Listan över de sju underverken skapades första gången av Philo från det bysantinska riket år 225 f.Kr. När du tittar på listan nedan över de sju underverken från forntiden är det svårt att inte bli djupt imponerad av människans enorma skaparvilja som de sju mästerverken vittnar om.
Idag kan endast ett av de sju underverken fortfarande upplevas i sin helhet. Ruiner och artefakter vittnar om några av de andra, medan ytterligare några helt har försvunnit, faktiskt så till den grad att deras existens har ifrågasatts.

Därför är det på goda grunder som föreningen New 7 Wonders under 2007 höll en ny omröstning över vilka platser på Unescos världsarvslista som förtjänade en plats på listan över världens nya sju underverk. Den listan hittar du i sin helhet här.


Här nedan hittar du listan över de sju underverken från forntiden:

1. Keops-pyramiden i Giza
Den stora Keops-pyramiden ligger tillsammans med två andra pyramider vid Giza på västsidan av Nilen, norr om Kairo i Egypten. Den byggdes mellan åren 2 700 och 2 500 f.Kr., och det är inte utan anledning som den kallas för ”Den stora pyramiden”, då den täcker ett område på över fem hektar. Pyramiden sägs bestå av över två miljoner stenblock, som var för sig väger mellan 2 och 30 ton! Utöver detta så tronade pyramiden i över 4 000 år upp sig överst på listan över världens högsta byggnadsverk. Pyramiden är det enda av de sju underverken från forntiden som än idag kan ses och upplevas.

2. Babylons hängande trädgårdar
Enligt forntidens grekiska poeter så byggdes Babylons hängande trädgårdar i närheten av floden Eufrat av kung Nebukadnesar den II:e runt år 600 f.Kr. Trädgårdarna skulle byggas på 20 meters höjd och bota kungens älskarinnas längtan efter grönare områden. Faktum är att de hängande trädgårdarnas existens aldrig helt och hållet har bevisats, då det varken finns ruiner eller artefakter härifrån. Ruinerna från Babylon finns dock fortfarande kvar i Irak.

3. Zeus-statyn i Olympia
Det var skulptören Phidias som låg bakom statyn av de grekiska gudarnas kung, Zeus, i templet i Olympia runt mitten av 400-talet f.Kr. Statyn, som var över 12 meter hög, visade Zeus sittande på en tron av trä, medan själva statyn var rikligt dekorerad med guld och elfenben. År 462 förstörde en brand dessvärre statyn, vilket gör att man idag endast kan se fundamentet och några fragment från templet där statyn stod. Olympiatemplet kan du uppleva i Grekland.
Hitta inspiration till din resa i Grekland här.

4. Artemis-templet vid Efesos
”Utöver Olympus, så har solen aldrig strålat på något så storslaget”, skrev skribenten Antipater av Sidon om Artemis-templet vid Efesos – den grekiska jaktgudinnan. Artemis-templet har förstörts och återuppbyggts flera gånger, senast av goterna år 262. Enligt legenden brann templet bland annat den 21 juli år 356 f.Kr. – samma natt som Alexander den stora föddes. Idag kan resterna av ruinen ses vid staden Selcuk i Turkiet.

5. Mausoleet vid Halikarnassos
Mausoleet byggdes av Artemisia som gravmonument för hennes man (och bror) Mausolus – kung av Caria i Mindre Asien – efter hans död år 353 f.Kr. Monumentet byggdes av ren, vit marmor och anses ha varit runt 41 meter högt. Ett jordskalv på 1200-talet förstörde mausoleet, och resterna användes för att uppföra en borg i Bodrum. På British Museum i London kan du fortfarande se enstaka artefakter från mausoleet.

6. Kolossen på Rhodos
Kolossen på den grekiska ön Rhodos, var en enorm bronsskulptur föreställande solguden Helios. Det tog invånarna på Rhodos över 12 år att färdigställa skulpturen, som byggdes på 200-talet f.Kr. Med sina över 30 meter var kolossen forntidens största. Kolossen existerade bara i 56 år innan den förstördes av en jordbävning, och idag finns det inte längre några kvarlämningar från monumentet.
Hitta inspiration till din resa i Grekland här.

7. Fyren på Faros vid Alexandria
Den grekiska arkitekten Sostratos designade fyren som blev klar runt år 270 f.Kr. Fyren låg placerad på ön Faros, nära Alexandria i Egypten, och hjälpte med sina över 100 höjdmetrar båtarna på Nilen med att säkert ta sig ut och in från stadens livliga hamn.
En jordbävning år 1375 förstörde fyren, och idag finns det inte längre några bevis för hur exakt hur den kan ha sett ut.


Är du nyfiken på de nya sju underverken? Se hela listan här.

Källa: History.com – Seven Wonders of the Ancient World
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: