På denna sida hittar du praktisk information och fakta om Fiji.


Praktisk information om att resa i Fiji

Klimat och bästa restid
Den bästa tiden att besöka Fiji på är under deras ”vinter” som sträcker sig mellan maj till oktober. Denna tid på året regnar det mindre, temperaturen är mildare och det är mindre risk för tropiska cykloner.

Våra rekommendationer för bästa tid att resa baserar sig på hur vädret varit tidigare år. Vädret på Fiji kan dock vara mycket ombytligt och våra rekommendationer skall bara ses som en fingervisning om hur vädret brukar vara.

Pengar
Den lokala valutan är Fiji dollar som följer den australiensiska och nyzeeländska valutan. Om man inte växlat till sig lokal valuta i förväg är det bra att ta med lite NZD, AUD eller USD.

Det finns bankomater i städer och större byar där man också oftast kan använda sig av kreditkort som Visa och Mastercard. Skall man åka till de mindre öarna är det bra att planera sina inköp och ha med tillräckligt med kontanter då det inte alltid finns bankomater.

De flesta restauranger, affärer och hotell samt hyrbilsfirmor tar emot kreditkort. Dock tar en del ut en avgift på 2,5-5% av beloppet när man betalar med kort.

Visum
För att resa till Fiji måste man ha en biljett ut ur landet, passet måste vara giltigt i minst sex månader från inresedatum. Man får ett 90 dagars turistvisum vid ankomst utan kostnad.

OBS! Visumregler kan ändras med kort varsel så vi rekommenderar att du kontrollerar reglerna med landets ambassad i god tid innan avresa då ovanstående information kan komma att ändras. Läs även mer på Sweden Abroad.

Transport
Transport mellan Fijis större öar görs med färja, ett relativt billigt sätt att förflytta sig. Man kan också utforska huvudön med hyrbil eller lokalbuss.

Tips
Man använder samma adapter för elektriska uttag som på New Zeeland och i Australien.

Dricks
I de flesta länder i världen är dricks en del av lönen för anställda i servicebranschen. Det är därför brukligt att ge drick till t.ex. städerskor, servitörer, guider och chaufförer lite beroende på vilket land du befinner dig i. Läs gärna Lonely Planets guideböcker för att få en uppfattning om vilka summor som är lämpliga i just det landet du reser i.


Fakta

Huvudstad: Suva
Språk: Engelska och ”Standardfiji”
Klimat: Tropiskt
Valuta: Fiji dollar
Religion: Kristendom, hinduism, och islam


Information Fiji

Hundratals Robinsonöar
De flesta tänker, när de hör namnet Fiji, på vajande palmer, kluckande vågor och vita sandstränder. Och skulle man mot alla odds tröttna på en sådan utsikt har landet mycket mer att erbjuda. Fiji består av över 300 öar - en del är vulkanöar, en del korallöar och andra är frodiga och bergiga. Här odlar man bland annat sockerrör, kokosnötter och orkidéer. Den rika naturen är hem åt otaliga djur, bland annat färggranna papegojor och kungsfiskare. Fijis regnskog är perfekt för vandring och trekking. Och behöver man en vilopaus mitt i det gröna finns det vattenfall att svalka sig i eller varför inte ta en tur på en bambuflotte?

Multikulturella Fiji
I byar och städer på Fijis två största öar Viti Levu och Vanua Levu, står kyrkor, moskéer och hunduiska tempel sida vid sida. detsamma gör moderna byggnader ooch traditionella fijianska hus med palmklädda tak. den fijianska kulturen består av en mängd olika kulturer blandat med uråldiriga traditioner. Här kan man uppleva både den traditionella dansen "meke" eller elddans där männen går på rödglödgade stenar.

Kungen av koraller
I örike som Fiji får man de mest storslagna upplevelser i och inte minst under vattnet. Här finns fantastiska möjligheter till forsränning, surfing, windsurfing, snorkling och dykning.
Fiji är känt för sina koraller och är en drömdestination för dykare. Förutom koraller i regnbågens alla färger kan man se sköldpaddor, valar, hajar, rockor och en mängd olika tropiska fiskar. Utanför Mamanucaöarna finns även utmaningar i form av väggdykning etc. för erfarna dykare. Fiji är också en bra plats att ta sitt dykarcertifikat på.

Travel Consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss

Adam Kindberg Smeds

Adam Kindberg Smeds

Travel Consultant

info|wt.se
Karin

Karin Svensson

Travel Consultant

info|wt.se

Kom på våra gratis resekvällar

Anmäl dig här
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: