På denna sida hittar du praktisk information och fakta om Belgien.


Praktisk information om att resa i Belgien

Väder och bästa tid att resa
Belgien har ett tempererat kustklimat vilket betyder att det förekommer nederbörd året om men att temperaturerna blir vare sig extremt höga eller låga. Belgien passar därför utmärkt att besöka året om, bara man är beredd på växlingar i vädret och kommer ihåg solglasögonen på sommaren, paraplyet på hösten och en mössa under vintern.

Se vädertabell för Belgien här

Pengar
I Belgien använder man euro (EUR). Kreditkort fungerar i princip överallt och det finns gott om bankomater. Se den aktuella kursen här.

Transport
Buss/tåg:
Priserna för allmänna kommunikationer subventioneras av staten och är mycket bra transportalternativ både i Bryssel och inom landet.

Spårvagnar:
Flera belgiska städer som Bryssel, Antwerpen och Gent har härliga, gammaldags spårvagnar som gör att själva transporten blir en upplevelse i sig.

Dricks
I de flesta länder är dricks en del av lönerna för anställda inom servicebranschen. Därför är det bra praxis (och ibland direkt nödvändigt) att ge dricks till exempelvis städpersonal, servitörer, guider, chaufförer, m.fl. beroende på vilket land du besöker. Därför rekommenderar vi att du sätter dig in i hur mycket som normalt ges i dricks och till vem innan du ger dig ut på din resa. Hitta information om dricks i Lonely Planets guideböcker.


Fakta

Huvudstad: Bryssel
Språk: Franska, flamländska (nederländska) och tyska
Klimat: Temperat kustklimat
Valuta: Euro
Religion: Majoriteten är katoliker


Information om Belgien

Ett litet land med stor historia
Väster om Tyskland ligger Belgien. Landet har fler invånare än Sverige på en yta mindre än 10% av Sveriges hela landareal. Men trots sin ringa storlek har Beligen en stor och spännande historia. Efter revolutionen 1830 lösgjorde sig Belgien från Nederländerna vilket gör att man i dag kan träffa belgare som talar franska, tyska och nederländska lite beroende på var i landet du befinner dig. Och inte bara det, Beligen har också spelat en stor roll i världshistorien. Landet fick efter son frigörelse epitetet ”Europas slagfält” bland annat på grund av de två världskrigen där många av striderna utspelade sig på belgisk mark. I dag är Belgien mer Europas konferenscentrum då både EU och NATO har sina högkvarter i huvudstaden Bryssel. Och speciellt EU:s huvudkvarter öppnar glatt sina dörrar för besökare i staden.

Det belgiska köket
Du behöver absolut inte åka hungrig hem från Beligen. Det belgiska köket är otroligt läckert och är skapare av världsklassikern pommes frites (oavsett vad man säger i Frankrike) och vidareutvecklingen av hur man tillreder blåmusslor till paradrätten moules-frites. Lägg sedan till delikatesser som belgiskt öl och belgisk choklad som båda är kända över hela Europa för sin höga kvalitet.

Bryssel
EU:s huvudkvarter är blott en av de platser man bör besöka i Belgiens spännande huvudstad Bryssel. Njut av en kopp kaffe på det enorma, historiska torget Grote Markt som även finns med på UNESCO:s världsarvslista. Besök vackra St. Michaels Katedral eller koppla av i sköna, gröna Parc de Bruxelles eller Jubelparken. Bryssel bjuder på en storstadsupplevelse för alla smaker.

Travel consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss.

TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: