På denna sida hittar du praktisk information och fakta om Japan.


Praktisk information om resor till Japan

Klimat och bästa restid
Våra rekommendationer om den bästa restiden i Japan bygger på hur klimatet har varit under tidigare år. Vädret i Japan kan vara mycket ombytligt och oförutsägbart och därför bör våra restidsrekommendationer endast ses som vägledande.

Det går att resa till Japan året om. Det kan vara bra att veta att sommaren kan innebära både rejäla skyfall och höga temperaturer av ihållande värme. Vintern å sin sida kan bli lika rejält snöig men om man hade tänkt sig att åka skidor så passar det ju helt perfekt. Tyfonsäsongen är mellan juli till oktober med störst risk för tyfoneer i augusti och september.

Övernattning och boende
Under ett besök i Japan får man inte missa den okonventionella och ibland lätt klaustrofobiska upplevelsen av att bo på ett ”kapuseru hoteru”; "kapselhotell". Här är ett "rum" på bara 1x2x1 meter, nästan ett hål i väggen, men det finns fortfarande utrymme för både ljus, radio, fläkt och TV. Faciliteten används ofta av lokala affärsmän som inte kan komma hem och sova innan de måste träffas på kontoret igen. Därför har du också möjlighet att köpa nya fräscha underkläder, en ny skjorta eller en ny slips. Bad- och duschanläggningar är delade, vilket kan vara en upplevelse i sig eftersom det ofta finns stora, varma simbassänger.

Ett annat boende som bör upplevas är ryokan-värdshuset – ett mycket traditionell tradition. Det finns inga sängar, däremot en "futon" som ligger på det speciella japanska tatamigolvet. Ryokan är det ursprungliga sättet att övernatta i Japan, det är lite dyrare än budgethotell och vandrarhem, men det är en speciell upplevelse. På många ställen ingår maten i priset och du får den serverad på rummet, där du intar den iklädd din medföljande kimono - här är garanti för ett par bra bilder.

I Japan är de flesta hotellrum mycket små. Det är ofta möjligt att röka på hotellen så var noga med att boka ett rum som är rökfritt och det är vad du önskar. Om du reser på begränsad budget kan du bo på vandrarhem.

Transport
Tåg
Tåg är det mest effektiva sättet att resa på. Ett nationellt interrailkort, Japan Rail Pass, finns för 7, 14 eller 21 dagar och kan enbart köpas hemifrån.

Hyrbil
Japan är ett utmärkt land för road trips, med vägarna i toppskick och generellt mycket bra förare. Är man ett par stycken eller en liten grupp så behöver det heller inte bli dyrare än ett rail pass. Dock bör man vara uppmärksam på att japanska motorvägar har en avgift på cirka två kronor per kilometer.

Färja
I Japan finns ett omfattande nätverk av färjelinjer som är ett fint alternativ till tåg, dessutom billigare än tåg om än långsammare. Till gengäld kan man spara pengar till en extra övernattning på de längre rutterna. Det finns som regel inga restauranger på färjorna så det kan vara en god idé att ta med egen mat.

Flyg
Inrikesflyg är dyrt men effektivt på längre sträckor. Ett tips kan vara att ta den tidigaste (cirka 06:00) avgången mellan större städer. På dessa avgångar är biljetten nästan lika billig som nattbussen, samtidigt kan det vara svårt att komma till flygplatsen med kollektivtrafik så här tidigt på morgonen. Flyg är ett snabbt men något dyrare alternativ till den annars billiga och mycket effektiva tågtransporten. Det är lämpligt att använda flygningar på längre sträckor, till exempel till och från Okinawa.

Inreseregler
Uppdaterad 2022-09-07

Särskilda inreseregler till Japan i förbindelse med Covid-19:
Sedan den 7/9 är det återigen möjligt att resa till Japan. Det finns dock fortfarande följande inresekrav:
• Alla resenärer över 17 år ska ha tagit 3 vaccinsprutor (alla i Sverige godkända vaccintyper är godkända i Japan). Barn under 18 år, som reser med en fullvaccinerad vuxen, undantas från både vaccin- och testkrav.
• Om du inte har 3 vaccinsprutor ska du ta ett PCR-test som är max 72 timmar gammalt.
• Du ska ha bokat ett fullständigt program för din resa till Japan då det ska utfärdas ett inviteringsbrev (ERFS-certifikat) från en lokal agent i Japan. Detta arrangerar Winberg Travel.
• MySOS-appen ska installeras på din telefon. Läs mer om det här.
• Du kommer bli nekad inresa till Japan, om du under de senaste 14 dagarna har befunnit dig i ett gult eller rött land – se listan över landfärger här.

Visum till Japan:
För att garantera att vi ger dig rätt information gällande visum till Japan rekommenderar vi dig att läsa vad som gäller för din resa hos den japanska ambassaden. Till den japanska ambassadens visum-sida.

Lokala restriktioner
• Det rekommenderas att man fortfarande använder munskydd på offentliga platser
• Det kan förekomma ytterligare lokala restriktioner, som kan variera mellan olika stater och regioner.

Notera: Vi reserverar oss för eventuella fel och ändringar gällande ovanstående regler och rättningslinjer. Vi strävar efter att hela tiden hålla vår hemsida uppdaterad med de senaste ändringarna gällande inresor.
Nya regler kan dock införas med mycket kort varsel. Du bör därför alltid följa lokala myndigheters anvisningar.
Vår information är endast vägledande – det är alltid ditt eget ansvar att uppfylla och hålla dig orienterad om de senast gällande inresekraven.


Dricks
I japan är det inte brukligt att ge dricks.


Fakta

Huvudstad: Tokyo
Spåk: Japanska
Klima: Temperat i centrala Japan och i norr, tropiskt i söder
Valuta: Yen
Religion: Shinto/buddhism


Information Japan

En resa i Japan är som en resa i tiden
Japan har på femtio år utvecklats från att vara ett slutet feodalt samhälle till en högteknologisk demokrati. Landet har ett stort utbud av mycket olika och smått ändlösa intryck.

I ena ögonblicket är det som att komma tillbaka till det gamla och legendariska "Solens rike" med geishor, tempel och lampor och dörrar av papper, i nästa formligen kastas man in i framtidens gränslösa, högteknologiska metropollandskap med de senaste prylarna och neonklädda skyskrapor som överväldigar en med sina futuristiska former.

Ett land i balans
Japan är på många sätt ett fascinerande land som erbjuder ett mycket brett utbud av sevärdheter med allt från historiska och kulturella skatter till moderna och futuristiska sevärdheter, vackra skogar, höga berg och paradisöar. När du bor i Japan upplever du ett välfungerande, färgstarkt och toppmodernt land med en hel del perfektionism, struktur och ödmjukhet. Ett högteknologiskt samhälle där gamla ädla traditioner inte har glömts under resans gång. Sushirestaurangerna, saké; det japanska risvinet, sumobrottningen, bonsaiträden, samurajen och kimonon har alla uppdaterats och lever upp till nuvarande eller framtida förhållanden. Precision och noggrannhet är en dygd. Allt är diskret, allt är detaljerat, allt är rent.

Travel Consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss

Ida Gunnerlind

Ida Gunnerlind

Travel Consultant

info|wt.se

Kom på våra gratis resekvällar

Anmäl dig här
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på:
Rejsegarantifonden
International Air Transport Association
Branschföreningen för landets resebyråer och researrangörer - SRF