Här finner du praktisk information och fakta om Lettland.


Praktisk information om att resa i Lettland

Väder och bästa tid att resa
Den västliga delen av landet har ett tempererat kustklimat där man kan förvänta sig nederbörd året om men temperaturerna blir sällan vare sig extremt höga eller extremt låga. I öst har man det ryska inlandsklimatet med riktigt kalla vintrar. Man kan besöka Lettland året om, kom bara ihåg solglasögon på sommaren, regnkläder vår och höst och att det kommer rilogt med snö om vintern.

Se vädertabell för Lettland här

Pengar
I Lettland använder man euro (EUR). Kreditkort fungerar väl men ha lite kontanter tillhanda då inte alla restauranger och caféer tar kort. Det finns gott om bankomater i städerna. Och man får mycket för pengarna i Lettland! Se den aktuella kursen här.

Transport
Tåg/buss:
Det nationella tågenätet drivs av Latvijas dzelzceļš (förkortat LDz) som traffikerar alla landets större städer och flera städer i Ryssland. Kortare resor görs med buss.

Spårvagn:
Flera städer i Lettland har gamla, hederliga språvagnar som gör själva resan till en upplevelse. Flera av dem är sedan Sovjettiden. Njut av utsikten när du reser runt i Riga, Liepaja och Daugavpils.

Dricks
I de flesta länder är dricks en del av lönerna för anställda inom servicebranschen. Därför är det bra praxis (och ibland direkt nödvändigt) att ge dricks till exempelvis städpersonal, servitörer, guider, chaufförer, m.fl. beroende på vilket land du besöker. Därför rekommenderar vi att du sätter dig in i hur mycket som normalt ges i dricks och till vem innan du ger dig ut på din resa. Hitta information om dricks i Lonely Planets guideböcker.


Fakta

Huvudstad: Riga
Språk: Lettiska
Klimat: Tempererat
Valuta: Euro
Religion: Kristendom


Information om Lettland

Det baltiska mellanbarnet
Med Estland mot norr och Litauen mot syd ligger Lettland som gulan i det baltiska ägget. Lettland ger en autentisk inblick i den baltiska kulturen. Dessutom får du trolska skogar, vackra nationalparker och kanske blir du bjuden på ett glas björksagt eller den populära likören ”Riga-balsam”. Och lyssna noga när det lettiska apråket når dina öron, detta är ett unikt språk med lustiga små streck över bokstäverna och talas bara av ca 1,5 miljoner människor. Det är ett av två överlevande språk från den baltiska språkgruppen, det andra är litauiska som talas av 4 miljoner i grannlandet i syd.

I Sovjetunionens fotspår
Redan vid början av andra världskriget ockuperades Lettland av Sovjetunionen, sedan Nazi-Tyskland för att sedan fortsatt ockupation av Sovjetunionen fram till 1990. Letterna blev en monoritet i sitt eget land och många deprterades till Sibirien. I dag är en resa till Lettland i månt och mycket en resa tillbaka i tiden till sovjetiska minnen av en grym men samtidigt intressant historia.

Riga
Lettlands huvudstad är vacker. Ute i Rigabukten ligger staden med sina livliga marknader, billiga restauranger och sköna parker som Bastion Hill, Uzvaras Park med flera. Den historiska delen av staden finns, inte utan anledning, med på UNESCO:s världsarvslista så man är omgiven av vacker, gammal arkitektur som Peterskyrkan och Rigas katedral, omgiven av den gamla stadsmuren.

Travel consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss.

TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: