Av Signe Melters Pedersen

Redan på Nadi flygplats känns det att du har anlänt till Fiji. Det finns människor överallt som bara hjälper en i rätt riktning och alla har blommiga kläder och är smittsamt vänliga. Värmen är tryckande, och helt underbar. Det är ju därför du har kommit till Fiji!

Vi hade bokat vår ö-hopping genom Awesome Adventure Fiji på Jysk Rejsebureau. Redan på flygplatsen fick vi våra vouchers och kördes sedan till hotellet där vi skulle bo. Sedan kunde vi bara koppla av och börja träna på "Fiji Time".

Nästa morgon hämtades vi i buss som körde ner till Port Denarau, där Yasawa Flyer II avgår. Denna gula katamaran skulle ta oss till de små exotiska och oförglömliga Yasawaöarna. Ombord finns en rese-desk som kan hjälpa dig att planera ditt nästa äventyr i Fiji. Dessutom finns en liten kiosk och möjlighet att både sitta inne i luftkonditionering eller utomhus och njuta av solen. Det är ett vackert landskap du glider igenom, med den ena bildsköna ön efter den andra i ständigt blickfång.

Vårt första stopp var Blue Lagoon Resort som ligger på en av öarna längst bort från hamnen på toppen av Yasawas. Resan tog fyra och en halv timma och var en upplevelse i sig. Du seglar norrut och stannar till vid de olika orterna där man hämtar folk som ska vidare och sätter av andra. Solen skiner från en blå himmel och solen värmer kroppen väl och noggrant! (Kom ihåg solkräm, solen är väldigt skarp på den bleka skandinaviska huden!)

Efter några fina timmar ombord på båten, där varje liten paradisö avlöstes av nästa och havets färger tonades från turkos till kungsblå, kom vi till vår destination. Här hämtades vi från Yasawa Flyer II i en liten speedboat och seglade in till själva ön. Inne på stranden stod personalen samlad för att välkomna oss på riktigt Fiji-manér. De sjöng en traditionell sång, medan det stod klart för oss att vi hade kommit till ett litet paradis! Vattnet är helt turkosblått och från båten kunde vi se korallerna som går hela vägen till stranden. Vi gick i land och fick ett glas iskall juice och eskorterades sedan ner till vår villa. Bula!

Man vänjer sig snabbt vid det avslappnade tempot – Fiji Time – och njuter av varje stund av den tid man är här, för det är verkligen inget mindre än fantastiskt. Här finns något för alla, vare sig det handlar om avslappning, upplevelser eller kultur man har kommit hit för att avnjuta. Snorkling, kajak, turer ut till olika byar, strandfotboll och mycket mer står på programmet. Om man nu inte bara böjer sig med att ligga på stranden och slappna av i sin egen favorithängmatta eller liggstol!

Nästa destination var Botaira Resort och efter att ha lämnat en härlig ö så ankom vi till en ny. Därefter en kort seglats söderöver och så var vi igen på en helt underbar strand med en solnedgång man aldrig glömmer. Alla öarna erbjuder mer eller mindre samma slags aktiviteter men, som sagt, det går så utmärkt att bara ta det riktigt luugnt. Fiji Time!

Ö-hopp nummer tre tog oss till Mantaray Island Resort, som är känt för dykning med mantarays. Vi kom dessvärre inte under rätt säsong men naturligtvis ville vi ändå dyka. Dykinstruktören berättade begeistrat om vad vi skulle få se och vi fick verkligen syn för sägen dagen därpå: dykning på Fiji är en helt oförglömlig upplevelse. (Läs reseberättelsen om dykning här och få mera information om dykarkurser på Mataray Island här)

Vår sista stopp på dessa vackra öar var Octopus Resort. Precis som med de andra platserna var här helt ljuvligt vackert. Ännu mera underbar avkoppling! Tyvärr var det lite duggregn medan vi var där, så det mesta av tiden tillbringade vi i det gemensamma området eller i vår villa med en bra bok, eller så bara njöt vi av att vara på Fiji.

Några restauranger eller kaféer finns inte riktigt ute på öarna, alla måltider äts istället på den resort man befinner sig på. Man köper en ”mat-plan” som består av tre måltider, vanligtvis en kombination av buffé och à la carte. Maten var riktigt god och efter en tids uppehåll börjar det också synas på vikten! Eftersom detta är Fiji Time, som inte har så mycket med klockan att göra, slår man på en trumma när det är matdags.

Det är numera möjligt att betala med kreditkort, även ute på själva öarna så man behöver inte lägre ta med sig an massa kontanter till eventuella aktiviteter med mera. (Dock tar man på en del ställen en avgift på 2-5% av priset som kortavgift).
Paddle Boarding, Blue Lagoon, Fiji
Fiji er for alle - her finder du god vandre, masser af kultur, smukke strande, fantastisk undervandsoplevelser og meget mereBlue Lagoon Cruises, FijiFiji
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: