År 2000 påbörjade föreningen New 7 Wonders en omröstning över vilka platser på Unescos världsarvslista som förtjänade en plats som ett av världens sju nya underverk. Omröstningen avslutades 2007, efter att mer än 100 miljoner röster hade samlats in.
Det var tydligt att det fanns stöd för att hitta sju nya underverk, efter att endast av de ursprungliga sju underverken från förr fortfarande står kvar: Keopspyramiden i Giza, Egypten. Se hela listan över de ursprungliga sju underverken här.
Med endast sju platser har listan, ända sedan omröstningen genomfördes, varit föremål för diskussion – var det verkligen de rätta sju underverken som valdes?
Se listan här under och bedöm själv om du kan instämma i att dessa verkligen är världens sju underverk:

1. Den kinesiska muren
Med en ansenlig längd på mellan 8 850 och 21 200 km, är den kinesiska muren ett av världens största byggprojekt. Byggandet av muren anses ha påbörjats under 600-talet f.Kr. för att sedan pågå i cirka 2 000 år. Syftet med muren var att skydda mot invasioner, vilket är anledningen till att muren är formad som en gångstig för vakter med en mur på varje sida, med vakttorn och militärbaracker längs muren. Muren har dock aldrig visat sig vara särskilt effektiv, och anses idag mer ha fungerat som politisk propaganda. Muren kan lätt besökas idag, vilket otroligt många människor också gör, och hos oss på Winberg Travel vill vi varmt rekommendera att du besöker muren på ett av de mindre populära ställena, för en mer unik upplevelse och en mer fri utsikt över muren.
Hitta inspiration för din resa till Kina här.

2. Chichén Itzá
Chichén Itzá är en gammal mayastad, bebodd av stammen itzá på Yucatán-halvön i Mexiko. Staden blomstrade på 900-talet och innehöll flera viktiga tempel, varav det mest kända nog är trappyramiden El Castillo – 24 meter hög och placerad vid stadens stora torg. Pyramiden har 365 steg, ett för varje dag under året. Under vår- och höstdagjämning skapar ljuset vid solnedgången skuggor som liknar en orm på väg nerför den norrvända trappan, och vid foten av trappan har den ett ormhuvud av sten.
Hitta inspiration till din resa till Mexiko här.

3. Petra
Den historiska staden Petra är belägen i en avsides liggande dal bland berg och klippor i Jordanien. Man anser att Petra är en av de platser där Moses slog på stenen och därigenom fick vattnet att flyta. Senare blev Petra huvudstad i den arabiska stammen nabatéernas rike, där staden blomstrade och blev en viktig handelsstation. Det var också under den här perioden som fler tempel och boningshus blev konstnärligt utskurna ur klippväggarna. Under sin storhetstid hade Petra hela 30 000 invånare. Efter två jordskalv, år 363 och 551, blev Petra gradvis övergivet för att först återupptäckas igen 1912. Idag är det många som först och främst känner till Petra genom filmen ”Indiana Jones och det sista korståget”, som du också kan läsa om i listan över kända filmdestinationer världen över.

4. Machu Picchu
Den världsberömda inkaruinen ligger i närheten av Cuzco i Peru, och upptäcktes 1911. Det råder fortfarande osäkerhet kring vad syftet med Machu Picchu har varit. Medan några anser att platsen var ett slags kloster för kvinnor som levde ett liv i avhållsamhet, så menar andra att det var en pilgrimsplats. Machu Picchu har åtskilliga besökare varje år, och trots de många besökarna är det fortfarande en alldeles speciell upplevelse som vi varmt rekommenderar. Hos Winberg Travel rekommenderar vi dock att du eventuellt kombinerar besöket med ett besök vid några av områdets andra och mindre kända ruiner, för att få en mer unik upplevelse.
Hitta inspiration till din resa i Peru här.

5. Cristo Redentor
Den stora Jesus-statyn är ett av de tydligaste kännetecknen för både Brasilien i allmänhet och Rio de Janeiro i synnerhet. Statyn gjordes precis efter första världskriget, när några brasilianare oroade sig för en ökande gudlöshet. Byggandet av statyn började 1926 och pågick under fem års tid. Statyn, som står på en höjd med utsikt över Rio de Janeiro, är 30 meter hög och står dessutom på ett fundament som är ytterligare 8 meter hög, medan distansen mellan de två utsträcka armarna är 28 meter. Därmed är statyn världens största Art Deco-skulptur. Under ett besök i Rio de Janeiro går det att komma hela vägen fram till statyn för att njuta av den berömda utsikten.
Hitta inspiration till din resa i Brasilien här.

6. Colosseum
Under det första århundradet beordrade kejsar Vespasian att Colosseum skulle byggas i Rom. Amfiteatern mäter 189 x 156 meter och har plats till hela 50 000 åskådare, och innehåller dessutom ett komplext system av olika valv. Colosseum är kanske mest känt för gladiatorkamper, och det sägs faktiskt att upp emot 500 000 människor har satt sitt liv till i Colosseum. I dag är platsen en av Roms och hela Italiens mest kända och besökta sevärdheter som lockar till sig besökare från hela världen.
Hitta inspiration till din nästa resa i Italien här.

7. Taj Mahal
Då kejsare Shah Jahans hustru Mumtaz Mahal dog 1631, medan hon födde deras 14:e barn, ville kejsaren ära henne med ett mausoleum – och 22 år senare stor Taj Mahal färdigt. Mausoleet, som ligger i staden Agra i Indien, är byggt av vit marmor och anses vara ett av världens mest ikoniska monumt och ett av de bästa exemplen på mughal-arkitektur. I dag finns det möjlighet att besöka Taj Mahal. Vi på Winberg Travel rekommenderar att du köper din biljett i förväg och väljer en av de mindre populära tiderna för ditt besök.
Hitta inspiration till din nästa resa i Indien här.

Källa: Britannica – New Seven Wonders of the World

TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: