På denna sida hittar du praktisk information och fakta om Indonesien.


Praktisk info om att resa i Indonesien

Klimat och bästa restid
Indonesien har två årstider. Regnperioden från november till mars och torrperioden från april/maj till oktober. De flesta resenärer föredrar torrperioden då vädret är som mest stabilt, även om du fortfarande kan förvänta dig en regnskur då och då. Indonesien har en konstant temperatur på 28–32 grader året runt och luftfuktigheten är hög. Observera att det kan vara svårt att resa runt i vissa delar av Indonesien under regnperioden, eftersom vägar och broar kan ha spolats bort. Men du kan resa till Bali året runt.

Våra rekommendationer om när det är bäst att resa i Indonesien baseras på hur klimatet har varit under tidigare år. Vädret i Indonesien kan vara mycket skiftande och oförutsägbart, därför ska våra rekommendationer om restid endast ses som en fingervisning.
Speciellt på Sumatra regnar det mycket hela året

Pengar
Ta med resecheckar och lite USD eller euro i reservkontanter samt Visakort. Visakortet kan användas som betalkort i större indonesiska städer samt på finare hotell/butiker och för köp av flygbiljetter. Kom ihåg att växla till dig mycket rupiah i småsedlar innan du lämnar de vanliga turistrutterna, där det ofta inte finns några växlingsmöjligheter. Observera att i de flesta bankomater kan man bara ta ut cirka 750 kronor i taget. Högre belopp kan tas ut i kassan på BCA-bankerna. Det går också att ta ut cirka 1 500 SEK per dag i Permata-bankernas bankomater.
Kontrollera aktuell valutakurs på: www.xe.com.

Villkor för visum
OBS! Visumreglerna kan ändras med kort varsel, så Winberg Travel rekommenderar att du kontrollerar aktuella villkor på landets ambassad. Följande information kan komma att ändras.

Svenska medborgare behöver inte visum i förväg för att besöka Indonesien. 30 dagars turistvisum utfärdas gratis vid ankomsten till alla internationella flygplatser i Indonesien. Denna typ av visum kan inte förlängas. Om du vill stanna längre är det möjligt att ansöka om ett 60 dagars visum i förväg på den indonesiska ambassaden. Observera att det är ett krav från myndigheterna att du har en flygbiljett ut ur landet igen för att få komma in. Det är mycket svårt att förlänga ett turistvisum. Det enda alternativet är vanligtvis att lämna Indonesien och sedan få ett nytt visum när du reser in igen. Kontrollera aktuell information på utrikesdepartementets hemsida.
När du landar på Denpasarflygplatsen kan det vara lämpligt att ha med pengar till visum i förväg, eftersom bankomaterna inne på flygplatsen inte tar Visakort. Man kan bli utskickad för att ta ut pengar. Mer information finns på www.swedenabroad.se.

Transport
Buss
I Indonesien finns alla tänkbara varianter av fordon. Bemoer, opletter, becaker, minibussar och bussar som skapar kaos och gör vägarna osäkra. På långa sträckor sköts transporterna av bussarna. Tidigare var bussarna gamla skrothögar som tjutande och skramlande sammankopplade de indonesiska städerna, men i dag har flera bussar ersatts med nyare, om än inte nya varianter. En sak är i alla fall säker, bussarna kör fort och hänsynslöst och är ofta packade till bristningsgränsen med bethel-tuggande män och kvinnor, varor från marknaden och ammande kvinnor och oftast blir det snabbt både varmt och börjar lukta illa. Å andra sidan får man chansen att träffa indoneserna on the road och en 16-timmars bussresa är ett utmärkt tillfälle att lära känna nya människor. På vissa öar kan du också åka med minibussar för turister. Priserna är betydligt högre än på lokalbussarna men du sparar tid och det är ett bekvämare transportmedel. På kortare sträckor kör minibussar och opletter som stannar när man knackar i taket och tar med passagerare, många passagerare, där de väntar längs vägen. I städerna finns dessutom bemoers och becaker (cykeltaxi) som i hög eller låg hastighet kryssar fram genom trafiken. Alltid fullastade, alltid en upplevelse och alltid billigt.

Båt
Indonesien är en skärgård och har därför ett gediget nätverk av färjeförbindelser. Det statliga färjebolaget Pelni har färjeförbindelser mellan de flesta större öarna och det kan vara ett spännande transportmedel eftersom båtar kör på rutter med många olika stoppalternativ. Båtarna kan också vara ett bra alternativ och ofta det enda alternativet om man vill ta sig till mer avsides belägna öar eller kustområden på Kalimantan eller Irian Jaya. Färjeförbindelserna i skärgården rekommenderas dock bara för dem som har gott om tid, eftersom de är extremt långsamma och turtätheten på vissa linjer är ganska gles.

Tåg
Det är inte många som reser med tåg, men på södra Sumatra och särskilt på Java är det ett av de bästa transportmedlen. Nattågen är effektiva och på dagtågen kan man kan njuta av landskapet längs vägen.

Flyg
Indonesien har flera inhemska flygbolag; Garuda, Mandala, Merpati och Bouraq. Om man har begränsat med tid eller om vill besöka de yttre öarna, kan flyg vara den enda lösningen.

Dricks
I de flesta länder är dricks en del av lönerna för anställda inom servicebranschen. Därför är det bra praxis (och ibland direkt nödvändigt) att ge dricks till exempelvis städpersonal, servitörer, guider, chaufförer, m.fl. beroende på vilket land du besöker. Därför rekommenderar vi att du sätter dig in i hur mycket som normalt ges i dricks och till vem innan du ger dig ut på din resa. Hitta information om dricks i Lonely Planets guideböcker.

Länkar
www.tourismindonesia.com – omfattande hemsida om Indonesien med reseinformation och nyheter.


Fakta

Huvudstad: Jakarta
Språk: Bahasa Indonesia samt lokala språk och dialekter
Klimat: Tropiskt
Valuta: Rupiah
Religion: Sunnimuslimer, kristna, hinduer, buddhister och andra minoriteter


Inspiration Indonesien

Indonesiens unika känsla för havet
Indonesien är världens största skärgård och förvånansvärt nog världens 16:e största land. Om man frågar en indones talar han ofta om Tanah Air Kita – vårt hemland och hav. Indoneserna räknar havet som en del av det indonesiska hemlandet och de lever på och med havet. Tidigt på morgonen, innan solen når upp över horisonten, ser man när fiskarna ger sig ut till havs i sina små bräckliga segelbåtar, prahus, för att skaffa föda.

Indonesiens mångkulturella befolkning
Mångfalden bland Indonesiens invånare är slående. Från invånarna i Javas blänkande skyskrapor till indianerna i trädtoppshusen på Irian Jaya, från de fundamentalistiska muslimerna i Aceh till hinduerna på Bali och från de prydligt klädda affärsmännen i Ujung Pandang till jägare och samlare på Ceram. Kulturen har ett brett spektrum och är synnerligen levande i Indonesien och en resa i landet är verkligen en överväldigande resa i spännande och varierande kulturer.

Ett levande äventyr
Indonesien är förmodligen det land i världen med den största andelen outforskade områden – vissa är inte ens redovisade på en karta. De många otrampade stigarna och det orörda landskapet i Indonesien gör äventyret ännu mer levande. Indonesien har också ett fenomenalt och unikt djurliv på de många öarna i regnskogarna och mellan vulkanernas vackra kratrar. Här hittas exempelvis tigrar, orangutanger, komodovaraner och de sällsynta javanoshörningarna. Havet som omger Indonesien är inte bara viktigt för indoneserna, men också för resenären. Här kan du träffa på lekfulla delfiner, färgstarka korallrev, de finaste sandstränderna – och för surfarna är Indonesien en av världens bästa platser. Både på Bali och resten av Indonesien finns det också goda möjligheter att utforska det omgivande vattnet med snorkel eller båt.

Travel Consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss

Jenna Gärdh

Travel Consultant

info|wt.se

Shailee Parasnis

Travel Consultant

info|wt.se

Servicecenter i Indonesien

Vi hjälper dig när du är ute och reser

Servicecenter Indonesien

Indonesien

Här på servicecentret på Bali kan du få massor med information och inspiration kring din resa.

Läs mer

Kom på våra gratis resekvällar

Anmäl dig här
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: