På denna sida hittar du praktisk information och fakta om Laos.


Praktisk info om att resa i Laos

Klimat och bästa restid
Laos har två årstider: regnperioden som varar från juni till oktober och torrperioden från november till maj. Den bästa tiden att besöka Laos är i perioden från november till mars, där risken för kraftigt regn är minst och temperaturen är behaglig.
OBS. Om du planerar att åka kajak eller forsränning, så är det extra bra tryck i floden från juli till oktober, då det tropiska landskapet också är som grönast.

Våra rekommendationer om bästa resperiod i Laos bygger på hur klimatet har varit under tidigare år. Vädret i Laos kan vara mycket ombytligt och oförutsägbart och därför är våra prognoser endast vägledande.

Pengar
Kip är namnet på i Laos nationella valuta men amerikanska dollar och även thailändska baht är gångbart på många ställen. Winberg Travel rekommenderar dock att du främst fokuserar på kip, eftersom du utanför huvudstäderna riskerar att bara kunna betala med kip eller få en relativt låg kurs för dina dollar eller baht.
Observera att det i södra Laos inte betalar sig att växla kontanter i bankerna. Här ger man generellt en sämre kurs än om du växlar på pensionat/guest house eller på hotellet. I norra Laos är det vanligtvis bäst att växla på bankerna.
Du kan ta ut pengar på ditt kreditkort i bankerna i stora städer som Luang Nam Tha, Luang Prabang, Vientiane och Pakse.
Ta med dollar i kontanter, kreditkort och eventuellt resecheckar som reserv.

Dricks
I många länder räknas dricksen som en del av lönen för anställda i servicebranschen. Därför är det bra (och ibland direkt nödvändigt) att ge dricks till exempelvis städpersonal, servitörer, guider, chaufförer med mera beroende på vilket land du besöker. Vi rekommenderar därför att du bekantar dig med hur mycket som är normalt att ge i dricks och till vem innan avresa. Sådan information finns till exempel i Lonely Planet guideböcker.

Visum
Visumreglerna kan komma att ändras med kort varsel, så Winberg Travel rekommenderar att du kontrollerar de nuvarande förhållandena vid landets ambassad. Informationen nedan kan ändras.
Du kan ordna ett 30-dagars visum från en av Laos ambassader eller vid ankomst (Visa on Arrival, kostar cirka 30 dollar) på flygplatserna i Vientiane, Luang Prabang och Pakse. Du kan även ordna Visa on Arrival vid flera olika landgränser (bland annat Friendship Bridge i Vientiane). På Laos ambassad i Stockholm kostar det 450 kronor att ordna ett visum innan avresa. Här finns också en lista med alla gränskontroller (landgränser och flygplatser) där du kan ordna Visa on Arrival: Läs mer här


Transport
Buss och lastbil
Laos infrastruktur är nedgången, vägarna håliga och anlagda i oländig terräng. Bussarna är vinda och skeva och är alltid fulla. Att resa med buss eller passagerarbil i Laos kräver tålamod och innebär stundtals hårt prövande turer, där bussen segar sig genom bergiga områden för att plötsligt välta fram på en grusväg som under regnperioden praktiskt taget förvandlas till en biflod. Bussar avgår från de lokala busstationerna, oftast koncentrerade kring marknaderna och är generellt mycket billiga. Försök alltid att komma iväg så tidigt som möjligt innan solen pressar på för mycket och då är oddsen också bättre att komma fram före solnedgången.

Båt
Det är numera möjligt att åka båt från Huay Xai i Nordlaos via Luang Prabang, Vientiane, Savannahket och Pakse hela vägen till Si Phan Don på gränsen till Kambodja. Med 4600 kilometer vattenvägar i Laos är floderna landets bästa och viktigaste transportleder. De tunga och långsamma passagerarfartygen fungerar endast mellan juli och mars, då vattennivån i floderna är som högst. Med detta sagt är båtarna ett bra sätt att komma runt i Laos även om det tar sin tid. Dessutom erbjuder det möjlighet att uppleva det vackra landskapet längs flodbankerna. I slutet av våren när vattennivån är låg avgår fortfarande lättare passagerarbåtar men de är dyrare och ger inte samma speciella upplevelse som de långsamma passagerarfartygen. Båtarna lägger generellt bara till på några ställen under vägen, vanligtvis för att ta med post och frakt till mindre städer, och ibland råkar man ut för att behöva tillbringa natten i en liten stad där privatboende är det enda alternativet.

Flyg
Flygbolaget Lao Aviation opererar nästan överallt i Laos, några rutter körs med maskiner med något äldre datum. Det är inte billigt men i vissa fall kan det vara det enda alternativet, särskilt om du har begränsad tid till förfogande. Det finns flyglinjer direkt mellan Bangkok och Luang Prabang.

Kulturella förhållanden
Det är god sed att täcka sig när man hoppar i vattnet vid vattenfall och sjöar.


Fakta

Huvudstad: Vientiane
Språk: lao
Klimat: tropiskt
Valuta: kip
Religion: buddhism, animism och brahmanism


Travel Consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss

Fanny Hedin

Travel Consultant

info|wt.se
Ida Gunnerlind

Ida Gunnerlind

Travel Consultant

info|wt.se

Kom på våra gratis resekvällar

Anmäl dig här
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: