På denna sida hittar du praktisk information och fakta om Kenya.


Praktisk information om att resa i Kenya

Klimat och bästa restid
Östafrika kan besökas året runt. En lång regnperiod pågår från mars till maj och en kort i oktober-november. Regnperioden betyder dock inte att du inte kan besöka regionen men i vissa delar av Kenya kan det vara svårt att resa på grund av översvämmade vägar. Under skandinavisk sommar är det vinter i Kenya, med temperaturer strax över tjugostrecket på fastlandet. Observera att Nairobi blir svalt på natten under dessa månader, så kom ihåg att ta med varma kläder och varm sovsäck om du åker på safari eller vandring. De hetaste månaderna i Kenya är den skandinaviska vintern, då temperaturen vid kusten är ca 30 grader och förutsättningarna för dykning, snorkling och badning är bäst.

Våra rekommendationer om bästa resperiod i Kenya bygger på hur klimatet har varit under tidigare år. Vädret i Kenya kan vara mycket ombytligt och oförutsägbart och därför är våra prognoser endast vägledande.

Pengar
I de större städerna kan du nu ta ut pengar via ATM-maskiner och betala med kreditkort i vissa butiker. Se alltid till att du har en kontantreserv i amerikanska dollar. Ta gärna med några resecheckar. Se den aktuella kursen här.

Visum
OBS! Visumregler kan komma att ändras med kort varsel, så Winberg Travel rekommenderar att du kontrollerar de nuvarande förhållandena vid landets ambassad. Informationen nedan kan ändras.

Svenska medborgare måste ha visering för inresa i Kenya. Visum erhålles genom en elektronisk ansökan via kenyanska migrationsmyndighetens hemsida. Avgiften betalas i samband med ansökan.
Frågor som rör visering, uppehålls- och arbetstillstånd i Kenya hänvisas till Kenyas ambassad i Stockholm eller till kenyanska myndigheter direkt. Observera att ditt pass måste vara giltigt minst sex månader från den dag du planerar att resa in i Kenya.
Vaccination mot gula febern är ett krav om resenären anländer från ett område där gula febern förekommer. Läs mer på Sweden Abroad.

Transport
Buss
På långa avstånd är det ofta möjligt att välja mellan expressbuss och reguljär buss. Express är förstås snabbare, var bara beredd på att det går undan i kurvorna (undvik att sitta längst bak!).

Dalla-dalla
Minibussar - ett fint, smidigt och snabbt transportmedel för kortare avstånd.

Tåg
Den legendariska tåglinjen mellan Nairobi och Mombasa bjuder på vackra naturupplevelser och atmosfäriska vingslag från ett kolonialt förflutet.

Flyg
Det finns ett utmärkt utbud av inrikesflyg, ett snabbt men mera kostsamt alternativ till den i allmänhet riktigt billiga marktransporten.

Färjor
Populärt och mycket använt av lokalbefolkningen på både sjöar och längs kusten, dessutom behagligt – men turen kan bli väldigt lång.

Dricks
I många länder räknas dricksen som en del av lönen för anställda i servicebranschen. Därför är det bra (och ibland direkt nödvändigt) att ge dricks till exempelvis städpersonal, servitörer, guider, chaufförer med mera beroende på vilket land du besöker. Vi rekommenderar därför att du bekantar dig med hur mycket som är normalt att ge i dricks och till vem innan avresa. Sådan information finns till exempel i Lonely Planet guideböcker.

Diverse
Från 1 juni 2019 förbjuder Kenya införsel av plastpåsar till landet. Ett tips för att skydda kamera etc. mot väta är att skaffa en "ocean pack" som är vattentät och praktisk i många sammanhang.


Fakta

Huvudstad: Nairobi
Språk: engelska och swahili
Klimat: tropiskt
Valuta: Kenya Shilling
Religion: Protestanter, romersk-katolska, muslimer, ateister och andra


Information Kenya

Kenyas många nyanser
Trots Kenyas popularitet bland resenärer finns det ett stort antal outforskade spår och landet rymmer en mängd naturliga och kulturella upplevelser. Här kan du besöka allt från Karens Blixens afrikanska farm till Nairobis bakgator och från spännande kulturhistoriska kustområden med arabiska och indiska dofter till isolerade och fascinerande massajbyar.

Unika safariupplevelser
I Maasai Mara National Reserve tornar sig akacieträdet upp mot den nästan neonblåa himlen som kastar sitt färgspel över savannens fantastiska vilda djur. Lejonungar lär sig att jaga genom lek, vaksamma zebror betar runt och giraffer slingrar sina långa tungor kring akacians gröna blad. Ett kort avstånd bort bor elefanter, bufflar, gnuer och flodhästar, jodå, de är här allihop. I Lake Nukuru färgar flamingorna hela flodbanken rosa genom sitt blotta antal. De både väsnas och luktar en del men är å andra sidan en fantastisk syn - speciellt när de lyfter sina vingar och flyger i flockar och himlen ändras från blå till rosa.

Kenyas stolta massajer
Åsynen av den vidsträckta, plana savannen bryts plötsligt av när de stolta, rödklädda massajerna driver sina boskapsflockar genom gräset. Men synen är av de traditionella nomaderna blir bedräglig när man tittar närmare och ser ett alltför välbekant föremål i den hand som inte håller i boskapsstaven – lika lite som den skandinaviska tonåringen kan massajen inte vara utan sin mobiltelefon. Tekniska moderniteter lyser annars med frånvaro hemma i byn, där lerklädda hyddor hyser en säng av kohud och där doften av röken från eldstaden blandas med den av get och där den varma källan både tjänstgör som badkar och tvättmaskin.
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: