Klimat och bästa reseperiod
Bolivia kan i stort sätt delas upp i tre zoner: högslätten, dalarna och låglandet. I låglandet mot norr och öst är klimatet fuktigt och tropiskt. På högslätten i väst och sydväst är klimatet kallt tempererat.
I Bolivia är det blött om sommaren och torrt om vintern. Den bästa perioden att resa i landet är därför under vintern, från april till oktober. Under den här perioden är vädret på dagen vanligtvis klart och soligt. Temperaturen faller dramatiskt under natten i dalarna och på högslätten, och temperaturer under fryspunkten förekommer ofta på högslätten i juni och juli.
Regnsäsongen pågår från november till mars, och framförallt det kraftiga regnet som kommer i januari och februari kan göra att vissa områden på den enorma högslätten blir oframkomlig.
Vi rekommenderar inte att resa i låglandet under regnsäsongen på grund av de stora mängder regn som kommer, samt de många mygg som kommer på grund av vädret.
Våra rekommendationer om bästa reseperiod i Bolivia är baserat på hur klimatet har varit tidigare år. Vädret i Bolivia är mycket omväxlande och oförutsägbart och därför är våra rekommendationer om reseperiod endast vägledande.

Pengar
Valutan i Bolivia heter boliviano (BOB). Det finns bankomater i de större städerna, och det är möjligt att betala med kreditkort på en del restauranger och större mataffärer. Du kan växla kontanter i nästan alla städer, och de större städerna har både banker och små växlingskontor – ’casa de cambios’. US-dollar är mest användbart, men det går också att växla valutor från de omkringliggande länderna i närheten av landsgränserna.

Visumregler
OBS! Visumreglerna kan ändra sig med kort varsel, så Winberg Travel rekommenderar att du informerar dig om de aktuella reglerna hos Bolivias ambassad. Nedanstående information är med förbehåll för ändringar.
För att resa in i Bolivia måste passet ha en giltighetstid på minst sex månader. Visum krävs inte för svenska medborgare vid kortare turistbesök (90 dagar). Vid inresa ges normalt ett turisvisa för 30 dagar som därefter måste förnyas om vistelsen är längre. Läs mer om Bolivias inreseregler på svenska UD.

Transport
En resa i Bolivia kan vara ett styrkeprov för ditt tålamod. Vägarna är ofta i ganska dåligt skick, och särskilt under sommaren kan du råka ut för att behöva vänta på bolivianska vägarbetare som ska reparera den senast bortsköljda bergsvägen. Många huvudvägar är dock asfalterade.
Buss:
Att resa med buss är det enklaste sättet att ta sig runt på. Det finns en central bussterminal i varje stad där alla bussbolag håller till, och där det är väldigt enkelt att se skillnader på kvalitet och priser. Busstransport är billigt och bussarna håller en rimlig standard.

Tåg:
Ett behagligt transportmedel är tåget, som du kan använda dig flitigt av i Bolivia. En huvudlinje går från Arica i Chile, via La Paz till Uyuni, där den delar sig och går mot Argentina och tillbaka till Antofagasta i Chile. En annan huvudsträcka går från Sao Paulo i Brasilien till Santa Cruz och vidare till Buenos Aires. Tågen kör ofta om natten. Håll noga koll på ditt bagage under resan och packa med en stor dos tålamod, då tågen ofta är försenade.

Flyg:
Lloyd Boliviano och AeroSur har relativt billiga flygförbindelser inrikes i Bolivia mellan de flesta större städer och med flera avgångar varje dag. LATAM är ett billigare alternativ, men de har ett mindre linjenät och färre avgångar.

Bil
Om du ska köra bil i Bolivia krävs ett internationellt körkort.

Dricks
I de flesta länder är dricks en del av lönen för de anställda i servicebranschen. Därför är det kutym, och några gånger direkt nödvändigt, att ge dricks till exempelvis städpersonal, serveringspersonal, guider, chaufförer m.m., beroende på vilket land du ska besöka. Vi rekommenderar därför att du i god tid innan sätter dig in i hur mycket som är normalt att ge i dricks och till vem innan du reser. Hitta exempelvis information om dricks i Lonely Planets guideböcker.

Diverse
Då eluttagen i Bolivia ser annorlunda ut än våra svenska rekommenderar vi att du tar med en adapter.

Om du reser till högt belägna destinationer som La Paz eller Potosi ska du vara medveten omå risken för höjdsjuka, samt vad du ska göra för att undvika den.


Fakta

Huvudstad: La Paz och Sucre
Språk: Spanska, quechua, aymará och andra språk hos urbefolkningen
Klimat: Från subtropiskt till kallt i höglandet
Valuta: Bolivianos
Religion: Katolsk
Tidsskillnad: Vintertid ligger Peru 5 timmar efter Sverige och sommartid är det 6 timmars tidsskillnad.


TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: