Franska Polynesien ligger i det södra Stilla Havet och består av 118 öar fördelade på en havsyta lika stor som hela Europa. Det innebär att du oftast behöver flyga för att ta dig mellan öarna. Närmaste fastland är Nya Zeeland och Australien som ligger knappt 600 mil bort. Landet är uppdelat på fem ögrupper: Marquesasöarna, Sällskapsöarna, Tuamotuöarna, de Australiska öarna och Gambieröarna.
Öarna är omgivna av korallrev, och på land hittar du antingen majestätiska berg omgivna av djungel eller lågt belägna atoller med paradisöar och turkosblåa vatten. De flesta öarna är bebodda, men majoriteten av de cirka 250 000 invånarna bor på huvudön Tahiti Nui. Landet har en nära anknytning till Frankrike, och är idag ett franskt protektorat. Det var på Tuamotuöarna i Franska Polynesien som Thor Heyerdahl landade efter hans jungfruseglats på Kon Tiki från Peru. Franska Polynesiens många öar bjuder på fantastisk vandring, dykning och snorkling i världsklass samt massor av kultur.

Winberg Travel skräddarsyr resor till i stort sett alla öar i Franska Polynesien, så om du drömmer om att komma till Bora Bora, Moorea, Tahiti, Raiatea, Tikehau och Fakarava, Nuku Hiva eller Rangiroa, så kan vi vara behjälpliga med det.

Praktisk information om att resa i Franska Polynesien


Klimat och bästa reseperiod
Den bästa perioden att besöka Franska Polynesien är från maj till oktober. Den här tiden på året kännetecknas av en lägre regnmängd och milda temperaturer.

Pengar
Den lokala valutan heter Fransk Pacific Francs. Man överväger att byta till Euro, då landet är tätt förbundet med Frankrike.

Bankomater är tillgängliga i de större bebyggda områdena på öarna, där även VISA och Mastercard ofta kan användas. Men på de små öarna är det en god idé att planera framåt och ta med kontanter, då det många gånger inte finns bankomater där.

Visumregler
För att resa in i Franska Polynesien ska du ha en biljett ut ur landet igen, samt ett pass som är giltigt sex månader från inresedatum. Vid ankomst får du ett turistvisum som är giltigt i 90 dagar. Visumet är gratis.

Notera: Visumreglerna kan ändra sig med kort varsel, och Winberg Travel rekommenderar därför att du kollar upp de aktuella reglerna på UD:s tjänst Sweden Abroad. Ovanstående information är med reservation för ändringar.


Transport
Transport mellan landets större öar genomförs med flyg eller färja. Du kan också välja att utforska öarna med hyrbil, på scooter och cykel, eller till fots. På några öar finns lokalbuss, som smidigt och billigt kan ta dig runt till öns stränder och byar.

Dricks
I de flesta länder är dricks en del av lönerna för anställda inom servicebranschen. Därför är det bra praxis (och ibland direkt nödvändigt) att ge dricks till städpersonal, servitörer, guider, chaufförer, m.fl. beroende på vilket land du besöker. Därför rekommenderar vi att du sätter dig in i hur mycket som normalt ges i dricks och till vem innan du ger dig ut på din resa. Hitta information om dricks i Lonely Planets guideböcker.


Fakta

Huvudstad: Papeete
Språk: Franska, engelska (inte utbrett) och tahitianska
Klimat: Tropiskt
Valuta: Fransk Pacific Francs
Religion: Primärt kristna


Travel Consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss

Kom på våra gratis resekvällar

Anmäl dig här
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: