På denna sida hittar du praktisk information och fakta om Antarktis.

Praktisk information om att resa på Antarktis


Klimat och bästa restid
Under delar av vintern kan polarisen blockera vissa områden och omöjliggöra för expeditionsbåtarna att ta sig fram, men trots det är det vintern som är Antarktis högsäsong. De allra flesta rederier erbjuder turer mellan november och mars. I början av säsongen kan temperaturen sjunka riktigt lågt och polarisen rör sig ständigt, vilket gör att vissa områden inte går att nå. Å andra sidan resulterar kylan i imponerande isformationer och orörda snömassor. Djurlivet är inte som mest aktivt under tidig vinter, men för dig som vill pricka in pingvinernas parningssäsong är november en bra tid att besöka Antarktis. I december och januari är solchanserna som störst, och dessutom är det ljust ungefär 20 timmar om dygnet. Pingvinernas ägg kläcks och ut tittar ungarna som drar till sig mängder av beundrande ögon. Februari och mars är de bästa månaderna för valskådning, och under den tidsperioden får du dessutom klarare sikt söderut eftersom polarisen i större utsträckning har smält bort.

Våra rekommendationer om när det är bäst att resa till Antarktis baseras på hur klimatet har varit föregående år. Vädret på Antarktis kan vara mycket ombytligt och oförutsägbart och därför är våra rekommendationer endast vägledande.

Pengar
Eftersom Antarktis är obebott finns det ingen valuta. Då expeditionsfartygen ofta utgår från Argentina är det istället bra att du säkrar med den valutan, som är argentinsk peso (ARS).
Villkor för visum

För svenska medborgare krävs inget visum vid inresa till Argentina. Observera dock att visumreglerna kan ändras med kort varsel. Winberg Travel rekommenderar att du kontrollerar aktuella villkor på landets ambassad eller på UD:s hemsida. Följande information kan komma att ändras.

Dricks
I de flesta länder är dricks en del av lönerna för anställda inom servicebranschen. Därför är det bra praxis (och ibland direkt nödvändigt) att ge dricks till exempelvis städpersonal, servitörer, guider, chaufförer, m.fl. beroende på vilket land du besöker. Därför rekommenderar vi att du sätter dig in i hur mycket som normalt ges i dricks och till vem innan du ger dig ut på din resa. Hitta information om dricks i Lonely Planets guideböcker.


Fakta

Antarktis erkänns som internationellt område och är därför varken självständigt eller tillhör något annat land.


Travel Consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss

Kom på våra gratis resekvällar

Anmäl dig här
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: