Här finner du praktisk information och fakta om Irland.


Praktisk information om att resa i Irland

Väder och bästa tid att resa
Fördelen med att resa till Irland är att man vet att man alltid skall ta med sig paraply och regnklader. Störst chans till uppehåll är dock på våren och försommaren. Irland har ett tempererat kustklimat vilket betyder att det förekommer nederbörd året om men att temperaturerna blir vare sig extremt höga eller låga. Irland passar därför utmärkt att besöka året om, bara man är beredd på växlingar i vädret och kommer ihåg solglasögonen på sommaren, paraplyet på hösten och en halsduk under vintern.

Se vädertabell för Irland här

Pengar
I Irland använder man euro (EUR). Kreditkort fungerar i princip överallt och det finns gott om bankomater. Se den aktuella kursen här.

Transport
Tåg/buss:
Den nationella järnvägen drivs av Iarnród Éireann och erbjuder långdistanståg till de större städerna i Irland och Nordirland. Det finns också ett statligt bussföretag ; Bus Eireann, som kör alla kortare linjer utanför Dublin.

Spårvagn:
I Dublin kan man kombinera sightseeing och transsport med en tur med stadens språvagnar, Luas.

Färja:
Den irländska sjön ligger mellan västra Irland och Storbritannien samt Skottland och Wales på den andra. I mitten ligger den självsturande ön Isle of Man. Alla dessa spännande platser kan man nå med en kortare färjetur från Irland.

Dricks
I de flesta länder är dricks en del av lönerna för anställda inom servicebranschen. Därför är det bra praxis (och ibland direkt nödvändigt) att ge dricks till exempelvis städpersonal, servitörer, guider, chaufförer, m.fl. beroende på vilket land du besöker. Därför rekommenderar vi att du sätter dig in i hur mycket som normalt ges i dricks och till vem innan du ger dig ut på din resa. Hitta information om dricks i Lonely Planets guideböcker.


Fakta

Huvudstad: Dublin
Språk: Irländska, Gaeliska och engelskaEngelsk og Setswana
Klimat: Tempererat kustklimat
Valuta: Euro
Religion: Majoriteten är katoliker


Information om Irland

Andlösa naturupplevelser
Du står vid en bukt. Luften är kylig. Solen är långsamt på väg upp från sin nattsömn och det tunga morgondiset lyfter. Där ute kan du skymta tre öar. De är alla tre tätbevuxna med träd och den mest avlägsna av öarna döljer sig ett stenhus och en brygga. På et ställe i bukten har en fjord grävt sig in. På irisk gaeliska kallas både bukten och fjorden för ”lough”. Det fantastiska irländska landskapet bjuder på mer än karg natur där vilda vågor slår mot branta klippväggar och vinder viner i håret och det höga gräset. Irland bjuder även in till vandringar och oförglömliga naturupplevelser.

Det irisk gäliska språket
Du har kanske hört talas om det nästan oförståeliga språket irisk gaeliska och sett det väldigt speciella alfabetet? Men oroa dig inte, man talar också engelska på Irland, men med en oerhört charmig dialekt. Om du tycker att irisk gaeliska verkar spännande så skall du bege dig möt väst och sydväst till Gaeltacht-området där man även använder iriska på vägskyltar och det talas av många fler människor.

Dublin
Republiken Irlands huvudstad Dublin är färgrik, livlig och genuint irländsk. Här finns en härlig blandning av modern storstad och spännande historiska byggnader. Korsa floden Liffey via Ha'penny Bridge och besöka några av de många barerna med kall Guinness i tappen. Om det skall bli extra festligt så besök Dublin på Irlands nationaldag,
St. Patrick´s Day den 17 mars. Då är staden fylld av parader, ölen strömmar och alla festglada människor är klädda i grönt och pyntade mer treklöver.

Travel consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss.

TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: