Chile ligger på Sydamerikas sydvästra kust, mellan Anderna och Stilla Havet. Chile gränsar mot Argentina, Bolivia och Peru, och är därför ett bra land att kombinera med dessa länder då du lätt kan ta dig över gränserna. Utöver fastlandet inkluderar Chile även några Stillahavsöar, bland annat den sägenomspunna Påskön.

Atacamaöknen i norra Chile är världens torraste plats, och en fantastisk plats att utforska. Här hittar du små, mysiga byar, karg natur med saltstäpper och vulkaner, samt en av världens bästa platser för att observera stjärnhimlen. Huvudstaden Santiago ligger ganska mitt i landet, nära vinområdet Colchagua och Anderna och åt den motsatta sidan de mysiga kuststäderna La Serena och Valparaiso. Södra Chile bjuder på fjordlandskap med glaciärer, och i bergsområdet Patagonien finns Sydamerikas kanske bästa vandringsmöjligheter. I Stilla Havet hittar du den sägenomspunna Påskön som är känd för sina enorma klippstatyer som kallas för Maoi.
Spanien erövrade och bosatte Chile i mitten av 1500-talet, då de övertog makten från inkafolket. Efter att ha utropat sig självständigt från Spanien 1818 etablerade sig Chile under 1840-talet som en relativt stabil, auktoritär republik. Under mitten av 1900-talet uppstod politisk oro som kulminerade i en militärkupp 1973. 16 år senare avlöstes diktaturen av en demokratiskt vald regering. I dag är Chile ett av Latinamerikas mest stabila och välmående länder.


Praktisk information om att resa i Chile


Klimat och bästa reseperiod
De chilenska sommarmånaderna, december till februari, kan vara ganska varma i den centrala delen av landet, och det är därför bäst att besöka huvudstaden, Santiago de Chile, från september till november och från mars till maj.
De norra och nordvästra områdena är mycket varma och fuktiga december till februari, men milda från mars till november. I den södra delen av landet är den bästa säsongen från november till mars, där du kommer uppleva den varmare och torra perioden.
Våra rekommendationer om bästa reseperiod i Chile är baserat på hur klimatet har varit tidigare år.

Pengar
Det finns bankomater för Visa och Mastercard i stort sett i alla chilenska städer. Var uppmärksam på att det kan finnas gränser för hur stora belopp du kan ta ut per dag.
Den chilenska valutan heter chilensk Peso. Det kan vara en bra idé att ta med amerikanska dollar, som kan växlas i princip i hela landet.
Prisnivån i Chile varierar från stad till stad och region till region. Men i stora delar av landet är kostnaderna för att resa runt nästan på samma nivå som i Sverige.

Visumregler
Svenska medborgare behöver inte visum för upp till 90 dagars vistelse i Chile. Passet ska vara giltigt under hela vistelsen. För mer information om Chiles inreseregler se svenska UD.
Visumreglerna kan ändra sig med kort varsel, så Winberg Travel rekommenderar att du informerar dig om de aktuella reglerna hos Chiles ambassad i Stockholm.

Transport

Flyg:
Flyg är det ideala transportmedlet för de långa distanserna i det vidspända Chile. Det är möjligt att köpa billiga flygbiljetter hemifrån. Prata med din reserådgivare om detta.

Buss:
Det mesta av Chile är knutet samman av ett välutvecklat bussnät. Vi kan rekommendera att reservera plats på bussen dagen innan avresa. Du ska dock vara uppmärksam på att det på några sträckor kan vara nästan lika dyrt som att flyga, så undersök gärna olika möjligheter.

Bil
Om du vill köra själv i Chile krävs ett internationellt körkort. Vägarna i landet är i gott skick men trafiken är ganska intensiv med svenska mått mätt, särskilt i de större städerna.

Dricks
I de flesta länder är dricks en del av lönen för de anställda i servicebranschen. Därför är det kutym, och några gånger direkt nödvändigt, att ge dricks till exempelvis städpersonal, serveringspersonal, guider, chaufförer m.m., beroende på vilket land du ska besöka. Vi rekommenderar därför att du i god tid innan sätter dig in i hur mycket som är normalt att ge i dricks och till vem innan du reser. Hitta exempelvis information om dricks i Lonely Planets guideböcker.

Diverse
Chile har två olika sorters eluttag, där det ena är likadant som det vi har i Sverige. Du kan därför klara dig bra utan adapter, men det kan vara bra att ha en i reserv.


Fakta

Huvudstad: Santiago de Chile
Språk: Spanska
Klimat: Tempererat och svalt i söder, tropiskt i norr.
Valuta: Chilean Peso
Religion: Kristna
Tidsskillnad: Vintertid ligger Chile 4 timmar efter Sverige och sommartid är det 6 timmars tidsskillnad.


Travel Consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss

Fanny Hedin

Travel Consultant

info|wt.se

Shailee Parasnis

Travel Consultant

info|wt.se

Kom på våra gratis resekvällar

Anmäl dig här
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: