colombia bjuder på en färgstark kultur med god mat och takten i blodet som krydda - vart du än reser i landet. Dessutom väntar här otroliga djur- och naturupplevelser.

Här kommer vår reserådgivare Adams bästa förslag på storslagna naturupplevelser i Colombia:
🌴 Vandra i magiska Cocora valley där världens högsta palmart, vaxpalmen, växer.
🌴 Gör en äventyrlig vandring till den 1 000 år gamla ruinstaden Cuidad Perdida – den försvunna staden – mitt ute i Colombias djungel, som återupptäcktes först på 1970-talet.
🌴 I Tayrona nationalpark på Colombias karibiska kust kan du vandra med djungeln tätt inpå den ena sidan och magiska paradisstränder på den andra.


Upptäck Adams Colombia

Peru

Peru är nog framförallt känt för Machu Picchu – ett av världens sju nya underverk. Men bortom de stora turistströmmarna finns många mindre utforskade områden:

🦙 Tungvrickaren Huacachina utanför Ica är en oas där de stora sanddynerna bjuder in till lek i form av sandboarding, och lugnare aktiviteter i form av att stilla njuta av de storslagna solnedgångarna.
🦙 Vid det obligatoriska besöket till Machu Picchu bör du stanna och spendera några dagar extra i och runt Cusco. Här finns mycket att upptäcka och om kroppen fortfarande känns pigg efter vandringen så rekommenderar Adam en vandring i området. Förutom inkaleden finns flera leder att välja på, så som Lares, Salkantay eller guidernas favorit Choquequirao.
🦙 Huvudstaden Lima bjuder på ett gastronomiskt äventyr för både smaklökar och doftsinnen. Njut av långkok toppade med all världens kryddor, färggranna förrätter toppade med chili, koriander och lime, grillade, möra köttstycken, mängder av bönor och otroligt välsmakande grönsaker.
🦙 Färskvattensjön Titicaca på 3 800 meters höjd är världens högst belägna sjö. Urosindianderna har sedan många år tagit sin tillflykt till sjön, där de bygger flytande öar av vass. För att få en inblick i befolkningens historia och kultur kan du göra en dagsutflykt till de flytande öarna, där du dessutom kan övernatta hemma hos en familj och följa med på en tur i en vassbåt.


Gastronomi & natur i Peru

Lotta tipsar

Mitt favoritland i Sydamerika är Argentina. När jag producerar resor hit är det framför allt två saker som jag rekommenderar mina kunder att besöka:

🌊 Iguassufallen i provinsen Misiones, dit många svenskar emigrerade i början av 1900-talet. De majestätiska vattenfallen kan man uppleva både från den argentinska och den brasilianska sidan. Det är två helt skilda upplevelser att besöka fallen på de två sidorna om gränsen. Man brukar säga att från brasilianska sidan har man bäst utsikt över vattenfallen, medan man från den argentinska sidan upplever fallen på riktigt. Jag kan rekommendera en utflykt med båt rakt in i fallen – lite läskigt men väldigt spännande! Att få höra det öronbedövande dånet samtidigt som man blir genomblöt och inte ser mer än vitt skum – och veta att de enorma fallen är alldeles i närheten – är en adrenalinkick utan dess like!

🌊 Buenos Aires: Missa inte de färggranna husen i stadsdelen La Boca, där italienska immigranter tiggde till sig färgslattar och målade sina hus i allsköns färger. La Boca var tidigare den enda hamnen i Buenos Aires, och där kan man idag, om man har tur, få uppleva en spontan tango på gatan! En kul utflykt är med båt till den norra förorten Tigre – ett floddelta där hus, skolor, kyrkor och nöjesparker ligger på vattnet! De boende här får sin mat och andra förnödenheter levererade direkt till sin brygga.


Argentina - tango, passion och äventyr

Bolivia

Bolivia ligger mitt på kontinenten, ett relativt okänt land inklämt mellan de mer välbesökta grannländerna Brasilien, Peru och Chile.

🌄 Här ligger huvudstaden La Paz, världens högst belägna huvudstad, 3 650 meter över havet. La Paz är omgivet av höga berg åt alla väderstreck, och istället för vanliga stadsbussar tar man sig runt med hjälp av ett linbanesystem. Missa inte ett besök i Måndalen som ligger i utkanten av staden – ett helt magiskt område med stenformationer som tillkommit av erosion och stelnad lera.

🌄 Bolivias saltöken, Uyuni, är den största i världen med sina 10 000 km2. Det enorma platta, vita landskapet mot den blå himlen ger en fantastisk kontrast, och avsaknaden av horisont vart än du tittar ger dig känslan av att befinna dig på en annan planet. Passa också på att övernatta på hotell helt byggt av salt under ditt besök här!

🌄 Visste du att du inte behöver åka till Brasilien för att uppleva Amazonas, utan att du kan besöka nationalparken i både Bolivia och Colombia? Till den bolivianska delen av Amazonas och nationalparken Madidi kommer betydligt färre turister än till Brasilien, och här är därför ett utmärkt tillfälle att utforska en av världens största nationalparker, som även har den största biologiska mångfalden. Nationalparken är på nästan 1,9 miljoner hektar i nordvästra Bolivia och sträcker sig ända fram till Andernas sluttningar.


Upplev Lottas Bolivia

Vill du uppleva något helt annat?

Något av det mest äventyrliga och annorlunda som Sydamerika har att bjuda på hittar du på den allra sydligaste spetsen. Där ligger Patagonien, en region som delas av Chile och Argentina, med dess mäktiga glaciärlandskap.
Här kan du kryssa omkring med båt bland små och stora isberg och spana ut över de enorma glaciärerna. För den äventyrslystna finns möjlighet att snöra på spikskorna och vandra omkring på glaciärerna.


Upplev Sydamerikas glaciärer