På denna sida hittar du praktisk information och fakta om Antarktis.

Praktisk information om att resa på Antarktis


Klimat och bästa restid
Under delar av vintern kan polarisen blockera vissa områden och omöjliggöra för expeditionsbåtarna att ta sig fram, men trots det är det vintern som är Antarktis högsäsong. De allra flesta rederier erbjuder turer mellan november och mars. I början av säsongen kan temperaturen sjunka riktigt lågt och polarisen rör sig ständigt, vilket gör att vissa områden inte går att nå. Å andra sidan resulterar kylan i imponerande isformationer och orörda snömassor. Djurlivet är inte som mest aktivt under tidig vinter, men för dig som vill pricka in pingvinernas parningssäsong är november en bra tid att besöka Antarktis. I december och januari är solchanserna som störst, och dessutom är det ljust ungefär 20 timmar om dygnet. Pingvinernas ägg kläcks och ut tittar ungarna som drar till sig mängder av beundrande ögon. Februari och mars är de bästa månaderna för valskådning, och under den tidsperioden får du dessutom klarare sikt söderut eftersom polarisen i större utsträckning har smält bort.

Våra rekommendationer om när det är bäst att resa till Antarktis baseras på hur klimatet har varit föregående år. Vädret på Antarktis kan vara mycket ombytligt och oförutsägbart och därför är våra rekommendationer endast vägledande.

Pengar
Eftersom Antarktis är obebott finns det ingen valuta. Då expeditionsfartygen ofta utgår från Argentina är det istället bra att du säkrar med den valutan, som är argentinsk peso (ARS).

Villkor för visum
För svenska medborgare krävs inget visum vid inresa till Argentina. Observera dock att visumreglerna kan ändras med kort varsel. Winberg Travel rekommenderar att du kontrollerar aktuella villkor på landets ambassad eller på UD:s hemsida. Följande information kan komma att ändras.

Dricks
I de flesta länder är dricks en del av lönerna för anställda inom servicebranschen. Därför är det bra praxis (och ibland direkt nödvändigt) att ge dricks till exempelvis städpersonal, servitörer, guider, chaufförer, m.fl. beroende på vilket land du besöker. Därför rekommenderar vi att du sätter dig in i hur mycket som normalt ges i dricks och till vem innan du ger dig ut på din resa. Hitta information om dricks i Lonely Planets guideböcker.


Fakta

Antarktis erkänns som internationellt område och är därför varken självständigt eller tillhör något annat land.


Information om Antarktis

På kryssning i Antarktis
Förunderliga isformationer som bildar sällsamma figurer, snötäckta bergstoppar som speglar sig i det klara vattnet och magnifika glaciärer, dignande av is. Med båt längs med Antarktis kuststräckor känns allt som en dröm där allt kan hända. Här finns fåglar, pingviner, sjölejon och sälar, knölvalar, vikvalar, sillvalar, späckhuggare samt - inte att förglömma - de mäktiga blåvalarna. Antarktis är berömt och även beryktat för sina nästan utomjordiska köldgrader men på sommaren, från november till februari, ligger de kustnära temperaturerna strax runt nollstäcket, och det är ljust 24 timmar om dygnet.

Orörd polaröken
Antarktis är varje upptäcktsresandes heta dröm - och detta trots temperaturer på ner till 89 minusgrader. Här härskar ytterligheterna och det är få förunnat att uppleva den både brutala och ömtåliga skönheten i denna världens definitiva ände. Antarktis är världens kallaste, torraste och blåsigaste plats. Faktum är att den kallas en polaröken eftersom endast cirka 50 millimeter regn per år faller här. Kontinenten är nästan dubbelt så stor som Australien med 98% täckt av is och snö i mer än en kilometer djupt lager.

De första expeditionerna
Den första person som landsteg på Antarktis var enligt uppgift den brittisk-amerikanske säljägaren John Davis år 1821. Knappt hundra år senare nådde norrmannen Roald Amundsen den geografiska sydpolen 1911, tätt följd av britten Robert Falcon Scott och hans olycksdrabbade expedition. Än idag har Sydpolen en dragningskraft på upptäcktsresande och forskare och det finns det ett antal forskningsstationer på Antarktis, fördelade på drygt 40 olika nationer, där forskare kan bo medan de arbetar. I övrigt är här berg och is så långt ögat kan se.

Travel Consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss

Kom på våra gratis resekvällar

Anmäl dig här
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: