På denna sida hittar du praktisk information och fakta om Kambodja.


Praktisk info om att resa i Kambodja

Klimat och bästa restid
Du kan resa i Kambodja året runt men den bästa tiden är under torrperioden från november till april. Regnperioden karakteriseras av hög luftfuktighet och börjar i maj och slutar i oktober. Under denna period är det dock väldigt få turister i landet och det är inte säkert att det regnar varje dag, faktiskt ofta bara en till två timmar. Den hetaste månaden är april, då temperaturen kan gå så högt som till 35-40 grader. Den "kallaste" månaden är januari, när temperaturen är på cirka 30 grader. Var medveten om att på vissa ställen kan det vara svårt att färdas i floden i slutet av torrperioden (mars-april) då vattennivån är som lägst.

Våra rekommendationer om bästa resperiod i Kambodja bygger på hur klimatet har varit under tidigare år. Vädret i Kambodja kan vara mycket ombytligt och oförutsägbart och därför är våra prognoser endast vägledande.

Pengar
Den lokala valutan heter riel men amerikanska dollar är gångbart i hela Kambodja. Ta med dollar i kontanter samt ditt kreditkort på resan. I flera av de större städerna Phnom Penh, Siem Reap och Sihanoukville kan du ta ut pengar i bankomater. Du får ofta växel tillbaka i riel när du betalar med dollar. Se alltid till att du har lite iel med dig för mindre köp, taxi och liknande småutgifter i riel.

Visum
För svenska medborgare krävs visum vid inresa till Kambodja. Du kan ansökan om visumet online eller vid ankomst till Kambodja. Passet ska vara giltigt i minst 6 månader efter utresa från Kambodja.
Läs mer om Kambodjas inreseregler på svenska UD.
Visumregler kan ändras med kort varsel, så Winberg Travel rekommenderar att du kontrollerar de nuvarande förhållandena vid landets ambassad.

Transport
Moto
I städerna är det mest använda fordonet motorcykeltaxis eller ”moto” som de kallas. Vill du åka korta sträckor utanför städerna är moto också ett bra fordon eftersom du kan hamna i ganska så smala passager. Detta gäller till exempel körturen från Siem Reap till Angkor Wat. Gör alltid upp om ett pris i förväg, så blir allting lättare vid ankomsten.

Buss och delad taxi
Vid längre avstånd hyr många resenärer en delad taxi, vanligtvis en pickup, där man stuvas ihop på flaket. De flesta vägar är oasfalterade och ojämna, så det kan bli en ganska skumpig åktur. Det är också möjligt att ta de lokala bussarna om du har tid och tålamod. På flera linjer har man även börjat köra med minibussar, till exempel mellan Poipet och Siem Reap. Tuktuk är ett bra alternativ för kortare sträckor.

Båt
Mellan Phnom Penh och Siem Reap kan du välja mellan långsamma båtar eller flygbåtar. Det finns också passagerarbåtar på Mekongfloden mellan Phnom Penh och Kratie och ibland längre norrut. Mellan Sihanoukville och Krong Koh Kong (gränsen till Thailand) är det också möjligt att åka med snabbåt (fyra timmar).

Flyg
Det finns en handfull flygbolag som flyger inrikes i Kambodja. De orter som är trafikerade är Sien Reap, Phnom Penh och Sihanoukville.

Dricks
I många länder räknas dricksen som en del av lönen för anställda i servicebranschen. Därför är det bra (och ibland direkt nödvändigt) att ge dricks till exempelvis städpersonal, servitörer, guider, chaufförer med flera beroende på vilket land du besöker. Vi rekommenderar därför att du bekantar dig med hur mycket som är normalt att ge i dricks och till vem innan avresa. Sådan information finns till exempel i Lonely Planet guideböcker.

Länkar
Bayon Pearnik - onlineversionen av den kommersiella kambodjanska gratistidningen Bayon Pearnik som publiceras varje månad. Finns i pappersversion på många kaféer i Kambodja och är en anspråkslös tidning med bra fakta och tips för backpackers - med flera av inläggen skrivna av resenärerna själva.
Carnaby Publications – människorna bakom denna hemsida publicerar gratis resetidningar om Phnom Penh, Siem Reap och Sihanoukville och har också på hemsidan information om många andra aspekter av Kambodja.

Diverse
Oftast behöver du inte adapter i Kambodja, då de flesta eluttag är samma som i Sverige. Det kan dock finnas undantag, så det kan vara bra att ha med en adapter i reserv.


Fakta

Huvudstad: Phnom Penh
Språk: Khmer
Klimat: Tropiskt
Valuta: Riel
Religion: Buddhister och andra
Tidsskillnad: Vintertid ligger Kambodja 6 timmar före Sverige och sommartid är det 5 timmars tidsskillnad.


Inspiration Kambodja

Fred och optimism
De fridfulla munkarnas saffransfärgade kläder blandar sig med de gröna risfälten och de eleganta fransk-koloniala boulevarderna. Bougainvillea- och jasmindoftande solnedgångar överglänser den bullriga trafiken av Kambodjas många ”moto”-fordon. Det råder på samma gång en både energisk och lågmält allvarlig anda i Kambodja, som fortfarande återhämtar sig från minnena av Pol Pot och Khmer Rouge-regimen. Lyckligtvis tar fred och optimism långsamt över stämningen i det hårt prövade landet.

Kambodjas historiska arv
Pol Pot-regimen, Khmer Rouge, har på sina händer några av de mest blodiga dåd som begåtts under modern tid, närmare bestämt den akt av folkmord som kostade en fjärdedel av Kambodjas befolkning livet. Ett besök på Choung Ek, internationellt känt som The Killing Fields, vittnar om dessa fasor och ger en skakande inblick i kambodjansk historia. Platsen är, trots de så grymma händelserna, en av de mest besökta sevärdheterna i Kambodja.

Kambodjas naturliga skönhet
En båttur på den fantastiska Tonle Sap-sjön och flodsystemet är en mäktig upplevelse. Längs banken ses fisknät utspända mellan husbåtarna, här står blomsterklädda små hus och här leker barnen glatt och obekymrat med varandra. I Siem Riep ligger, utöver den livliga marknaden i staden, det imponerande ruinkomplexet i Angkor Wat. Många av de fantastiska byggnaderna gömmer sig bakom enorma trädrötter, vilket på sitt eget så raffinerade sätt bara framhäver denna arkitektoniska höjdpunkt i den klassiska khmerkulturen. Upplevelsen är utan motstycke och kan lätt höja pulsen med sin blotta skönhet. Tack och lov ger Kambodja också utrymme för avkoppling och smältning av intrycken och upplevelserna. En perfekt avrundning på vad som garanterat blir en unik resa kan vara ett besök på de nästan människotomma stränderna i södra Kambodja eller i det fina skogsområdet med vackra vattenfall och exotiska djur i Bokor National Park.

Travel Consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss

Jenna Gärdh

Travel Consultant

info|wt.se

Shailee Parasnis

Travel Consultant

info|wt.se

Kom på våra gratis resekvällar

Anmäl dig här
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: