På denna sida hittar du praktisk information och fakta om Argentina.


Praktisk information om att resa i Argentina

Klimat och bästa restid
De argentinska sommarmånaderna, december till februari, kan vara ganska varma i Buenos Aires och det är därför bäst att besöka huvudstaden från september-november och från mars-maj.
De nordliga och nordvästra områdena är mycket varma och fuktiga i december-februari, men milda från mars till november.
Området runt Mendoza är vackrast under den argentinska hösten som pågår från mars-maj. Skidsäsongen sträcker sig från mitten av juni till mitten av oktober.
I den södra delen av landet är den bästa säsongen från november till mars, då du upplever den varmare och torrare perioden.
Våra rekommendationer om när det är bäst att resa baseras på hur klimatet har varit under tidigare år. Vädret i Argentina kan vara mycket skiftande och oförutsägbart, därför ska våra rekommendationer endast ses som en fingervisning.

Pengar
Det finns bankomater för Visa och MasterCard i nästan alla argentinska städer. Observera att det kan finnas gränser för hur mycket pengar som kan tas ut per dag. Den argentinska valutan heter Nuevo Peso. Det kan vara en bra idé att ta med sig amerikanska dollar som går att växla i nästan hela landet, eller ta ut pesos i bankomater som finns på alla större orter.
Prisnivån i Argentina varierar från stad till stad och från region till region.

Villkor för visum
Du som är svensk medborgare och ska besöka Argentina mindre än 90 dagar behöver inte visum för ditt besök. Det räcker alltså med ditt pass. Argentina ställer heller inga krav på extra giltighetstid för pass vid inresa. Läs mer om Argentinas inreseregler på svenska UD.
Visumreglerna kan ändras med kort varsel, så Winberg Travel rekommenderar att du kontrollerar aktuella villkor på landets ambassad.

Transport
Flyg
Flyg är det idealiska transportmedlet för att korsa det långa och vidsträckta landet. Det finns dock får linjer som går direkt mellan de olika städerna utan oftast måste man flyga via Buenos Aires och byta flyg där. Det är möjligt att köpa billiga flygpass hemifrån. Hör efter med din resesäljare.

Buss
Merparten av Argentina sammanbinds av ett välutvecklat bussnät. I Buenos Aires avgår alla busslinjer från den stora terminalen Retiro i centrum. Härifrån avgår dagligen bussar till alla landets provinshuvudstäder och till grannländerna. Expressbussar är dyrare än vanliga bussar (comunes), men naturligtvis snabbare. Det rekommenderas att reservera sittplats dagen innan. Men observera att på vissa sträckningar kan bussar vara lika dyra som flygplan, så kontrollera båda alternativen.

Tunnelbana
Tunnelbanan (SUBTE) i Buenos Aires är det snabbaste och billigaste sättet att ta sig fram i huvudstaden. Det finns också ett välutvecklat stadsbusslinjenät.

Tåg
Argentina har ett av världens längsta järnvägsnät, men många av sträckningarna har övergivits eftersom bussarna är så effektiva. Men vissa fungerar fortfarande och tågresorna är ett utmärkt tillfälle att se den vackra naturen.

Bil
Om du vill köra bil i Argentina rekommenderar vi att du tar med ett internationellt körkort.

Dricks
I de flesta länder är dricks en del av lönerna för anställda inom servicebranschen. Därför är det bra praxis (och ibland direkt nödvändigt) att ge dricks till exempelvis städpersonal, servitörer, guider, chaufförer, etc. beroende på vilket land du besöker. Därför rekommenderar vi att du sätter dig in i hur mycket som normalt ges i dricks och till vem innan du ger dig ut på din resa. Hitta information om dricks i Lonely Planets guideböcker.

Diverse
Då eluttagen i Argentina ser annorlunda ut än i Sverige rekommenderar vi att du tar med en adapter.


Fakta

Huvudstad: Buenos Aires
Språk: Spanska
Klimat: Tempererat, svalt i söder, subtropiskt i norr.
Valuta: Peso
Religion: Romersk-katolsk
Tidsskillnad: Vintertid ligger Argentina 4 timmar efter Sverige och sommartid är det 5 timmars tidsskillnad.


Information Argentina

Bohemiska Buenos Aires
Argentinas – och tangons – huvudstad samt en bit av Europa, jämförs ofta med Paris. Alla älskar Buenos Aires och det med rätta. Här intas caféerna av kaffedrickande bohemer, gatorna av högljudda fotbollsfans och dansgolven av passionerade tangodansare. Argentinarna är både avspända och temperamentsfulla, informella och avslappnade. Buenos Aires är också en dynamisk stad, men med stora möjligheter att dra sig tillbaka och reflektera över dagens upplevelser på ett av de otaliga mysiga kaféerna eller i något av de många grönområdena. I det konstnärliga kvarteret San Telmo är en del av den koloniala charmen med kullerstensgator och låga byggnader bevarad. Här kan du köpa unika souvenirer när konst och antikvitetsstånden sätts upp inför den livliga söndagsmarknaden.

Från Foz do Iguazú till världens ände
I nordligaste Argentina, på gränsen till Brasilien, ligger en av Latinamerikas stora naturliga attraktioner; de magnifika vattenfallen i Iguazu. Här förenas kraft och skönhet när miljontals liter vatten forsar ut över de olika avsatserna och lämnar ett svalkande vattendis i luften.

Hela västra delen av Argentina avgränsas av de majestätiska Anderna. I San Carlos de Bariloche är det lätt att nå Anderna, här du kan vandra, cykla, forsränna, rida – eller åka skidor på vintern. Om man reser längre söderut hittar man det vackra glaciärområdet med glaciären Perito Moreno som är den allra största glaciären. 30 km lång, 5 km bred och 60 m hög, Moreno breder ut sig i landskapet som en isjätte som bara blir större och större för varje dag.

I sydligaste Argentina som också är Amerika sydligaste spets, ligger Tierra del Fuego – Eldslandet. Platsen är höljd i mystik och kallas också för världens ände. Det är jordens sydligaste punkt före Sydpolen.

Smaken av Argentina
På den stora, platta Pampasslätten som täcker det mesta av centrala Argentina, sträcker boskapsfarmerna ut sig så långt ögat når. Här kan man fortfarande träffa på en Gaucho – en argentinsk Cowboy som driver de stora boskapshjordar från plats till plats. Det är också möjligt att åka på bondgårdssemester och själv prova på livet som Gaucho ett par dagar. Argentina är världsberömt för sin nötköttsproduktion som är av högsta kvalitet. Den frigående boskapen blir till saftiga, möra biffar som du kan avnjuta på de flesta argentinska restauranger. I området runt staden Mendoza finns också många vingårdar där du kan få både visningar och provsmakningar. Det är lätt att hitta bra röda viner till överkomliga priser, så du kan verkligen skämma bort dina extravaganta smaklökar.

Travel Consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss

Fanny Hedin

Travel Consultant

info|wt.se
Lotta Avellén

Lotta Avellén

Travel Consultant

info|wt.se

Kom på våra gratis resekvällar

Anmäl dig här
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: