Här finner du praktisk information och fakta om Grekland


Praktisk information om att resa i Grekland

Väder och bästa tid att resa
De flesta resor till Grekland går till de sydliga delarna och de vackra öarna där det subtropiska medelhavsklimatet lovar värme med strålande sol. Vinden från havet gör värmen behaglig i kustområdena men om du föredrar lite mer moderata temperaturer passar våren och hösten bäst för ett besök.

Se vädertabell för Grekland här

Pengar
I Grekland använder man euro (EUR). Den grekiska staten har i många år kämpat för att få samtliga verksamheter i landet att betala skatt. Det har resulterat i att affärer skall ha en skylt vid kassan som säger att kunden skall kräva kvitto på sitt köp. Det är dock fortfarande många butiker och restauranger som inte tar kort och inte heller ger kvitto. Det finns dock oftast gott om bankomater i städer och byar men kontrollera vad avgiften är för kontantuttag.
Man blir dock ofta glatt överraskad av de billiga priserna både på restauranger och hotell som ligger långt under det europeiska genomsnittet.
Se den aktuella kursen här.

Transport
Färja:
Att öluffa i den grekiska skärgården är en upplevelse i sig. Sydöst om Aten ligger idylliska ögrupper. Från den livliga hamnstaden Pireus utgår otaliga färjelinjer med olika nivåer på pris, komfort och destinationer. Det är nästan som att ta bussen med massor av avgångar och massor att öar att välja mellan. Det finns en ö för varje smak, allt från den nästan fullpackade hamnen Fira på den populära semesterön Santorini till den lilla ön Folegandros där biljettkontorets enda medarbetare har gott om tid att njuta av utsikten över den lugna hamnen. Man kan köpa biljetterna på plats men i högsäsong rekommenderar vi att man bokar och köper sina biljetter i god tid hemifrån. Som allt annat i Grekland kan även färjorna vara försenade men passa på att njuta av atmosfären och följ din färja på appen MyShipTracking.

Buss:
Om du vill resa runt i Grekland med buss kommer du att stifta bekantskap med bussbolaget KTEL som kör alla långdistansrutter. KTEL har 62 underbolag som hanterar olika städer, områden och öar. I städerna skall du vara uppmärksam på att det kan finnas flera olika bussterminaler men i mindre städer och byar är bussterminalen ibland bara en hållplats vid ett café som även fungerar som biljettkontor. Kom alltid i god tid då man inte alltid håller tidtabellen utan bussen kan gå både före och efter tidtabell.

Tåg:
Tågen i Grekland är varken moderna eller speciellt snabba men däremot är många rutter kända för att gå genom vackra landskap. Tågen drivs av TrainOSE och de flesta långdistanslinjer utgår från huvudstaden Aten.

Dricks
I de flesta länder är dricks en del av lönerna för anställda inom servicebranschen. Därför är det bra praxis (och ibland direkt nödvändigt) att ge dricks till exempelvis städpersonal, servitörer, guider, chaufförer, m.fl. beroende på vilket land du besöker. Därför rekommenderar vi att du sätter dig in i hur mycket som normalt ges i dricks och till vem innan du ger dig ut på din resa. Hitta information om dricks i Lonely Planets guideböcker.


Fakta

Huvudstad: Aten
Språk: Grekiska
Klimat: Temperat i norr och subtropiskt i syd
Valuta: Euro
Religion: Grekisk Ortodox


Information om Grekland

Sänk axlarna och ta det lugnt
De grekiska öarna har helt fantastiska, vita sandstränder. Vattnet är azurblått, kristallklart och lugnt. Vinden vajar försiktigt i palmkronorna som ger en strimma skugga på din handduk. Tempot är mer än lugnt. Det är denna mentalitet som du skall ta med på semestern i Grekland. Grekerna är ett vänligt och välkomnande folk, som helst inte stressar mer än vad som behövs. Så glöm det svenska tempot och effektiviteten hemma i skrivbordslådan och ta bara med de sänkta, avslappnade axlarna på semestern.

Ett fantastiskt kök
Färsk fetaost, saftiga kalamataoliver, grillade auberginer och krispiga tomater. Lokalproducerad olivolja i strida strömmar över den grekiska salladen eller krämiga tzatzikin. Doften av det fantastiska, grekiska köket väcker din aptit så ta en rast från solen och sätt dig på en av de mysiga tavernorna. Kanske träffar du några lokala familjer, hör när gatumusikanterna spelar upp til en klassisk zorba. Nästan alla tavernor serverar läcker souvlaki, kött på grillspett i grekisk marinad. Du måste även pröva överraskande billiga gyros; supergoda pitabröd fyllda med kött, tzatziki med pommes frites eller grönsaker.

Det vanebildande ölivet
Rhodos, Kreta, Kos, Korfu och ögruppen Kykladerne lockar inte utan anledning till sig många turister. De grekiska semesteröarna i alla delar av landet är verkligen semesterparadis. Solen gassar på kritvita stränder med små båtar guppande på de turkosblåa vågorna. En mörkare nyans av blått går igen på tak, staket och stolar på de mysiga tavernorna som en kontrast till allt det vita i de vackra kuststäderna och byarna. Prisnivån ute på öarna speglar dess popularitet och det är dyrare där än på fastlandet men inte i närheten av svenska priser.

Civilisationens vagga
Greklands huvudstad kallas civilisationens vagga. Aten är dock vare sig rent, lugnt eller småbarnsvänligt som andra vaggor är Med är det inte sagt att man på något sätt skall undvika Aten. Staden är otroligt spännande, hektiskt och autentisk med sina färggranna butiker, stimmiga marknader och hetsiga trafikanter. Här får man otroligt mycket äventyr för pengarna. Och så är det ju det här med att det var just här som civilisationen uppstod, eller i varje fall den västerländska demokratin som vi känner den i dag. Denna mycket relevanta del av stadens historia är fortfarande mycket levande i Aten ännu i dag. Mest populärt är att besöka är stadens landmärke Akropolis. Men planera besöket noga så du inte kommer hit när det är som varmast och mest turister. Atens hamnstad Piraeus är porten till många av landets vackra öar men ta dig tid att ha en natt eller två i den spännande huvudstaden innan du beger dig ut i den grekiska skärgården.

Dålig ekonomi och skattesmitning
2009 blev det känt för hela världen att den grekiska ekonomin var helt under isen. I dag är den på god bättringsväg. I de stora städerna finns det fortfarande många hemlösa och det kommer även många flyktingar hit. Ute på turistöarna är det dock något helt annat. Som turist ser man kampen mot skattesmitare. Det finns en lag som säger att alla butiker skall ha en skylt vid kassaapparaterna som informerar om att man som kund skall begära kvitto. Det finns dock fortfarande många butiker och restauranger som inte tar kreditkort och som inte heller ger kvitto.

Travel consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss.

TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: