På upptäcktsfärd i Sydney
Resan började i Sydney, där jag bodde på ett hostel i stadsdelen Potts Point. Det är lite billigare att bo i det området än i centrum. Det var ungefär en 20 minuters promenad till operahuset och det går även tunnelbana härifrån, så det funkade jättebra. Jag träffade härliga människor redan första dagen som jag upptäckte staden tillsammans med. Från Potts Point promenerade vi genom den botaniska trädgården, där vi kunde se och höra de vita papegojorna i träden, för att ta oss till operahuset. Det är en jättehärlig promenad! Från operahuset är du bara ett stenkast från Sydney Harbour Bridge. Förutom att besöka de centrala sevärdheterna som Bondi Beach, Darling Harbour med mera, så tog jag också en färja ut till Manly Beach och tog även tåget till Blue Mountains.
För att ta mig mellan destinationerna längs östkusten använde jag mig av Greyhound. Det är ett bussbolag där du kan köpa olika typer av busspass. Jag använde mig av ett flexibelt busspass, där jag kunde resa så mycket jag ville under 30 dagar. Det fungerade väldigt smidigt!
Tips:
✅Boka biljett ifrån startdestinationer som Sydney och Cairns i god tid då de kan bli fullbokade
✅Det är alltid bra att boka biljett till din nästa destination med någon dags framförhållning, framförallt under högsäsong
Bland vågorna i Byron Bay
Ifrån Sydney gick resan vidare med en 14 timmars nattbuss till surfarparadiset Byron Bay. Där gjorde jag tvärtemot vad alla andra besökare i staden gör, då jag varken testade på att surfa eller bokade någon surflektion. Det ångrar jag såhär i efterhand! I Byron Bay kan du verkligen känna den avslappnade surfatmosfären som avspeglas i hela staden. Här råder ett lugnt tempo och samhället lever för gemenskap och bra vågor. Trots att jag inte testade på att surfa så spenderade jag långa stunder i vattnet och dess böljande vågor. Härifrån vandrade jag även till Australiens östligaste punkt – Cape Byron. Fortsätter du ännu längre längs leden kommer du även till den fina fyren Cape Byron Lighthouse.
Berg- och dalbanor och vattenrutschkanor i Byron Bay
Nästa stopp blev Gold Coast, som ligger drygt 2-3 timmar norr om Byron Bay. Detta är en välutvecklad stad med skyskrapor som sträcker sig flera mil längs den guldfärgade sandstranden. Jag var personligen inget stort fan av Gold Coast, då det efter en vistelse i Byron Bay kändes alldeles för exploaterat. Höjdpunkten här var att åka till nöjesparken Dreamworld. Vi köpte ett tvådagarspass, då det bara var marginellt dyrare än ett 1 dags-pass, på vilket vi även fick besöka det intilliggande vattenlandet. Det finns ett flertal av nöjesparker och vattenland strax utanför staden, och har du barnasinnet kvar är någon av nöjesparkerna här definitivt värda ett besök!
Från Gold Coast åkte jag vidare mot Brisbane, en resa på drygt två timmar med buss. Jag spenderade faktiskt bara en heldag i Brisbane, och då valde jag och min resekompis att sightseeinga på rullskridskor – något vi snabbt insåg att vi var väldigt dåliga på. Men det gav oss i alla fall några goda skratt! Vi spenderade även några timmar vid South Bank Parklands, som är en konstgjord strand och badplats i centrala Brisbane.
I kanot genom Noosa Everglades
Härifrån åkte vi två timmar norrut till Australia Zoo, som startades av krokodiljägaren och den kända TV-profilen Steve Irwin. Vi spenderade dagen här med att se på koalor och kängurur – innan vi åkte vidare ytterligare ett par timmar mot Noosa Heads, som är ännu en mysig surfstad. I Noosa hittar du en av världens två ’everglades’, det vill säga ett enormt flodsystem med en helt unik flora och fauna, där du kan upptäcka över 60 km av floder från en kajak eller båt. Fördelen med Noosa everglades, jämfört med den betydligt mer kända kusinen i Florida, är att det här inte finns några alligatorer eller krokodiler, vilket innebär att du tryggt kan hoppa i floderna för ett svalkande dopp under båtturen. Här passade jag självklart på att ta en kanottur genom denna spektakulära natur. Hela staden är täckt av grönska, och det känns nästan som att du bor ute i regnskogen när du befinner dig här. Dessutom erbjuder Noosa otroligt finns stränder.
Äventyr bland jeepar, sanddyner och dingos
Härifrån gick äventyret vidare – denna gång tre timmar norrut mot Rainbow Beach. Här stannade jag bara till över natten för att dagen därpå bege mig ut på Fraser Island, eller K´Gari som det heter idag. K´Gari är världens största sand-ö och den enda plats i världen där du kan stöta på vildhundarna ’dingos’. Jag spenderade två nätter i tält på denna makalösa ö. För att ta sig runt på den sandtäckta ön använder man jeepar, och jag deltog i en tur som kallas 4WD-Tag Along, vilket innebär att jag fick prova på att köra bilen. Mängden sand varierar från plats till plats, och längs kustens stränder är sanden väldigt tillplattad och hård vilket gör det enklare att köra, medan vi möttes av höga sanddyner längre inåt ön, vilket gjorde körningen betydligt svårare. Jag hade otroliga upplevelser på K´Gari. Vi badade i sjöar som var helt kristallklara, med sanddyner som sträckte sig från höga höjder ända ner till vattendraget, och besökte så kallade ’champagne pools’, som är en sorts stenformation som blir till bubbelpooler när vattnet drar in från kusten.
Kvällarna spenderade vi framför brasan på den helt obebodda ön och beundrade stjärnhimlen som inte kunde mäta sig med någon jag sett förr. Då det finns vilda dingos på ön skulle vi alltid röra oss i par med en dingostick i handen. Dingostick är en vanlig pinne som har täljts i änden så att den har delats till flera spretiga flisor. Denna skulle vi använda för att skrämma bort hundarna om de kom nära – vilket vi som tur väl var aldrig behövde uppleva. Varje dag skulle vi dessutom packa ur alla våra saker från tältet och låsa in dem i en bil, då dingos blir nyfikna och kommer nära när de känner främmande lukter. I ett av tälten bodde två killar som glömde en Pringles-burk framme när vi åkte iväg på utflykt under dagen. När vi kom tillbaka var hela tältet sönderrivet av dingos som hade kommit på besök medan vi var borta. Pringles-burken fanns dock kvar!
Whitsundays otroliga skärgård
Efter några makalösa nätter på K´Gari blev vi avsläppta på fastlandet och hoppade på en 17 timmars nattbuss till Airlie Beach, som är inkörsporten till skärgården Whitsundays. Då vi inte var ute i god tid var det tyvärr fullbokat på alla övernattningsbåtar, så vi fick nöja oss med att ta en speed-boat ut i skärgården. Men vi blev verkligen inte besvikna då vi fick se och uppleva så mycket under en dag. Vi besökte ett flertal öar, grillade på en kritvit strand och snorklade med sköldpaddor och små citronhaj-bebisar. Vi besökte även Whitehaven beach som har utsetts till världens vackraste strand flera gånger. Och stranden levde verkligen upp till sitt rykte. Det var en kritvit strand med det mest otroliga, turkosa hav jag någonsin har sett. Och som bakgrundskuliss medan vi njöt av detta paradis hade vi en hel regnskog. En riktig dröm!
Tips:
✅Boka din båttur till Whitsundays i god tid om du vill övernatta ute på havet. Då får du övernatta på en segelbåt och kan spendera flera dagar ute i denna fantastiska ögrupp.
Adrenalinfyllt i Mission Beach
Resan gick därefter vidare, drygt sex timmar norrut, mot Mission Beach. Här stannade jag då det är en av de mest kända platserna i Australien för att hoppa fallskärm, vilket jag såklart ville testa! Vi var fem personer plus våra instruktörer som åkte upp i det lilla planet. Jag fick ”äran” att hoppa först, vilket innebar att jag satt närmast flygplatsdörren – fastkedjad i min instruktör och i planets golv. När det var dags blev jag informerad om att vi som hoppar först måste göra oss redo och invänta ett okej från piloten innan vi kunde hoppa. Att göra oss redo innebar att min instruktör behövde sätta sig med benen utanför planet – vilket i sin tur betydde att jag bara hängde utanför planet, fastkedjad i honom. Efter dryga 30 sekunder (som kändes som en evighet!), fick han ett okej, och vi slungades ut ur planet. Jag vet inte hur länge vi snurrade runt i 360 grader innan vi planade ut för fritt fall, men det var oavsett en adrenalinkänsla utan dess like! Efter att fallskärmen hade lösts ut var det bara smooth sailing. Vi gled över öppet hav innan vi till slut landade på en vacker sandstrand.
Bucket list-check vid Stora Barriärrevet
Med adrenalinet fortfarande pumpande i kroppen gick resan vidare mot det sista stoppet: Cairns. Då det var februari när vi ankom hit var det otroligt varmt och fuktigt. Då Cairns inte direkt har några bra stränder att bada på spenderades dagarna vid poolen på vårt hostel, eller med att dyka i stora barriärrevet. Barriärrevet sträcker sig flera mil längs den australiensiska östkusten, men det är bara ifrån Cairns och norröver till Cape Tribulation som reven fortfarande är levande. Det var en superhäftig upplevelse att få upptäcka detta vackra rev med sin marina mångfald.
Efter Cairns gick resan vidare mot Melbourne, där jag började arbeta på mitt Working Holiday-visum. Men det är en berättelse för en annan gång!
Vill du också uppleva Australiens nästan oändliga mångfald och enorma utbud av upplevelser? Få inspiration till din resa här.
Resan började i Sydney, där jag bodde på ett hostel i stadsdelen Potts Point. Det är lite billigare att bo i det området än i centrum. Det var ungefär en 20 minuters promenad till operahuset och det går även tunnelbana härifrån, så det funkade jättebra. Jag träffade härliga människor redan första dagen som jag upptäckte staden tillsammans med. Från Potts Point promenerade vi genom den botaniska trädgården, där vi kunde se och höra de vita papegojorna i träden, för att ta oss till operahuset. Det är en jättehärlig promenad! Från operahuset är du bara ett stenkast från Sydney Harbour Bridge. Förutom att besöka de centrala sevärdheterna som Bondi Beach, Darling Harbour med mera, så tog jag också en färja ut till Manly Beach och tog även tåget till Blue Mountains.
För att ta mig mellan destinationerna längs östkusten använde jag mig av Greyhound. Det är ett bussbolag där du kan köpa olika typer av busspass. Jag använde mig av ett flexibelt busspass, där jag kunde resa så mycket jag ville under 30 dagar. Det fungerade väldigt smidigt!
Tips:
✅Boka biljett ifrån startdestinationer som Sydney och Cairns i god tid då de kan bli fullbokade
✅Det är alltid bra att boka biljett till din nästa destination med någon dags framförhållning, framförallt under högsäsong
Bland vågorna i Byron Bay
Ifrån Sydney gick resan vidare med en 14 timmars nattbuss till surfarparadiset Byron Bay. Där gjorde jag tvärtemot vad alla andra besökare i staden gör, då jag varken testade på att surfa eller bokade någon surflektion. Det ångrar jag såhär i efterhand! I Byron Bay kan du verkligen känna den avslappnade surfatmosfären som avspeglas i hela staden. Här råder ett lugnt tempo och samhället lever för gemenskap och bra vågor. Trots att jag inte testade på att surfa så spenderade jag långa stunder i vattnet och dess böljande vågor. Härifrån vandrade jag även till Australiens östligaste punkt – Cape Byron. Fortsätter du ännu längre längs leden kommer du även till den fina fyren Cape Byron Lighthouse.
Berg- och dalbanor och vattenrutschkanor i Byron Bay
Nästa stopp blev Gold Coast, som ligger drygt 2-3 timmar norr om Byron Bay. Detta är en välutvecklad stad med skyskrapor som sträcker sig flera mil längs den guldfärgade sandstranden. Jag var personligen inget stort fan av Gold Coast, då det efter en vistelse i Byron Bay kändes alldeles för exploaterat. Höjdpunkten här var att åka till nöjesparken Dreamworld. Vi köpte ett tvådagarspass, då det bara var marginellt dyrare än ett 1 dags-pass, på vilket vi även fick besöka det intilliggande vattenlandet. Det finns ett flertal av nöjesparker och vattenland strax utanför staden, och har du barnasinnet kvar är någon av nöjesparkerna här definitivt värda ett besök!
Från Gold Coast åkte jag vidare mot Brisbane, en resa på drygt två timmar med buss. Jag spenderade faktiskt bara en heldag i Brisbane, och då valde jag och min resekompis att sightseeinga på rullskridskor – något vi snabbt insåg att vi var väldigt dåliga på. Men det gav oss i alla fall några goda skratt! Vi spenderade även några timmar vid South Bank Parklands, som är en konstgjord strand och badplats i centrala Brisbane.
I kanot genom Noosa Everglades
Härifrån åkte vi två timmar norrut till Australia Zoo, som startades av krokodiljägaren och den kända TV-profilen Steve Irwin. Vi spenderade dagen här med att se på koalor och kängurur – innan vi åkte vidare ytterligare ett par timmar mot Noosa Heads, som är ännu en mysig surfstad. I Noosa hittar du en av världens två ’everglades’, det vill säga ett enormt flodsystem med en helt unik flora och fauna, där du kan upptäcka över 60 km av floder från en kajak eller båt. Fördelen med Noosa everglades, jämfört med den betydligt mer kända kusinen i Florida, är att det här inte finns några alligatorer eller krokodiler, vilket innebär att du tryggt kan hoppa i floderna för ett svalkande dopp under båtturen. Här passade jag självklart på att ta en kanottur genom denna spektakulära natur. Hela staden är täckt av grönska, och det känns nästan som att du bor ute i regnskogen när du befinner dig här. Dessutom erbjuder Noosa otroligt finns stränder.
Äventyr bland jeepar, sanddyner och dingos
Härifrån gick äventyret vidare – denna gång tre timmar norrut mot Rainbow Beach. Här stannade jag bara till över natten för att dagen därpå bege mig ut på Fraser Island, eller K´Gari som det heter idag. K´Gari är världens största sand-ö och den enda plats i världen där du kan stöta på vildhundarna ’dingos’. Jag spenderade två nätter i tält på denna makalösa ö. För att ta sig runt på den sandtäckta ön använder man jeepar, och jag deltog i en tur som kallas 4WD-Tag Along, vilket innebär att jag fick prova på att köra bilen. Mängden sand varierar från plats till plats, och längs kustens stränder är sanden väldigt tillplattad och hård vilket gör det enklare att köra, medan vi möttes av höga sanddyner längre inåt ön, vilket gjorde körningen betydligt svårare. Jag hade otroliga upplevelser på K´Gari. Vi badade i sjöar som var helt kristallklara, med sanddyner som sträckte sig från höga höjder ända ner till vattendraget, och besökte så kallade ’champagne pools’, som är en sorts stenformation som blir till bubbelpooler när vattnet drar in från kusten.
Kvällarna spenderade vi framför brasan på den helt obebodda ön och beundrade stjärnhimlen som inte kunde mäta sig med någon jag sett förr. Då det finns vilda dingos på ön skulle vi alltid röra oss i par med en dingostick i handen. Dingostick är en vanlig pinne som har täljts i änden så att den har delats till flera spretiga flisor. Denna skulle vi använda för att skrämma bort hundarna om de kom nära – vilket vi som tur väl var aldrig behövde uppleva. Varje dag skulle vi dessutom packa ur alla våra saker från tältet och låsa in dem i en bil, då dingos blir nyfikna och kommer nära när de känner främmande lukter. I ett av tälten bodde två killar som glömde en Pringles-burk framme när vi åkte iväg på utflykt under dagen. När vi kom tillbaka var hela tältet sönderrivet av dingos som hade kommit på besök medan vi var borta. Pringles-burken fanns dock kvar!
Whitsundays otroliga skärgård
Efter några makalösa nätter på K´Gari blev vi avsläppta på fastlandet och hoppade på en 17 timmars nattbuss till Airlie Beach, som är inkörsporten till skärgården Whitsundays. Då vi inte var ute i god tid var det tyvärr fullbokat på alla övernattningsbåtar, så vi fick nöja oss med att ta en speed-boat ut i skärgården. Men vi blev verkligen inte besvikna då vi fick se och uppleva så mycket under en dag. Vi besökte ett flertal öar, grillade på en kritvit strand och snorklade med sköldpaddor och små citronhaj-bebisar. Vi besökte även Whitehaven beach som har utsetts till världens vackraste strand flera gånger. Och stranden levde verkligen upp till sitt rykte. Det var en kritvit strand med det mest otroliga, turkosa hav jag någonsin har sett. Och som bakgrundskuliss medan vi njöt av detta paradis hade vi en hel regnskog. En riktig dröm!
Tips:
✅Boka din båttur till Whitsundays i god tid om du vill övernatta ute på havet. Då får du övernatta på en segelbåt och kan spendera flera dagar ute i denna fantastiska ögrupp.
Adrenalinfyllt i Mission Beach
Resan gick därefter vidare, drygt sex timmar norrut, mot Mission Beach. Här stannade jag då det är en av de mest kända platserna i Australien för att hoppa fallskärm, vilket jag såklart ville testa! Vi var fem personer plus våra instruktörer som åkte upp i det lilla planet. Jag fick ”äran” att hoppa först, vilket innebar att jag satt närmast flygplatsdörren – fastkedjad i min instruktör och i planets golv. När det var dags blev jag informerad om att vi som hoppar först måste göra oss redo och invänta ett okej från piloten innan vi kunde hoppa. Att göra oss redo innebar att min instruktör behövde sätta sig med benen utanför planet – vilket i sin tur betydde att jag bara hängde utanför planet, fastkedjad i honom. Efter dryga 30 sekunder (som kändes som en evighet!), fick han ett okej, och vi slungades ut ur planet. Jag vet inte hur länge vi snurrade runt i 360 grader innan vi planade ut för fritt fall, men det var oavsett en adrenalinkänsla utan dess like! Efter att fallskärmen hade lösts ut var det bara smooth sailing. Vi gled över öppet hav innan vi till slut landade på en vacker sandstrand.
Bucket list-check vid Stora Barriärrevet
Med adrenalinet fortfarande pumpande i kroppen gick resan vidare mot det sista stoppet: Cairns. Då det var februari när vi ankom hit var det otroligt varmt och fuktigt. Då Cairns inte direkt har några bra stränder att bada på spenderades dagarna vid poolen på vårt hostel, eller med att dyka i stora barriärrevet. Barriärrevet sträcker sig flera mil längs den australiensiska östkusten, men det är bara ifrån Cairns och norröver till Cape Tribulation som reven fortfarande är levande. Det var en superhäftig upplevelse att få upptäcka detta vackra rev med sin marina mångfald.
Efter Cairns gick resan vidare mot Melbourne, där jag började arbeta på mitt Working Holiday-visum. Men det är en berättelse för en annan gång!
Vill du också uppleva Australiens nästan oändliga mångfald och enorma utbud av upplevelser? Få inspiration till din resa här.
