10 dagar
Inklusive flyg och bagage
Från 14 950:-
Resan startar med ett par dagar i Florens där du har gott om tid att utforska detta UNESCO:s världsarv med både kulturella och gastronomiska höjdpunkter. Du tar sedan tåget till den lilla staden San Miniato som är utgångspunkten din vandring på den kanske vackraste och mest klassiska del av pilgrimsleden ”Via Francigena”.

Vandringen går mellan böljande, gröna kullar och vackra skogar på de klassiska vita grusvägarna. Du bor i några av Toscanas vackraste städer, bland annat San Gimignano med sina torn från medelåldern och, inte att förglömma, sin gudomligt goda glass. Du bor på bekväma hotell och får bagaget skickat mellan dem.

Via Francigena är namnet på pilgrimsvägen mellan Frankrike och Rom varifrån man sedan åkte vidare till det Heliga Landet - den bibliska beteckningen av Palestina. Skall man vara helt korrekt så startade rutten på andra sidan Engelska Kanalen i Canterbury och stadens katedral. Skall man gå hela vandringen går man från England, genom Frankrike, Schweiz och Italien.

Vad krävs för att kunna göra vandringen?
Du går i genomsnitt ca 17 kilometer om dagen. Den längsta vandringen du gör är 24 kilometer och den kortaste 13 kilometer. Underlaget skiftar mellan sand, grus, asfalt och kullersten. Det finns både uppförs- och nedförsbackar på vägen. Då du skickar bagaget behövs bara en lättare dagsryggsäck. Detta tillsammans med väl ingångna vandringskängor och gott humör underlättar vandringen och man behöver inte vara en atlet för att både klara av och njuta av vandringen.

Bästa reseperiod

Man kan vandra "Via Francigena" året runt men vi rekommenderar vår och höst. Man kan även vandra sommartid men då finns risken att det blir extremt varmt.

Detaljerad resplan

Visa hela programmet
Dag 1: Avresa från Skandinavien till vackra Toscana och Florens
Du har nu landat i en av Italiens vackraste städer och ett UNESCO:s världsarv med massor att utforska och upptäcka. Du tar en taxi eller spårvagnen från flygplatsen in till stan och ditt hotell.
Dag 2: Florens på egen hand
Renessansstaden Florens är som ett ymnighetshorn av kultur, arkitektur och gastronomi - här finns upplevelser för besökare i alla åldrar. Floden Arno slingrar sig genom stadens centrum. Det är en förunderlig syn att se bron Ponte Vecchio som balanserar sig över floden, till brädden fylld av små butiker. Katedralen Santa Maria del Fiore är stadens kännetecken med sin ståtliga kupol som en gång i tiden var världens största. Gå på upptäcksfärd i Uffizigallerierna men kom ihåg att be oss boka biljetter. Står du över museiupplevelser är Florens fyllt av matupplevelser. Mängder av caféer där man njuter en espresso. Missa inte matmarknaden eller en promenad upp till Piazza Michelangelo för bästa utsikten över floden Arno. (F)
Dag 3: Florens till San Miniato
Efter ett par spännande dagar i Florens tar du tåget till den lilla stagen San Miniato. Det tar ca 1 timme och lilla San Miniatio ligger vackert i det gröna, toscanska landskapet. Detta är startpunkten för din vandring och i morgon börjar det på allvar. (F)
Dag 4: San Miniato - Gambassi Terme - ekdungar och olivodlingar
Du startar dagen med att få pilgrimspasset stämplat - detta med pilgrimspass är inte lika stort här i Italien som det är i Spanien men man kan fortfarande få stämplar på vissa platser utmed vandringen. Denna vandring är en av de längre under resan, du går 24 kilometer idag på en del av sträckan som anses vara ovanligt vacker. Du vandrar på stigar som flankeras av ekdungar, olivodlingar och vingårdar, till största delen borta från större vägar och genom det klassiska toskanska landskapet med sina böljande kullar och vackra panoramavyer. Du passerar Chianni där man kan stanna till och se den vackra lilla kyrkan. För att nå Gambassi Terme skall du upp för en lite längre uppförsbacke, väl framme kan du besöka något av stadens spa och varma källor. Dagens vandring: Ca 6 timmar i behagligt tempo, 24 kilometer. (F)
Dag 5: Gambassi Terme - San Gimignano - från heta källor till idyllisk småstad
Dagens vandring är relativt enkel så man kan starta lite senare och passa på att gå på San Gambassini Thermal Spa för att bada i hett källvatten med alla möjliga positiva egenskaper först. Du går sedan de 14 kilometerna till San Gimignano på 3-4 timmar och hinner fram i god tid att utforska denna mysiga och oerhört pittoreska lilla stad. Omgiven av en stadsmur från 1200-talet och en piazza kantad av medeltida hus är detta sinnebilden av en idyll. Inne i kyrkan från 1100-talet hittar man fresker av Ghirlandaio. Strosa runt och njut! Dagens vandring: Ca 3-4 timmar i behagligt tempo, 14 kilometer. (F)
Dag 6: San Gimignano - Colle di Val d'Elsa - förbi byar och floder
Frukost och sedan vandrar du mot Colle di Val d'Elsa - vägen går förbi flera små byar innan vi kommer in i Colle di Val d'Elsa som är en lite större stad som ligger vid floden Elsa. Den är delad i två delar med en modernare stadsdel vid floden och medeltida kvarter i den övre delen av staden. Känns benen trötta gör det inget för det finns hiss upp till den gamla delen av staden. Här uppe njuter du av det toskanska landskapet, den lilla kyrkan här uppe är också värd ett besök. Dagens vandring: Ca 3-4 timmar, 13 kilometer (F)
Dag 7: Colle di Val d'Elsa - Monteriggioni - lantliga vägar till medeltidsstaden uppe på kullen
Dagens vandring är också en av de vackrare, om man nu kan välja någon alls, och vi går på lantliga vägar, passerar flera små kyrkor och kommer sedan fram till den muromgärdade medeltidsstaden som tronar på en kulle bland vinlundar och odlingar. Dagens vandring: Ca 3-4 timmar, 14 kilometer (F)
Dag 8: Monteriggioni - Siena - Toscanas vita vägar till kulturens högborg
Så är vi på sista etappen på väg mot Siena - denna stad genomsyrad av konst, kultur och gastronomi. Du går idag 21 kilometer, många på de "vita vägarna" som Toscana är känt för och som fått sitt namn genom att jorden och gruset är uppblandat med vit kalksten. Vägarna slingrar sig fortfarande mellan vingårdar och olivplanteringar men du lämnar så sakteliga denna typ av landskap bakom dig. Du kommer in i Siena genom “Porta Camelia” och har sedan resten av dagen och nästa att utforska denna vidunderliga stad på. Dagens vandring: Ca 6 timmar, 21 kilometer (F)
Dag 9: Siena - upptäcktsfärd blandat med gelato
Du har hela dagen ograverad och kan gå på upptäcktsfärd som du vill. Missa inte ett besök på torget Piazza del Campo, katedralen och Santa Maria della Scala, alla historiskt viktiga stopp för en pilgrim på vandring. Siena har något för de flesta smaker; självklart är kultur och historia en stor del av attraktionerna här men Siena är också känt för sin gastronomi med caféer, gelaterior och restauranger. Har du fortfarande har pigga ben kan göra vandringar både i och runt Siena för att få ytterligare lite vyer över landskapet och omgivningarna. (F)
Dag 10: Hemresa - benen fyllda med många mil och sinnet fyllt av upplevelser
Idag är det så dags att åka hemåt. Du tar tåget tillbaka till Florens och sedan är du snart hemma i Sverige igen. Vill du hellre ha en egen transfer hjälper vi självklart till med att boka det

Övernattningar

Två nätter i dubbelrum inklusive frukost i Florens
En natt i dubbelrum inklusive frukost i San Miniato
En natt i dubbelrum inklusive frukost i Gambassi Terme
En natt i dubbelrum inklusive frukost i San Gimignano
En natt i dubbelrum inklusive frukost i Colle di Val d'Elsa
En natt i dubbelrum inklusive frukost i Monteriggioni
Två nätter i dubbelrum inklusive frukost i Siena

Information

Vad betyder frånpris?

Priset på en resa beror på i vilken period man reser, hur många man är, om man reser med barn och kan variera från dag till dag beroende på flygens platssituation. Priset du ser på denna resa är ett frånpris per person i delat dubbelrum. Kontakta oss för ett exakt pris på just din resa.

Vad är inkluderat?

Längre ner på sidan ser du vad som ingår och vad som inte ingår i priset på just denna resa.

Kan reseförslaget ändras?

Självklart - bara säg hur länge du vill vara borta, hur du vill bo, vilka utflykter du vill ha med etc. så är vi redo att ändra resan så den blir exakt som du drömmer om.

Avresedatum

Denna resa kan du boka med avresa när det passar dig bäst.

Packlista

 • Kläder för väder
 • Regnkappa eller poncho
 • Minst ett par stadiga skor - gärna två - man behöver inte vandrarkängor, ordentliga gymnastikskor fungerar bra
 • Hatt, solkräm & myggspray
 • Vattenflaska
 • Bekväm, mindre ryggsäck för dagspackningen
 • Skavsårsplåster
 • En powerbank till mobilen är alltid bra att ha
 • Äventyrslystnad

I priset ingår

 • Flyg Skandinavien - Florens t/r i ekonomiklass
 • För andra avreseorter kontakta Winberg Travel
 • 9 övernattningar med del i dubbelrum på turistklasshotell inklusive frukost
 • Bagagetransfer mellan hotellen
 • Elektronisk guidebok
 • Trygghet på resan – nödtelefon bemannad dygnet runt
 • Täckning av paketreselagen och Resegarantifonden

I priset ingår inte

 • Rese- och avbeställningsförsäkring
 • Turistskatt på ca 2,50 EUR per person/natt som måste betalas på plats
 • Utflykter som ej omnämns i programmet
 • Måltider och dryck som ej omnämns i programmet
 • Visum
 • Dricks

Kommentarer till pris

Priset gäller för resor i lågsäsong med flyg i ekonomiklass och i mån av plats. Reser man andra tider på året ligger priserna högre, speciellt i högsäsong såsom jul och nyår eller om man bokar sin resa tätt inpå avresa. Ring oss på 040-645 04 90 så ger vi dig en offert på exakt de datum du vill resa. Reseförslagen är tänkta som inspiration. Du kan alltid ändra hotellstandard, antal dagar och vilka utflykter du vill skall ingå. Vi skräddarsyr din resa så att den blir exakt som du tänkt dig.

Det finstilta

Winberg Travel skräddarsyr din resa helt efter dina egna önskemål. Just det här förslaget är en av våra favoriter - vi ändrar självklart till det så att det blir precis som du vill ha det! Vill du ändra reslängd, hotellstandard, flyga Business Class eller Premium Economy, göra om en gruppresa till en privat resa – säg bara till så ordnar vi det!

Vi bokar inte utflykter separat utan de skall ingå i ett paket eller bokas tillsammans med ett internationellt flyg. Vänligen observera att ni deltar i vandringar och utflykter på eget ansvar så det är viktigt att ni meddelar oss om ni har några tveksamheter och att ni har en bra reseförsäkring om något oförutsett skulle hända. Vi rekommenderar Gouda vars reseförsäkringar täcker många aktiviteter utan extra kostnader.

Travel Consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss

Kom på våra gratis resekvällar

Anmäl dig här
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: