Se nyhetsbrevet i webbläsaren
 

Res med ett annorlunda mål

Bocka av världens sju underverk! ✅

Behöver du inspiration till din bucket list över resmål? Vill du upptäcka världen på ett annorlunda sätt? Då har vi ett lite annorlunda förslag till dig:
Utforska världen utifrån världens sju underverk!

Vill du ge dig på utmaningen att upptäcka alla världens sju underverk så är du verkligen på väg mot en resa för livet! Resan kommer nämligen ta dig till Kina, Mexiko, Jordanien, Peru, Brasilien, Italien och Indien.

Men vilka är egentligen de sju underverken? Och vem valde att det skulle vara just dem? Fortsätt neråt i veckans nyhetsbrev för att stilla din nyfikenhet – och väck äventyrslystnaden! 🕵🏼👇🏼


Hur många av underverken kan du?

Hur valdes egentligen de sju underverken ut?

Listan över de ursprungliga sju underverken skapades redan år 225 f.Kr. Idag kan endast ett av de sju underverken fortfarande upplevas i sin helhet, nämligen Keopspyramiden i Egypten. Ruiner och artefakter vittnar om några av de andra, medan ytterligare några helt har försvunnit, faktiskt så till den grad att deras existens har ifrågasatts.

Därför var det på goda grunder som föreningen New 7 Wonders år 2000 påbörjade en omröstning för vilka sju existerande underverk som skulle kvala in på listan över ”Världens sju nya underverk”. Omröstningen avslutades 2007, efter att mer än 100 miljoner röster hade samlats in. Sedan dess har det pågått många och heta diskussioner om det verkligen var de rätta sju som valdes.
Se hela listan här under och bedöm själv om du kan instämma i att dessa verkligen är världens sju underverk.


Och här hittar du alla de forntida underverken

Den kinesiska muren 🧱

Kinesiska muren är ett av världens största byggprojekt. Byggandet av muren tros ha påbörjats under 600-talet f.Kr. för att sedan pågå i cirka 2 000 år. Syftet med muren var att skydda mot invasioner, vilket är anledningen till att muren är formad som en gångstig för vakter med en mur på varje sida, med vakttorn och militärbaracker längs muren.
Muren kan lätt besökas idag, vilket otroligt många människor också gör. Vi rekommenderar varmt att du besöker muren på ett av de mindre populära ställena, för en mer unik upplevelse och en mer fri utsikt över muren.


Se resten av alla underverk på listan

Chichén Itzá, Mexiko 🏛

Chichén Itzá är en gammal mayastad, bebodd av stammen itzá på Yucatán-halvön i Mexiko. Staden blomstrade på 900-talet och innehöll flera viktiga tempel, varav det mest kända nog är trappyramiden El Castillo – 24 meter hög och placerad vid stadens stora torg.


Upplev mexikansk historia

Petra, Jordanien 🐪

Den historiska staden Petra är belägen i en avsides liggande dal bland berg och klippor i Jordanien. Petra var huvudstad i den arabiska stammen nabatéernas rike, där staden blomstrade och blev en viktig handelsstation. Det var också under den här perioden som fler tempel och boningshus blev konstnärligt utskurna ur klippväggarna. Under sin storhetstid hade Petra hela 30 000 invånare.

Machu Picchu, Peru 🏔

Den världsberömda inkaruinen ligger i närheten av Cuzco i Peru, och upptäcktes år 1911. Det råder fortfarande osäkerhet kring vad syftet med Machu Picchu har varit. Medan några anser att platsen var ett slags kloster för kvinnor som levde ett liv i avhållsamhet, så menar andra att det var en pilgrimsplats.
Machu Picchu har åtskilliga besökare varje år, och trots de många besökarna är det fortfarande en alldeles speciell upplevelse som vi varmt rekommenderar. Gärna i kombination med ett besök vid några av områdets andra och mindre kända ruiner, för att få en mer unik upplevelse.


Upplev Perus största sevärdhet

Colosseum, Italien ⚔️

Under det första århundradet beordrade kejsar Vespasian att Colosseum skulle byggas i Rom. Amfiteatern mäter 189 x 156 meter och har plats till hela 50 000 åskådare, och innehåller dessutom ett komplext system av olika valv. Colosseum är kanske mest känt för gladiatorkamper, och det sägs faktiskt att upp emot 500 000 människor har satt sitt liv till i Colosseum.


Känn historiens vingslag i Rom

Taj Mahal, Indien 🕌

Då kejsare Shah Jahans hustru Mumtaz Mahal dog 1631, medan hon födde deras 14:e barn, ville kejsaren ära henne med ett mausoleum – och 22 år senare stor Taj Mahal färdigt. Mausoleet, som ligger i staden Agra i Indien, är byggt av vit marmor och anses vara ett av världens mest ikoniska monument.


Läs mer om Indien här

Cristo Redentor, Brasilien 💃🏾🕺🏾

Den stora Jesus-statyn är ett av de tydligaste kännetecknen för både Brasilien i allmänhet och Rio de Janeiro i synnerhet. Byggandet av statyn började 1926 och pågick under fem års tid. Statyn, som står på en höjd med utsikt över Rio de Janeiro, är 30 meter hög och står dessutom på ett fundament som är ytterligare 8 meter hög, medan distansen mellan de två utsträcka armarna är 28 meter. Därmed är statyn världens största Art Deco-skulptur. Under ett besök i Rio de Janeiro går det att komma hela vägen fram till statyn för att njuta av den berömda utsikten.


Utforska Brasiliens färgstarka huvudstad