På denna sida hittar du praktisk information och fakta om Filippinerna.


Praktisk info om att resa i Filippinerna

Klimat och bästa restid
Filippinerna har ett tropiskt klimat med fem olika klimatzoner. Medeltemperaturen är 25 grader. Perioden från november till februari är den "svala" perioden med temperaturer på ca 25 grader. Från mars till maj är den varma perioden med temperaturer över 30 grader. Över stora delar av Filippinerna faller monsunregnet från juni till oktober, dock inte i södra delen av landet som därför är lämpligt för resor under denna period. Luftfuktigheten är relativt hög året om.

Våra rekommendationer om bästa resperiod på Filippinerna bygger på hur klimatet har varit under tidigare år. Vädret på Filippinerna kan vara mycket ombytligt och oförutsägbart och därför är våra rekommendationer endast vägledande.

Pengar
Den filippinska valutan är peso. I bankerna i de största städerna är det möjligt att använda vanliga kreditkort men de debiteras ofta med avgifter. Observera att på de flesta kort kan maximalt 10 000 pesos tas ut åt gången.

Visum
Visumreglerna kan komma att ändras med kort varsel, så Winberg Travel rekommenderar att du kontrollerar de nuvarande förhållandena vid landets ambassad. Informationen nedan kan ändras.

Inget visum krävs för inresa till Filippinerna. Som svensk medborgare får du automatiskt 30 dagars uppehållstillstånd vid ankomst. Observera att ditt pass måste ha minst sex månaders giltighet och du måste hålla en biljett ut ur landet. Om du planerar att stanna mer än 30 dagar måste du ansöka om visum i förväg på det filippinska konsulatet. Mer information finns på www.swedenabroad.se

Transport
Buss
Mellan de större städerna finns det långdistansbussar som ofta avgår flera gånger dagligen. Att resa med buss tar tid men å andra sidan är det ett bra sätt att möta filippinierna och deras land på ett okomplicerat sätt – man är tillsammans under resan och ofta är det i bussen som små vänskaper uppstår.

Jeepney
Jeepneyn är Filippinernas mest använda - och mest charmiga fordon. En jeepney är en återuppbyggd jeep av amerikansk modell från andra världskriget utbyggd till en minibuss. Bussarna har amerikanska slangnamn som Loverboy och Wild Jackson och är inredda och utsmyckade till den grad att bara (möjligen) pakistanska lastbilar kan konkurrera. Med blinkande ljus, i en mängd färger och med antenner som sticker ut på alla sidor dånar dessa fartvidunder fram med bilstereon på full volym. Precis som med bussarna är jeepneyn ett underhållande, om än tättpackat, nöje. Jeepneyn används mestadels och bäst för korta avstånd och har fasta rutter men inte fasta stopp. Du vinkar för att gå på och när du vill gå av så knackar du bara i taket.

Båt
Den enda vägen till de mindre öarna är sjövägen och även där det är möjligt att flyga är båtturen att föredra om du har tid. En båttur till en av de många öarna kan vara en upplevelse i sig, men vänta dig inte toppstandard. Se färjan sliten ut, följ din intuition och hoppa på nästa. Säkerheten hos de filippinska färjorna har kritiserats och därför skadar det inte med lite sunt förnuft. Färjorna är alltid fulla så att du kommer riktigt nära inpå lokalbefolkningen. Det finns många timmar att slå ihjäl med gott om möjligheter att få nya vänner på vägen, läsa på "soldäck" eller bara njuta av turen.

Flyg
Ett praktiskt sätt att komma runt i Filippinerna är att flyga. Det finns flera bolag varav de största är Philippines Airlines och Cebu Pacific.
Vid avgång från den internationella flygplatsen måste du betala 750 pesos i flygplatsskatt och 550 pesos vid inrikesflyg. (april 2019) . Flygskatten måste betalas kontant (antingen i amerikanska dollar eller i pesos).

Dricks
I många länder räknas dricksen som en del av lönen för anställda i servicebranschen. Därför är det bra (och ibland direkt nödvändigt) att ge dricks till exempelvis städpersonal, servitörer, guider, chaufförer med mera beroende på vilket land du besöker. Vi rekommenderar därför att du bekantar dig med hur mycket som är normalt att ge i dricks och till vem innan avresa. Sådan information finns till exempel i Lonely Planet guideböcker.


Fakta

Huvudstad: Manila
Språk: Filippinska (tagalog) och engelska
Klimat: Tropiskt
Valuta: Peso
Religion:Kristendom, islam och andra


Inspiration Filippinerna

Filippinerna – Det hemliga paradiset
Filippinernas många öde öar med begränsat antal besökare ger en lätt känslan av att komma till ett litet, exklusivt paradis. Filippiniernas trevliga och godmodiga sätt gör det enkelt att prata med lokalbefolkningen som dessutom ofta talar utmärkt engelska. I huvudstaden Manila blandas toppmoderna höghus med gamla, spanska kolonialbyggnader och kyrkor. Den livliga gatubilden kännetecknas bland annat av karaoke-stånd, puttriga gatukök och massor av jeepney-bussar målade i fantasifulla och färgglada mönster.

Gröna risterrasser och fridfulla valhajar
I Banaue råder en lugn och fridfull atmosfär. Området ligger i ett frodigt och grönt bergslandskap på norra delen av huvudön Luzon. Här är böljande risterrasser så långt ögat kan se, undangömda grottformationer och vackra vattenfall. Banaue är en idealisk plats att njuta av den filippinska naturen och av lokalbefolkningens harmoniskt ostörda tillvaro.
Också den södra delen av Luzon har sina sensationer. Här finns till exempel den pyramidformade aktiva vulkanen Mayon. På natten kan du se röd het lava tyst flyta ner på Mayons branta sidor. I Donsol-bukten har du möjlighet att ta ett dopp tillsammans med världens största fisk - de stora valhajarna. Det är en väldigt speciell upplevelse att se och försöka hålla tempo med de fridfulla jättefiskarna när de majestätiskt simmar fram.

På kryssning i exotiskt örike
På Filippinerna är det också ganska perfekt att åka iväg på äventyr bland de många vackra öarna i vattnen söder om Luzon. Det bästa sättet att upptäcka öriket är att fara med båt från plats till plats och njuta av de rika dyknings- och snorklingsmöjligheterna. På öarna hittar du fridfulla, vackra stränder, havssköldpaddor som lägger ägg, avskilda fiskebyar och olika folkstammar med eget boende och egna traditioner.

Travel Consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss

Ida Gunnerlind

Ida Gunnerlind

Travel Consultant

info|wt.se

Jenna Gärdh

Travel Consultant

info|wt.se

Kom på våra gratis resekvällar

Anmäl dig här
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: