På denna sida hittar du praktisk information och fakta om Island.


Praktisk information om att resa på Island

Klimat och bästa restid
Det går utmärkt att resa till Island året runt. Tack vare golfströmmen har Island ett tempererat havsklimat med svala somrar och relativt milda vintrar. På sommaren är medeltemperaturen 12-20 ° C. Under denna period är dagarna långa och i juni och juli går solen aldrig ner. Under vinterperioden är medeltemperaturen -1 ° C och här är det möjligt att uppleva norrskenet som dansar på natthimlen.
Vädret på Island är mycket ombytligt och du bör vara beredd på oväntade väderförhållanden. Våra rekommendationer bygger på hur klimatet har varit under tidigare år.

Visum
OBS! Visumregler kan ändra sig med kort varsel så Winberg Travel rekommenderar att du undersöker de aktuella villkoren med vederbörande lands ambassad. Nedanstående information gäller med förbehåll för ändringar.
Island är visumfritt för svenska medborgare.
Mer information finns på www.swedenabroad.se

Transport
Buss
Ett antal lokala bussföretag förbinder de flesta städer i Island.

Taxi
Det finns taxibilar i de största städerna, som Reykjavik. Alla kör på taxametrar och vissa erbjuder ett fast pris för transport till och från flygplatsen.

Bil och husbil
Vägnätet på Island är mycket välutvecklat och det är väl skyltat över hela ön. Här är därför väldigt lämpligt att ge sig ut på biltur. Biluthyrning är generellt billigt och alla större uthyrningsföretag har depåer på flygplatserna. Om du enbart bor i de större städerna är det inte värt att hyra bil - här är det billigaste med kollektivtrafik, dagsutflykter eller taxi. Men om du längtar efter om att utforska landet på egen hand så är detta transportsätt det mest effektiva. Vissa vägar på Island kräver fyrhjulsdrift (4WD). Det är också möjligt att hyra husbil på Island.

Dricks
Det är inte förväntat att du ger dricks på Island.


Fakta

Huvudstad: Reykjavik
Språk: isländska
Klimat: havsklimat
Valuta: isländsk krona (ISK)
Religion: kristendom, 1% asatroende


Information Island

Island är indelat i sju regioner som alla erbjuder unika attraktioner och magnifika naturupplevelser:

Reykjavík: Med en befolkning på drygt 122 000 är Reykjavík knappast en konventionell huvudstad. Den kallas en av Europas hetaste städer och erbjuder ett rikt kulturliv, massor av konserter, bra restauranger och ett vitalt nattliv. Det är lätt att utforska staden och dess sevärdheter till fots eller på cykel.

Sydudden/Reykjanes: Reykjaneshalvön är ett geotermiskt underverk som bokstavligen tar sig under huden i Blå lagunen. I området hittar du gott om fyrar, stora lavafält och Keflavíks internationella flygplats.

Östra Island: På östra Island hittar du allt från imponerande fjordar till inbjudande fiskebyar, bördiga dalar, magnifika berg och Europas största glaciär, Vatnajökull.

Södra Island: Regionen erbjuder en oerhört varierad natur med allt från glaciärer, gejsrar, vattenfall, vulkaner och lavastränder och mycket mer. Området är ett måste för alla resenärer; här upplever du verkligen kontrasterna inom Islands extrema natur. Det är också här att du tydligt kan se gränsen mellan de eurasiska och amerikanska tektoniska plattorna.

Isländska höglandet: Området är en otrolig blandning av steniga öknar, vulkaner, dalar, varma källor, robusta bergstoppar och iskapslar. Det är möjligt att färdas på bergsvägarna Kjölur och Sprengisandur under sommarsäsongen, både till fots eller i terrängbil.

Norra Island: I denna region finns magnifika berg, fjordar, våtmarker och mysiga byar. Här finns även Islands näst största stad Akureyri, som ligger vid Eyjafjörds största fjord. Universitetsstaden Akureyri är rik på kultur och historia och har ett charmigt centrum med trähus från 1800-talet.

Västisland: Regionen erbjuder allt som Island kan erbjuda med vilande vulkaner, majestätiska vattenfall, fjordar, dalar, kratrar, glaciärer och ett rikt djurliv.
Västfjordarna: I denna isolerade del av Island råder den råa naturen och den oförstörda vildmarken. Här är ett imponerande djurliv med många sjöfåglar och polarrävar. I de branta bergen kan man plötsligt stöta på små fiskebyar.

Travel Consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss

Anna Šimic

Travel Consultant

info|wt.se
Lotta Avellén

Lotta Avellén

Travel Consultant

info|wt.se

Kom på våra gratis resekvällar

Anmäl dig här
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: