På denna sida hittar du praktisk information och fakta om Kuba.


Praktisk information om att resa i Kuba

Klimat och bästa restid
Kuba har ett tropiskt klimat och kan besökas året runt. Den årliga genomsnittstemperaturen varierar från 20 till 28 grader. Den bästa tidpunkten att besöka landet är mellan november och april, då vädret mestadels är torrt och risken för orkaner lägst. Mellan april och november är det regnperiod och orkansäsong på Kuba, men det bör inte avhålla någon från att resa till landet. Det regnar inte konstant och även om temperaturerna är höga känns det inte obehagligt eftersom ön är smal och det konstant strömmar in svalkande luftströmmar från havet.

Våra rekommendationer om när det är bäst att resa till Kuba baseras på hur klimatet har varit föregående år. Vädret i Kuba kan vara mycket skiftande och oförutsägbart och därför ska våra rekommendationer endast ses som en fingervisning.

Boende
Vi rekommenderar att du på dina resor provar att bo i ett "Casa Particular" – det är boende i privata rum i ett privat hem eller hos en vanlig familj. Det är ofta det billigaste men också det bästa sättet att uppleva Kuba på.

Pengar
Den lokala valutan heter kubanska pesos (CUP). Kubanska pesos är valutan som kubanernas lön betalas ut i. På grund av en ostabil ekonomi är det viktigt att du tar med dig euro i kontanter till Kuba, gärna i mindre valörer. Du ska ta med dig euro så att det räcker för hela resan på Kuba.
I nödfall kan du ta med dig US dollar i kontanter. På de flesta ställen kan du betala med euro, och kubanerna föredrar euro framför den lokala valutan. Bland annat kan du som regel betala med euro hos casa particulares, på restauranger och caféer samt i taxin.
Som utgångspunkt kommer du klara dig bra om du bara växlar några euro till CUP, och utöver det alltid betalar med euro. Kuba är just nu påverkat av att ha ändrat från två till en valuta. Den här ändringen har förorsakat stora skillnader mellan den officiella och den inofficiella växlingskursen. Vi avråder givetvis från att du växlar dina pengar på den svarta marknaden. Det kan vara svårt att använda kreditkort på flera ställen, medan du på andra ställen bara kan betala med kreditkort. Du ska bland annat betala din hyrbil med ditt kreditkort, samt övernattningarna på en del hotell.

Kontrollera aktuell valutakurs här.

Villkor för visum
OBS! Visumreglerna kan ändras med kort varsel, så Winberg Travel rekommenderar att du kontrollerar aktuella villkor på landets ambassad. Följande information kan komma att ändras.

Winberg Travel är godkänd av den kubanska staten till att utfärda visum för svenska resenärer till Kuba. Bokar du en paketresa med oss ingår ett 30-dagars turistvisum (Tarjeta del Turista). Visumet utfärdas endast i samband med en bokning av minst två nätter, vilket är ett krav från den kubanska staten.
Passen måste vara giltiga i minst tre månader efter avslutad resa. Du måste alltid ha din "Tarjeta del Turista med dig under din vistelse i Kuba. Kontakta oss för mer information om visum.

Kontrollera aktuell information på Utrikesdepartementets hemsida.

Sjukförsäkring
Från den 1 maj 2010 har de kubanska myndigheterna infört krav på en giltig resesjukförsäkring för inresa till Kuba. Bevis på giltig resesjukförsäkring på engelska eller försäkringsbevis utfärdat av ett försäkringsbolag måste uppvisas vid inresan. Resenärer som inte har en resesjukförsäkring vid ankomsten till Kuba måste köpa en försäkring på flygplatsen, i hamnen eller i småbåtshamnen.

Var också särskilt uppmärksam på att inte alla försäkringsbolag har godkänts av de kubanska myndigheterna.

Europeiska tillhör de företag som godkänts av de kubanska myndigheterna i enlighet med dokumentationskraven, samt står med på kubanska ambassadens listor över godkända reseförsäkringsbolag. Europeiska utfärdar också dokumentation på engelska till alla resenärer som reser till Kuba.

Transport
Det är relativt dyrt för utlänningar att resa runt på Kuba.

Buss
Bussbolag som har inriktar sig på turister fungerar bra. Videounderhållning och luftkonditionering höjer priset. Du kan välja mellan Viazul- och Astrobussarna. Astrobussarna håller lite lägre standard. Det rekommenderas starkt att biljetter köps några dagar i förväg eller att komma mycket tidigt till biljettkontoret före avresan. Bussarna stannar för måltider och det är inte nödvändigt att ta med egen mat.

Tåg
Tåg är i allmänhet billigare och långsammare än bussar. Tågbiljetter köps på järnvägsstationen i "LADIS" -luckan och betalas kontant. Lättare rätter kan köpas, men ta själv med lite mat eftersom tågen ibland kan vara många timmar försenade. Spåren går från öst till väst och från norr till söder. Tågen kan rekommendera för långa resor, särskilt på natten eftersom stolarna är stora och bekväma – och det finns gott om plats för benen.

Bil
Kuba är ett land som alltid är under massiv utveckling. Just nu har den utvecklingen inneburit att bränsle är en bristvara. Du kan fortfarande hyra bil på Kuba, men du kan uppleva utmaningar vad gäller att tanka. Det måste du vara förberedd på om du hyr bil här.
Vi rekommenderar att du tankar innan du lämnar större städer. Bränsle ska betalas kontant. Envägshyra är möjlig mot en extra avgift. Vägnätet i Kuba är väl utbyggt men på många ställen är det dåligt underhållet. Förutom på motorvägarna är det inte möjligt att hålla en hastighet på mer än 60–70 km/h på grund av de många hålen i asfalten. Ta alltid med ett reservhjul i bagageluckan! Observera att på motorvägarna är, i motsats till i Sverige, alla transportmedel tillåtna, inklusive cyklar och hästvagnar.
Vi rekommenderar att du har med dig en fysisk karta eller laddar ner kartor som du kan använda offline.

Taxi
Ju sämre skick – desto billigare, är taxibilarnas grundläggande regel. Alternativt kan du åka med de privata "svarta" taxibilarna utan taxameter och utan skyltar. Här måste du pruta på priset. Om man är fyra personer som ska göra en längre resa lönar det sig ofta att dela en "svart" taxi istället för att ta bussen.

Privat transfer:
Privata transfers kör dig från punkt A till punkt B utan att göra stopp längs vägen. Det är ett snabbt och effektivt sätt att ta sig runt på Kuba.

Flyg
Det kan vara tidsbesparande att flyga inrikes, med på grund av många överbokningar, inställda och försenade flyg avråder vi för tillfället från att flyga inrikes på Kuba.

Dricks
I de flesta länder är dricks en del av lönerna för anställda inom servicebranschen. Därför är det bra praxis (och ibland direkt nödvändigt) att ge dricks till exempelvis städpersonal, servitörer, guider, chaufförer, m.fl. beroende på vilket land du besöker. Därför rekommenderar vi att du sätter dig in i hur mycket som normalt ges i dricks och till vem innan du ger dig ut på din resa. Hitta information om dricks i Lonely Planets guideböcker.

Lönerna i Kuba är i allmänhet låga och det är därför en riktigt bra idé att alltid lämna dricks. Bara att ge lite småmynt till någon som visar vägen kan vara till stor glädje. Förutom dricks är det en bra idé att ta med några presenter till dem du besöker. Detta kan vara pennor och kritor, kläder, godis och inte minst tvål.

Internet/simkort
Internetsituationen blir bättre och bättre på Kuba. Du kan nu köpa simkort med data till din mobiltelefon, samtidigt som flera offentliga och privata platser även erbjuder Wi-fi. Bland annat har många hotell och restauranger Wi-fi. Som regel ska du betala för att få använda Wi-fi.

Strömavbrott
Resurserna är för tillfället knappa på Kuba, vilket har lett till strömavbrott på Kubas landsbygd. Situationen är under förbättring och strömavbrotten sker nu mindre frekvent. Avbrotten annonseras i förväg av myndigheterna. I större städer som Havanna stänger man inte av strömmen.


Fakta

Huvudstad: Havanna
Språk: Spanska
Klimat: Tropiskt
Valuta: Kubanska pesos och konvertibla pesos
Religion: Katolicism


Information Kuba

Kubas själ
Kuba är fattigt och slitet men samtidigt storslaget rikt och blomstrande. Kubanerna är nyfikna och gästvänliga och trots den måttfulla livsstilen sprudlar kubanerna av en smittande livsglädje. För att verkligen njuta av Kubas varma själ måste man leva sig in i landets annorlunda och mycket avslappnande tempo och takt. När takten har hittats är salsan, rommen och cigarren nästa steg in i den glada kubanska livsstilen.

Nattliv och stolthet
I Kuba levs livet på gatorna med de gamla charmiga byggnaderna i spansk kolonialstil. Gatorna är fulla av liv, om inte Fidel Castros tal sänds, baseboll spelas på stadion, eller det dagliga avsnittet av en sydamerikansk tv-serie (telenovela) sänds, så hörs det musik från varje gathörn, spelas domino i trädens skugga, cigarrer röks på bänkarna och det diskuteras livligt om Kuba före och efter revolutionen. Hos de flesta Kubanerna märker man en viss stolthet över revolutionen, Fidel Castro, Che Guevara och de andra kamraterna. Men många kubaner är också mycket nyfikna på världen utanför ön.

Naturskön pärla
Kuba är den största ön i Karibien. Men ön är prisvärd oavsett om du cyklar, kör bil eller tar tåget runt ön. Överallt ses den mörka röda jorden som ett tecken på den frodiga karibiska naturen. Sockerrörsplantager och bananodlingar, orkidéoaser och inte minst några av världens bästa stränder gör Kuba till en intressant och vacker upplevelse.

Travel Consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss

Karin

Karin Svensson

Travel Consultant

info|wt.se
Lotta Avellén

Lotta Avellén

Travel Consultant

info|wt.se

Kom på våra gratis resekvällar

Anmäl dig här
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: