På denna sida hittar du praktisk information och fakta om Indien.


Praktisk info om att resa i Indien

Klimat och bästa restid
Du kan resa i Indien året runt, men klimatet varierar mycket från Himalaya i norr till Kerala i söder. April och maj är i allmänhet de hetaste månaderna och i de norra provinserna runt Delhi kan temperaturen gå upp till så mycket som 45 grader.
Regnperioden intar sydvästra Indien i maj och täcker under de följande månaderna stora delar av landet, dock inte Rajasthan-öknen och provinserna i norr. Innan monsunregnet upphör i början av oktober regnar det ett par timmar om dagen. Vill du trekka i Himalaya i nordväst är de bästa månaderna under sommaren från juni till augusti.

Våra rekommendationer om bästa resperiod i Indien bygger på hur klimatet har varit under tidigare år. Vädret i Indien kan vara mycket ombytligt och oförutsägbart och därför är våra prognoser endast vägledande.

Pengar
Indiens valuta heter indisk rupier. Det kan du ta ut i landets bankomater, eller växla till dig från US-dollar på växlingskontoren i Indien. Ta med kreditkort och en kontantreserv i amerikanska dollar. Det finns gott om bankomater i de större städerna men se till att alltid ha lite kontanter på dig som extra säkerhet.

Visum
Visumregler kan ändras med kort varsel, så Winberg Travel rekommenderar att du kontrollerar de nuvarande förhållandena vid landets ambassad. Informationen nedan kan ändras.
Visum erfordras för att kunna resa in i Indien. Nordiska medborgare kan använda sig av tjänsten ”eTourist Visa” eller via India Visa Application Centre/Cox and Kings i Stockholm.

Indiska Ambassaden i Stockholm står till tjänst och svarar på frågor gällande indiska visum och pass med mera. Hitta kontaktuppgifter till Indiens Ambassad i Stockholm här.

Transport
Den indiska trafiken är med svenska ögon mätt intensiv, med många bilar och mopeder, speciellt i de stora städerna. Följ lokalguidens råd vad som gäller taxi och transporter.

Rikshaw
Mest prisvärt i städerna är autorikshaw. Priset avtalas på förhand, glöm inte att pruta lite om du tycker att det känns OK, normalt mellan en tredjedel och hälften av vad wallahn efterfrågar.

Tåg
För längre sträckor rekommenderas tåg framför buss. Tåget rör sig i lugnare tempo, har fina sovplatser och möjlighet att sträcka på sig. Indien har världens största järnvägsnätverk: 60 000 kilometer långt och transporterar elva miljoner passagerare dagligen.
Post- och expresståg är snabbast eftersom de inte stannar vid varenda låten håla. På de flesta expresståg finns fem klasser och en sovvagn. Sleeper är vanligtvis att föredra, särskilt på längre sträckor. Undvik den nedre kojen; där sitter kupéns passagerare under dagtid.
Sammantaget är det billigt att ta tåget, och det är här som du verkligen kan möta indierna på hemmaplan – ja, du har nog faktiskt inte varit i Indien, om du inte har åkt tåg här. På vissa sträckor kan det vara svårt att få plats, så boka biljetten i förväg.

Buss
På kortare sträckor är bussarna ofta en mer flexibel lösning eftersom de vanligtvis har fler avgångar och går på fler sträckor. Speciellt i bergen är det brist på järnvägsförbindelser. Lokala bussar ger en fin bild av Indien och den indiska lokalfärgen men de kan vara både en tröttsam och nervpressande kulturförmedlare. På de bättre expressbussarna kan man i alla fall räkna med att hållas sysselsatt av de läckra och lyxiga video- och musiksystem som många av dessa bussar är utrustade med.

Flyg
Indien är stort att det kan vara nödvändigt att flyga om du måste långt på kort tid. Inrikesflygbiljetter genom Indien kan köpas via Winberg Travel.

Dricks
I många länder räknas dricksen som en del av lönen för anställda i servicebranschen. Därför är det bra (och ibland direkt nödvändigt) att ge dricks till exempelvis städpersonal, servitörer, guider, chaufförer med flera beroende på vilket land du besöker. Vi rekommenderar därför att du bekantar dig med hur mycket som är normalt att ge i dricks och till vem innan avresa. Sådan information finns till exempel i Lonely Planet guideböcker.

Länkar
www.india-tourism.com - Den indiska turistbyråns webbplats med uppdaterad reseinformation och nyheter.
www.indianrail.gov.in - Indian Railways officiella webbplats där du kan hitta aktuella tågtider och priser för avgångar över hela Indien.

Diverse
Då Indien har andra eluttag än i Sverige behöver du ta med en adapter hemifrån.


Fakta

Huvudstad: New Delhi
Språk: 18 officiella språk. Hindi och engelska är de mest använda.
Klimat: Tropiskt till tempererat
Valuta: Indiska rupier
Religion: Hinduer, muslimer, kristna, sikher, buddhister, etc.
Tidsskillnad: Vintertid ligger Indien 4,5 timmar före Sverige och sommartid är det 3,5 timmars tidsskillnad.


Inspiration Indien

Osminkade Delhi och magnifika Taj Mahal
Drick en kopp sött chai i ett gatustånd i Delhi, eller gå på bio och titta på en prunkande Bollywood-film. Indien bjuder fullt ut på storstaden - på indiskt vis - och stora städer är det sannerligen! Landet har över en miljard invånare och i städerna syns det extra tydligt att Indien är ett land av kontraster. Här bor några av världens rikaste människor, och många av världens fattigaste. En resa till Indien är en inblick i en helt annan värld. Och vid alla hinduiska gudars namn får man inte gå miste om ett av världens sannaste underverk, det mäktiga Taj Mahal.

Sandiga, frodiga, snöiga Indien
Indiens natur är minst lika varierad och spännande som kulturen. Här finns sandiga öknar, frodiga skogar, vackra sandstränder och snötäckta bergstoppar. Är du inriktad på vandring, klättring eller forsränning ska du åka norrut till indiska Himalaya, som med sin utmanande terräng kan höja pulsen på de tuffaste. Vill du varva ner kan du istället resa söderut till Goa, som med sina vackra stränder och en kvarleva av genuin hippiestämning garanterar en avkopplande strandsemester.
Indien har också ett rikt djurliv som exempelvis kan upplevas i tigerparkerna Bandhavgarh eller Corbett.

På äventyr i Rajasthan
I Rajasthan-provinsen blir Tusen och en natt-sagorna till verklighet när man ser kvinnor med gyllene näsringar och fladdrande slöjor och imponerande palats med höga torn och runda kupoler. Andlöst romantiska utsikter bereder sig över den blå staden, Jodhpur eller det rosa staden, Jaipur. Ta en paus från det bullriga stadslivet och njut av en kamelsafari i den fridfulla öknen. Utforska de många forten och palatsen eller handla på bullriga marknader. Eller känn hur det kryper i fötterna av spänning när du träder in i Karni Mata-templet, fullt av heliga ”kabas” – råttor. Templet måste besökas barfota och om en ”kaba” springer över dina fötter ses det som ett tecken på stor tur. Lycka till!

Travel Consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss

Anna Šimic

Travel Consultant

info|wt.se

Shailee Parasnis

Travel Consultant

info|wt.se

Servicecenter i Indien

Vi hjälper dig när du är ute och reser

Servicecenter, Södra Indien

Södra Indien, Kerala Kochi

Winberg Travel och Winberg Travels servicecenter i Kerala ligger centralt i hjärtat av Kochi på samma gata som den berömda restaurangen Tea Pot. Charmiga Kerala bjuder på massor av spännande upplevelser; övernattning på husbåt i Keralas Backwaters, teplantager, trekking i bergen, ayurveda och skön avslappning på standen. Kerala är en bra plats att ha som bas för sin resa i Indien, du kan kombinera med Goa, norra Indien eller varför inte Sri Lanka?

Läs mer
Servicecenter Delhi, Indien

Indien, Delhi

Vårt servicecenter i Delhi ligger centralt inne i staden, mitt i ett område populärt speciellt bland backpackers nära tågstationen och shoppingområden.

Läs mer

Kom på våra gratis resekvällar

Anmäl dig här
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: