På denna sida hittar du praktisk information och fakta om Ecuador.


Praktisk information om att resa i Ecuador

Klimat och bästa restid
Det är möjlig att resa i Ecuador året runt. I kustområdena och på Galapagosöarna är januari till maj den våta och varma perioden med temperaturer runt 30 grader. Juni till december är torrare och lite kyligare. I juli och augusti är det ofta molnigt med dagstemperaturer mellan 20-25 grader. I höglandet är den torrare perioden från juni till september. I Amazonas kan det regna året runt, inte varje dag dock och även under den torrare säsongen från september till december så ta alltid med regnkläder för säkerhets skull.

Våra rekommendationer om när det är bäst att resa i Ecuador baseras på hur klimatet har varit föregående år. Vädret i Ecuador kan vara mycket skiftande och oförutsägbart och därför ska våra rekommendationer endast ses som en fingervisning.

Pengar
US-dollar (USD) är den officiella valutan i Ecuador. Ta med kreditkort och eventuellt lite USD i kontanter. Både Visa och Mastercard accepteras på hotell och i restauranger. I de större städerna finns gott om bankomater, men på Galapagos är det mer sällsynt, så se till att du har med dig kontanter hit.
Aktuella valutakurser hittar du på: www.xe.com.

Visum
En svensk medborgare får normalt stanna som turist i upp till 90 dagar utan visum. För inresa i Ecuador krävs att passet är giltigt i minst i sex månader. Läs mer om Ecuadors inreseregler på svenska UD.
Visumreglerna kan ändras med kort varsel så Winberg Travel rekommenderar att du kontrollerar aktuella villkor på landets ambassad eller på utrikesdepartementets hemsida.

Transport
Flyg
Infrastrukturen är mycket god i Ecuador. det är billigt att flyga inrikesflyg, dessutom är det tidsbesparande och bekvämt samt att det är en stor upplevelse att se vulkaner och regnskog från ovan.

Buss
Busstransportsystemet är oerhört effektivt, täcker i princip hela landet och det är billigt. I de flesta städer samlas alla bussar vid ”Terminal Terrestre”. Lokalbussarna är inte alltid de bästa men ett bra sätt att se sig sunt om i en stad. Blir man dessutom kompis med chauffören eller sina medpassagerare får man kanske en guidad tur av allra högsta kvalitet! Vid kusten kör så kallade ”rancheros” – små tennlådor med träsäten och i sparsamt befolkade områden hittar man små lastbilar istället för bussar. Det är inte särskilt bekvämt men ett väldigt bra sätt att träffa lokalbefolkningen på – och man får ofta se saker man annars inte hade fått se.

Tåg
Det finns få järnvägslinjer men Ibarra/San Lorenzo och Riobamba/Nariz del Diablo är verkligen båda värda att testa.

Bil
Om du ska köra bil i Ecuador så rekommenderas ett internationellt körkort, men det är inget krav.

Dricks
I de flesta länder är dricks en del av lönerna för anställda inom servicebranschen. Därför är det bra praxis (och ibland direkt nödvändigt) att ge dricks till exempelvis städpersonal, servitörer, guider, chaufförer, m.fl. beroende på vilket land du besöker. Därför rekommenderar vi att du sätter dig in i hur mycket som normalt ges i dricks och till vem innan du ger dig ut på din resa. Hitta information om dricks i Lonely Planets guideböcker.

Diverse
Då Ecuador har andra eluttag än vad vi har i Sverige så rekommenderar vi att du tar med en adapter.


Fakta

Hovudstad: Quito
Språk: Spanska och indianspråk - i huvudsak Quechua
Klimat: Tropiskt
Valuta: US Dollar
Religion: Katoliker
Tidsskillnad: Vintertid ligger Ecuador 6 timmar efter Sverige och sommartid är det 7 timmars tidsskillnad.


Information Ecuador

Ecuador – en pärla för den äventyrslystne djur- och naturälskaren, men också med ett unikt kulturarv. Landet skär genom de majestätiska Anderna, den djupa Amazonasdjungeln och den vackra kusten med Galapagosöarna utanför, vilket ger landet ett minst sagt varierande klimat. Vid kusten och Amazonas är det ett tropiskt klimat, mot den peruanska öknen ett högtempererat och torrt klimat och uppe i bergen kallare. Bästa tiden att besöka Ecuador är mellan december och februari, men det är ett mycket populärt resmål året om. Huvudstaden Quito som ligger 2.800 meter över havet har en behaglig temperatur på 21-22 grader året om.

Galapagos är känt för sitt rika och unika djurliv med bland annat jättesköldpaddor, sjölejon, pingviner, exotiska djur och över 1.600 fågelarter. Här kan du åka på kryssning eller enklare ö-hoppning om du vill, det finns oändligt mycket att uppleva för naturälskaren. Vill man hålla sig på fastlandet finns det milslånga stränder längs kusten och många fina semesterorter att besöka. För den äventyrlige, bor man på lodge inne i Amazonas djungel och gör expeditioner i regnskogen med erfarna, lokala guider. Du kan välja att gå på djungelpromenad eller ta en båttur längs floden och möta apor, fjärilar, fåglar, ödlor, jätteuttrar och andra exotiska djur, för att inte tala om den enorma faunan med hundratals olika träd och växter. Här finns också snöbeklädda bergstoppar och heta vulkaner,

I huvudstaden Quito, som anses vara ett av Sydamerikas vackraste städer, finns många vackra kolonialbyggnader och kyrkor från 1500- och 1600 talet som idag klassas som ett världsarv. Förutom en fantastiskt arkitektur har staden många mysiga restauranger och caféer. Mitt i staden finns La Mitad,del Mundo, som betyder Världens mitt, ett monument för att staden ligger mitt på ekvatorn. Utanför Quito ligger ett av Sydamerikas mest intressanta indianmarker, Otavalo, också en spännande utflykt.

Nationell stolthet
Var du än befinner dig i Ecuador möter du den stolta ecuadorianska befolkningen. Denna stolthet finns både bland hårt arbetande människor på Cuencas gamla koloniala gator som minner om spanjorernas tid här i landet till indianerna på de färggranna marknaderna där man handlar med sällsamma blandningar av varor som frukt, hushållsutensilier och ulltröjor.

Stora upplevelser i ett litet land
Ecuador är ett av de minsta länderna i Sydamerika med det man saknar i storlek väger man upp i upplevelser. Ecuador har en otrolig naturrikedom med en oerhört rik och varierad flora och fauna. Utmed kusten kan man uppleva både mangroveträsk och vackra sandstränder där avkoppling, sol och musik är nyckelorden. I höglandets gräsklädda sluttningar är det stränga klimatet viste för höglandsindianerna och Andernas synålskurvor. Inne i djupaste Amazonas ser man kajmaner, pirayor och badbara vattenfall. Ecuadors fabelaktiga landskap inkluderar också våldsamma och aktiva vulkaner, glaciärer och ett otal aktiviteter för den som inte kan få nog av adrenalinrusher. Här kan man pröva rafting, bergsbestigning, glaciärvandringar och att simma med celfiner men förbered dig på att åka hemåt igen med en glad men kanske lite öm kropp.

Ecuadors hotspot - Galapagos
Galapagosöarna är en av världens största naturhistoriska skatter och har man en gång fått uppleva öarnas oförglömliga djur- och naturrikedom glömmer man det aldrig. Stränderna är så vita att det nästan svider i ögonen, fåglarna är så skojiga och underfundiga och de enorma och uråldiga landsköldpaddorna leder tankarna till forntidens stora ödlor. På Galapagos kan du se leguaner stint i ögonen, ta en diskussion med de brölande sjölejonen och snorkla med harmlösa hajar, dyka bland rockor med enorm vingbredd.

Travel Consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss

Adam Kindberg Smeds

Adam Kindberg Smeds

Travel Consultant

info|wt.se

Shailee Parasnis

Travel Consultant

info|wt.se

Kom på våra gratis resekvällar

Anmäl dig här
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: