På denna sida hittar du praktisk information och fakta om Colombia.


Praktisk information om att resa i Colombia

Klimat och bästa restid
Colombia är ett stort land och på grund av Landets topografi finns det stora regionala skillnader i väder och temperatur.
Området runt Bogotá, Medellin och Cali har sin regnperiod från april till maj och igen från oktober till november.
Vid den karibiska kusten sträcker sig regnperioden från april till november.
Stillahavskusten och regnskogen i Amazonas har ingen riktig torrperiod. Här regnar det året runt.
Regnperiod betyder inte nödvändigtvis att det regnar hela dagen, men ofta förekommer korta kraftiga skurar. Det kan därför vara lämpligt att besöka landet under denna period.
De flesta resenärer besöker Colombia mellan december och mars.

Våra rekommendationer om när det är bäst att resa i Colombia baseras på hur klimatet har varit under föregående år. Vädret i Colombia kan vara mycket skiftande och oförutsägbart, därför ska våra rekommendationer endast ses som en fingervisning.

Pengar
Det finns bankomater för Visa och MasterCard i alla större städer. Det går att betala med kreditkort i många affärer, hotell och restauranger, men ofta mot en extra avgift. Du kan också växla till colombianska pesos på ett växlingskontor och betala med dem. Det är alltid en bra idé att ha med sig en del kontanter. Kontrollera aktuell valutakurs på: www.xe.com.

Villkor för visum
För inresa i Colombia vid turistbesök (maximalt 90 dagar) krävs inte visum för svenska medborgare. För inresa i Colombia krävs att passet är giltigt, helt och med ledig sida för stämpel. Passet måste vara giltigt under hela din vistelsetid i Colombia, det rekomenderas att passat är giltigt minst 6 månader från inresedatum. Läs mer om Colombias inreseregler på svenska UD.
Mellan 72 - 1 timmar innan resa till och från Colombia, ska ett digitalt formulär "Check Mig" fyllas i på Migración Colombias hemsida.
Visumreglerna kan ändras med kort varsel, så Winberg Travel rekommenderar att du kontrollerar aktuella villkor på landets ambassad.

Transport
Buss
Att åka buss är populärt i Colombia och ett billigt sätt att ta sig från a till b. Det finns bussar till nästan alla landets destinationer. Långdistansbussar är bekvämare och på vissa nattbussar kan du få "Business Class"-platser, där sätena nästan kan läggas ner.
Bussbiljetter kan köpas på busstationer lokalt eller så kan du välja att beställa dem hemifrån med hjälp av din reserådgivare.
På långa sträckor stannar bussen längs vägen på restauranger men det går aldrig att veta exakt när det är dags för en paus, så ta alltid med lite mat och tilltugg för resan.
Liksom i de flesta andra latinamerikanska länder är luftkonditionering och TV högt uppskruvade i bussen, så ta med lite varma kläder och öronproppar.
I Colombia finns det militära vägspärrar runt om i landet. Ibland vinkas också bussar in och kontrolleras. Alla passagerare måste kliva av bussen och visa ID. Ibland förekommer också kroppsvisitation och bagagekontroll.

Flyg
Avstånden i Colombia är mycket stora, så det kan vara en bra tidsbesparing att flyga inrikes på vissa linjer. Inrikesbiljetter är ganska billiga och flygtiden varar mellan 40 minuter till 2 timmar. Det finns flera bra flygbolag att välja mellan, bland annat Avianca och LAN.

Båt
I Amazonas regnskog vid Leticia sker transporten främst med båt på floderna.

Taxi
I de större städerna finns det en mängd taxibilar och det är ett billigt sätt att ta sig runt. Taxibilarna har en taxameter med några siffror på. Det finns en prislista så att du kan se vad de olika siffrorna betyder. Ibland måste du dock be om prislistan. På nätter och helgdagar tillkommer avgifter. Du kan också hitta detta i prislistan. Priset är alltid per resa och inte per person, även om chauffören mycket väl kan påstå annat ;-)
Det är alltid säkrast att ringa en taxi från hotellet eller restaurangen. Då kan du vara säker på att det är ett auktoriserat taxibolag som hämtar dig. Du kan också enkelt boka en taxi själv med dessa appar; UBER, TAPPSI eller EASYTAXI. WiFi finns på de flesta hotell och restauranger.

Bil
För att själv köra bil i Colombia krävs ett internationellt körkort.

Tåg
Åk inte till Colombia för att resa med tåg. Det finns bara ett gammalt tåg som går mellan Bógota och Zipaquira.

Dricks
I de flesta länder är dricks en del av lönerna för anställda inom servicebranschen. Därför är det bra praxis (och ibland direkt nödvändigt) att ge dricks till exempelvis städpersonal, servitörer, guider, chaufförer, m.fl. beroende på vilket land du besöker. Därför rekommenderar vi att du sätter dig in i hur mycket som normalt ges i dricks och till vem innan du ger dig ut på din resa. Hitta information om dricks i Lonely Planets guideböcker.

Diverse
Då eluttagen i Colombia ser annorlunda ut än i Sverige behöver du en adapter med dig på resan.


Fakta

Huvudstad: Bogotá
Språk: Spanska. Men på öarna San Andrés och Providencia talas engelska
Klimat: Tropiskt, tempererat och polarklimat i bergen
Valuta: Colombianska pesos (COP)
Religion: 90 % katoliker, 8 % protestanter, 2 % övriga
Tidsskillnad: Colombia ligger 6 timmar efter Sverige och sommartid är det 7 timmars tidsskillnad.


Information Colombia

Naturlig mångfald
Colombia bjuder på många storslagna naturupplevelser. I söder hittar du Amazonas lummiga regnskog med dess imponerande växt- och djurliv. I östra Colombia vid gränsen med Venezuela finns det ett stort område med grässavann som kallas "Llanos".
I norr hittar du öken, regnskog och naturligtvis exotiska karibiska stränder. I väster ligger den mer orörda Stillahavskusten med bra surfvågor och möjlighet att uppleva knölvalar från mitten av juli till cirka mitten av oktober. Och naturligtvis de majestätiska Anderna som vackert skär genom landet från söder till norr och bjuder på fantastisk utsikt och trekking.
Colombia har en enorm biologisk mångfald och du kan stöta på både djur och växter som inte finns någon annanstans i världen.

Colombias historia
Spanjorerna landsteg i Santa Marta i 1499 och började koloniseringen av landet. Det ryktades om att det fanns en stad av rent guld och ädelstenar "El Dorado" och detta ledde till att spanjorerna kartlade stora delar av norra Sydamerika. Det var en lätt sak för spanjorerna att besegra den indianska ursprungsbefolkningen som bestod av flera olika stammar, bland annat. Muisca-, Quimbaya- och Taironaindianerne som några av de största.

Det område vi känner som Colombia idag bildades först 1903. Tidigare var Colombia en del av Nya Granada som omfattade Panama och stora delar av norra Sydamerika. Mellan 1831–1903 begränsades området till Colombia och Panama och 1903 blev Panama dessutom självständigt. Colombias officiella namn är Republiken Colombia.

Tyvärr har Colombia haft en brokig historia på senare tid. Den har präglats av inbördeskrig, diktatur, drogkrig och strider mellan regeringsstyrkorna och gerillagrupperna FARC- och ELN. Konflikten har sedan 60-talet kostat över 200 000 liv och tvingat mer än 6 000 000 människor från sina hem.

Sedan 2002 har våldet avtagit och regeringen och FARC undertecknar just nu en seriös fredsförhandling.

Travel Consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss

Adam Kindberg Smeds

Adam Kindberg Smeds

Travel Consultant

info|wt.se

Shailee Parasnis

Travel Consultant

info|wt.se

Kom på våra gratis resekvällar

Anmäl dig här
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: