Sök
Sök
Resor till Kambodja

Info om Kambodja

I Kambodjas förflutna möter man spännande kultur med mörka episoder. Khmerrikets ruinstad Angkor Wat ger en fascinerande inblick i det rika och märktiga khmerkulturen. Men Kambodja är mera än historia – här är storslagen natur och en stark befolkning som blickar framåt.

Fakta

Huvudstad: Phnom Penh
Språk: khmer
Klimat: tropiskt
Valuta: riel
Religion: buddhister och andra
På denna sida hittar du praktisk information och fakta om Kambodja.


Praktisk info om att resa i Kambodja


Klimat och bästa resperiod
Du kan resa i Kambodja året runt men den bästa tiden är under torrperioden från november till april. Regnperioden karakteriseras av hög luftfuktighet och börjar i maj och slutar i oktober. Under denna period är det dock väldigt få turister i landet och det är inte säkert att det regnar varje dag, faktiskt ofta bara en till två timmar. Den hetaste månaden är april, då temperaturen kan gå så högt som till 35-40 grader. Den "kallaste" månaden är januari, när temperaturen är på cirka 30 grader. Var medveten om att på vissa ställen kan det vara svårt att färdas i floden i slutet av torrperioden (mars-april) då vattennivån är som lägst.

Våra rekommendationer om bästa resperiod i Kambodja bygger på hur klimatet har varit under tidigare år. Vädret i Kambodja kan vara mycket ombytligt och oförutsägbart och därför är våra prognoser endast vägledande.

Pengar
Den lokala valutan heter riel men amerikanska dollar är gångbart i hela Kambodja. Ta med dollar i kontanter och så ditt kreditkort. I flera av de större städerna Phnom Penh, Siem Reap och Sihanoukville kan du ta ut pengar med ditt kort i bankerna. Vanligtvis tillkommer en lokal avgift på en procent eller minst fem dollar. När du tar ut pengar i banken ska du välja att få dem utbetalda i dollar, eftersom riel har ett mycket lågt värde och därmed tar upp för mycket plats i pengabältet. Du får ofta växel tillbaka i riel när du till exempel betalar en måltid med dollar. Se alltid till att du har ett mindre lager av riel på dig så att du kan köpa vatten eller betala motorcykelstaxi och liknande småutgifter i riel.

Visum
Visumregler kan ändras med kort varsel, så Winberg Travel rekommenderar att du kontrollerar de nuvarande förhållandena vid landets ambassad. Informationen nedan kan ändras.
Svenska medborgare kan få 30 dagars turistvisum till Kambodja. Precis som vid andra internationella resor måste man ha ett giltigt svenskt pass. Passet ska vara giltigt i minst 6 månader efter utresa från Kambodja.
Som svensk medborgare kan du få visum på två sätt – antingen elektroniskt eller vid ankomsten till Kambodja.
Frågor om viseringar och uppehållstillstånd avseende Kambodja besvaras av kambodjanska myndigheter, till exempel Kambodjas ambassad i London och det kambodjanska utrikesministeriet i Phnom Penh:
Kambodjas ambassad i London, se hemsidan www.cambodianembassy.org.uk
Det går att ansöka om elektroniskt visum via Kambodjanska utrikesministeriet i Phnom Penh, se hemsidan www.evisa.gov.kh
Man kan även ansöka om visering på flygplatsen vid ankomst.
Mer information finns på www.swedenabroad.se
I Bangkok kan Winberg Travels Service Center hjälpa dig att skaffa visum. Turistvisumet kan förlängas med ytterligare 30 dagar i Kambodja.

Transport
Moto
I städerna är det mest använda fordonet motorcykeltaxis eller ”moto” som de kallas. Vill du åka korta sträckor utanför städerna är moto också ett bra fordon eftersom du kan hamna i ganska så smala passager. Detta gäller till exempel körturen från Siem Reap till Angkor Wat. Gör alltid upp om ett pris i förväg, så blir allting lättare vid ankomsten.

Buss och delad taxi
Vid längre avstånd hyr många resenärer en delad taxi, vanligtvis en pickup, där man stuvas ihop på flaket. De flesta vägar är oasfalterade och ojämna, så det kan bli en ganska skumpig åktur. Det är också möjligt att ta de lokala bussarna om du har tid och tålamod. På flera linjer har man även börjat köra med minibussar, till exempel mellan Poipet och Siem Reap.

Båt
Mellan Phnom Penh och Siem Reap kan du välja mellan långsamma båtar eller flygbåtar. Det finns också passagerarbåtar på Mekongfloden mellan Phnom Penh och Kratie och ibland längre norrut. Mellan Sihanoukville och Krong Koh Kong (gränsen till Thailand) är det också möjligt att åka med snabbåt (fyra timmar).

Flyg
Det finns en handfull flygbolag som flyger inrikes i Kambodja. De orter som är trafikerade är Sien Reap, Phnom Penh och Sihanoukville.

Dricks
I många länder räknas dricksen som en del av lönen för anställda i servicebranschen. Därför är det bra (och ibland direkt nödvändigt) att ge dricks till exempelvis städpersonal, servitörer, guider, chaufförer med flera beroende på vilket land du besöker. Vi rekommenderar därför att du bekantar dig med hur mycket som är normalt att ge i dricks och till vem innan avresa. Sådan information finns till exempel i Lonely Planet guideböcker.

Länkar
Bayon Pearnik - onlineversionen av den kommersiella kambodjanska gratistidningen Bayon Pearnik som publiceras varje månad. Finns i pappersversion på många kaféer i Kambodja och är en anspråkslös tidning med bra fakta och tips för backpackers - med flera av inläggen skrivna av resenärerna själva.
Carnaby Publications – människorna bakom denna hemsida publicerar gratis resetidningar om Phnom Penh, Siem Reap och Sihanoukville och har också på hemsidan information om många andra aspekter av Kambodja.
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss: 0413-17050
Hitta oss på: