Klimat och bästa restid
Man kan resa till Brasilien året runt.
Den nordvästliga delen av landet runt Amazonasfloden har ett tropiskt regnskogsklimat med fuktig värme och mycket regn året om. Den primära regntiden är januari till april.
I de centrala och östliga delarna av landet råder ett tropiskt klimat med höga temperaturer året om och regntid från december till mars.
I södra Brasilien påminner klimatet om Sydeuropa med varma somrar med temperaturer upp till 35 grader och vintrar med ca 20 graders värme och en del regn. Notera att årstiderna är tvärt om mot vad vi har i Skandinavien.
Våra rekommendationer om när det är bäst att resa baseras på hur klimatet har varit under tidigare år. Vädret i Brasilien kan vara mycket skiftande och oförutsägbart, därför ska våra rekommendationer endast ses som en fingervisning.

Pengar
I bankomaterna kan du ta ut den brasilianska valutan Real med ditt Mastercard eller Visakort.
På mindre orter kan det fortfarande vara dåligt med både banker och bankomater, så det är alltid en bra idé att ha med en del kontanter. Real kan du växla till dig på svenska växlingskontor. Du kan också ta med dig US-dollar som du sedan kan växla till den lokala valutan. På många större orter kan du dessutom betala med kreditkort på hotell, restauranger och i affärer.

Visum
Brasilien är visumfritt i upp till 90 dagar. Läs mer om Brasiliens inreseregler på svenska UD
För frågor gällande visum och andra inresekrav, kontakta Brasiliens ambassad i Stockholm.

Transport
Flyg:
Har du begränsat med tid och vill se och uppleva så mycket som möjligt är flyg det bästa sättet att ta sig runt i Brasilien. Inrikesflygen är dyra men om du köper ett flygpass hemma finns en hel del pengar att spara. Boka detta samtidigt som din internationella biljett så får du de bästa priserna.
Var uppmärksam på att ofta skall bagaget hämtas ut vid det första stoppet i Brasilien oavsett om du har en genomgående biljett till din slutdestination. När du sedan åker vidare med inrikesflyg rekommenderar vi minst 3,5 timmar i transit för att inte riskera att missa anslutningen.

Buss:
Bussarna är billigare än i Europa med inte lika billiga som i Peru eller Bolivia. Långdistansbussarna håller generellt en hög standard med justerbara säten och toalett ombord. Du kan även välja att åka med lyxbussar som har värdinnor, luftkonditionering och helt fällbara säten. Just dessa bussar kallas "Leito".

Lokalbussar:
I städerna är det billigt att ta lokalbussen som också ger en god överblick över staden. Bussarna betjänas av både en chaufför och en konduktör som säljer biljetterna och släpper ombord passagerarna. Man går genom en ”karusell” så lämna den största ryggsäcken hemma om du skall åka lokalbuss i Brasilien.

Flygplatsbussar:
Det finns ofta bussar som går till och från flygplatsen, det går till exempel bussar från Rio de Janeiros internationella flygplats ut till de populäraste stränderna för ca 20 reais per person. Bussarna är otroligt billiga men samtidigt långsamma då de stannar vid otaliga hållplatser för att släppa av eller låta nya passagerare kliva på.

Flodbåt:
I Amazonas går många transporter med flodbåt. Det är ett fantastiskt sätt (och ibland det enda sättet) att uppleva den imponerande regnskogen. Vi på Winberg Travel hjälper gärna till med att boka utflykter med flodbåt eller djungellodger i Manaus.

Tåg:
Det finns i princip ingen passagerartrafik på det sparsamt utbyggda tågnätet utan det används nästan uteslutande till frakt och godstransport.

Bil:
En road trip är ett fantastiskt sätt att utforska hur olikartat Brasilien är från region till region. Det är ett mycket stort land, skyltningen är i toppklass och det går bra att hyra bil. Internationellt körkort krävs för att köra i Brasilien. Trafiken inne i storstäderna kan vara mycket intensiv, så där rekommenderar vi i första hand att du tar dig fram med taxi eller kollektivtrafik.

Taxi:
Är man ute sent på kvällen eller natten rekommenderar vi att man tar en taxi i storstäderna. Priserna är överkomliga och alla taxibilar har taxameter.

Dricks
I de flesta länder är dricks en del av lönerna för anställda inom servicebranschen. Därför är det bra praxis (och ibland direkt nödvändigt) att ge dricks till exempelvis städpersonal, servitörer, guider, chaufförer, m.fl. beroende på vilket land du besöker. Därför rekommenderar vi att du sätter dig in i hur mycket som normalt ges i dricks och till vem innan du ger dig ut på din resa. Hitta information om dricks i Lonely Planets guideböcker.

Diverse
På vissa hotell kan du behöva adapter i Brasilien. Detta kan variera då Brasilien använder sig av olika eluttag.


Fakta

Huvudstad: Brasilia
Språk: Portugisisk
Klimat: Subtropisk och tropisk
Valuta: Real
Religion: Romersk-katolsk och protestanter
Tidsskillnad: Vintertid ligger Brasilien 4 timmar efter Sverige och sommartid är det 5 timmars tidsskillnad.


Den brasilianska passionen
Essensen av allt som är bra med Brasilien upplever man redan på den första turen på Copacabana-stranden i Rio de Janeiro: livet avnjuts i den mest magnifika av stadsmiljöer, läcker mat intas, män spelar fotboll medan sambarytmerna smittsamt pockar på från strandbarernas högtalare. På så många olika sätt och vis är Brasilien tilltalande – och med otaliga anledningar att besöka landet. "Obrigado" säger den unga killen med ett leende när bollen kickas tillbaka till honom över Copacabanas sand. Han får den med en fräck hälspark, varefter han skickar den mot gänget av likasinnade fotbollsfanatiker som villkorslöst kastar sig efter bollen, som om den var ett Fabergé-ägg.

Det är en helt normal rutin på Rios stränder och som solbadare kan du räkna med att en sliten läderboll regelbundet gör ett besök på din handduk. Och det sammanfattar ganska väl vad Rio de Janeiro står för: fotboll, strand, solsken och mänsklig interaktion. På det hela taget smakar livet bara lite sötare i Rio och många besökare finner sig snart dansande till sambans dunkande trummor och efter en caipirina eller två känner de verkligen att nu har de fångat rytmen som för en stund sedan började i mellangärdet. Det är inte lätt att stå emot den brasilianska passionen för fest, dans, musik och fotboll. Och det ska man inte heller.

Mycket mer än strandsemester
Men nu är Brasilien mycket mer än bara Rio de Janeiros strandpromenader vid Copacabana och Ipanema, vars utsikt rymmer en enorm Jesusfigur högst upp på det 700 meter höga Corcovado-berget. För Brasilien är enormt – på storlek med USA – och med stor variation i både landskap och befolkning.

Om du vill uppleva naturen så är det solklart att Amazons djupa regnskog i norra Brasilien är ett måste i planeringen. Stillheten kan vara ganska överväldigande när du flyter genom djungelns frodiga natur på mörka floder i enkla kanoter.
En annan höjdpunkt under ett besök i Brasilien är de enorma Iguazúfallen som gränsar till Argentina och Paraguay. Det är inte bara bredare utan också 20 meter högre än Niagara-fallet. Det består av 275 mindre vattenfall och är en magnifik upplevelse som börjar redan när du går mot det brusande ljudet från en upphöjd stig. Stigen ligger ovanför den lugnare delen av vattenfallet och det vimlar av fladdrande fjärilar med de mest fantastiska mönster som bara gör hela upplevelsen ännu mer surrealistisk.

Paradisstränder och biff för alla pengarna
Men du behöver faktiskt inte resa till andra änden av det stora landet för att få naturupplevelser. 150 km utanför Rios kust ligger paradisön Ilha Grande, som erbjuder smaragdgröna vikar och kritvit sand, värdiga de vackraste vykort och mest rafflande piratäventyr. Glöm inte att ta ett dopp på Lopez Mendez-stranden, ännu en av dessa stränder som kallas vackrast i världen – låt oss bara säga att du inte lär bli det minsta besviken där under palmskuggorna och i den silkeslena sanden.

Kanske tar du inte bara hem minnen och avundsvärda foton, kanske kommer rentav även några extra kilon med hela vägen hem till badrumsvågen. Brasilien har nämligen eminenta matkulturer och bullar upp med läckerheter i strida strömmar i deras "churrasquerias", som är ett slags steak house där du, med en grön eller röd lapp på ditt bord, markerar om du kan äta mer av allt nygrillad kött på spett som passerar förbi ditt bord i en ändlös ström. Precis som med sambadansen stoppar festen bara när du själv säger ifrån.

Travel Consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss

Fanny Hedin

Travel Consultant

info|wt.se
Lotta Avellén

Lotta Avellén

Travel Consultant

info|wt.se

Kom på våra gratis resekvällar

Anmäl dig här
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: