På denna sida hittar du praktisk information och fakta om Malaysia och Borneo.


Praktisk information om att resa i Malaysia

Klimat och bästa restid
Malaysia har ett tropiskt klimat med varmt och fuktigt väder året om. På Borneo regnar det en del mellan oktober och februari, det kan också blåsa ordentligt, främst i januari. På Malaysias östkust är regnperioden mellan oktober och februari och på västkusten regnar det mest under monsunen från april till oktober. Inlandet kan få regn året om men störst risk för regnskurar är det mellan mars och april samt september och november.

Bästa tiden att besöka Borneo är sen vår, sommar och tidig höst, samma gäller östra delen av landet med öarna Perhentian, Redang och Tioman. På västkusten med öarna Langkawi, Pangkor och Penang är det minst nederbörd mellan november och mars.

Våra rekommendationer om när det är bäst att resa baseras på hur klimatet har varit under föregående år. Vädret i Malaysia kan vara mycket skiftande och oförutsägbart och därför ska våra rekommendationer endast ses som en fingervisning.

Pengar
Malaysias valuta är Ringgit (RM/MYR). Ta med ditt Visakort och US-dollar som reserv i kontanter. Visakortet kan användas som betalkort på flygplatsen i de större städerna samt på finare hotell/butiker och för köp av flygbiljetter. Kom ihåg att växla en hel del ringgit i småsedlar innan du besöker småbyarna.
Kontrollera aktuell valutakurs på: www.xe.com.

Villkor för visum
OBS! Visumreglerna kan ändras med kort varsel, så Winberg Travel rekommenderar att du kontrollerar aktuella villkor på landets ambassad. Följande information kan komma att ändras.

Svenska medborgare behöver inte skaffa visum i förväg för att besöka Malaysia eller Singapore. Ett 3-månaders turistvisum är gratis och utfärdas vid ankomsten, oavsett om du kommer landvägen eller med flyg. Kom ihåg att ditt pass måste vara giltigt i minst 6 månader efter din vistelse i landet. Kontrollera aktuell information på Utrikesdepartementets hemsida.

Transport
Infrastrukturen i Malaysia är bra, vägarna är efter asiatiska förhållanden mycket bra och fordonen utmärkta – och precis som i länderna runtomkring finns det tillräckligt med transportmedel. Sammantaget är Malaysia ett enkelt land att resa i.

Buss
Malaysia har både långsamma, utslitna bussar och välfungerande, luftkonditionerade lyxiga bussar. På långa sträckor är det senare att föredra på grund av komforten, men det är på de långsamma lokala bussarna, ofta med många år på nacken och repor i lacken som du möter du den malaysiska bonden eller fiskaren. I Kuala Lumpur och andra större städer är BAS-minibussarna det viktigaste transportmedlet. Minibussarna stannar överallt och är på det viset mer flexibla än de större bussarna. Om man är fyra eller fem resenärer kan taxi vara en lösning och ett bra alternativ till buss på längre sträckor. Du kan sedan stanna där du vill – och resa vidare när och var du vill. I Georgetown, Melaka stad och Kota Bahru, är cykeltaxi (rickshaw) – ett fenomenalt sightseeingfordon.

Tåg
Tågen går längs både öst- och västkusten. De moderna, luftkonditionerade expresstågen på sträckningen Singapore–Kuala Lumpur och Butterworth (vid Penang) är verkligen ett nöje att resa med. Tågen på östkusten är anslutna till det thailändska järnvägsnätet, så om man ska åka vidare till Thailand är tåget en bra lösning. På Borneo finns det också en liten järnväg som förbinder Kota Kinabalu med Tenom ad längs en liten smalspårig regnskogsrutt.

Flyg
Malaysia har ett bra inrikesnätverk och malaysiska Airlines är ett väl fungerande flygbolag.
Det är endast ett fåtal som väljer att flyga inrikes på Melaka-halvön. Men om man ska resa härifrån till Malaysiska Borneo, eller om man har begränsat med tid så är flyget lösningen.
AirAisa har blivit ett bra och enkelt alternativ till Malaysian Airlines. De har många destinationer som utgår från Kuala Lumpur. Flygbolaget är i allmänhet billigt men det förekommer ofta förseningar.

Dricks
I de flesta länder är dricks en del av lönerna för anställda inom servicebranschen. Därför är det bra praxis (och ibland direkt nödvändigt) att ge dricks till exempelvis städpersonal, servitörer, guider, chaufförer, m.fl. beroende på vilket land du besöker. Därför rekommenderar vi att du sätter dig in i hur mycket som normalt ges i dricks och till vem innan du ger dig ut på din resa. Hitta information om dricks i Lonely Planets guideböcker.


Fakta

Huvudstad: Kuala Lumpur
Språk: Malaysiska. Det talas även engelska, kinesiska och tamil.
Klimat: Tropiskt
Valuta: Ringgit
Religion: Muslimer, buddhister, kristna, hinduer och övriga


Information Malaysia

Malaysias mångkulturella rikedom
Malaysia är en kulturell sammanslagning av dialekter, religioner och nationaliteter. Malajer, indier, kineser och olika ursprungsbefolkningar från Borneo utgör tillsammans det multietniska Malaysia. Om man exempelvis går på en promenad i staden Melakas äldre del, stöter man på både en mässande muslimsk moské samt en stillsam hinduistisk helgedom, en öppen kristen kyrka och ett kinesiskt tempel med doftmoln från rökelser. Medan det moderna Malaysia utvecklas snabbt, vimlar det fortfarande av blomsterprydda trehjuliga cykeltaxibilar på gatorna i storstäderna. (Trickshaws) och gatuförsäljare vars cyklar fungerar som små, mobila butiker.

Malaysias vackra natur
I hjärtat av Malaysia ligger Taman Negara, världens äldsta regnskog. Här har du möjlighet att komma riktigt nära den majestätiska regnskogen. En Canopy Walk, där man balanserar på knarrande hängbroar mellan trädtopparna ger en fantastisk upplevelse av storslagenheten och utsträckningen av denna magnifika regnskog. Förutom bergskedjor med regnskogar kännetecknas Malaysias landskap av te- och gummiplantager. Men Malaysia bjuder också på äkta exotiska tropiska öar och långa sandstränder med goda möjligheter att utforska vattnet under ytan.

Malaysiska Borneo
På Borneo är det den färgrika regnskogen med sitt magnifika djurliv som präglar upplevelsen. Här kan du stöta på utrotningshotade men otroligt nyfikna, orangutanger, charmiga näsapor och sällsynta noshörningar. Den äventyrliga naturen bjuder också på höga berg och naturliga grottor och är hem för sällsynta indianstammar.

Travel Consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss

Fanny Hedin

Travel Consultant

info|wt.se
Karin

Karin Svensson

Travel Consultant

info|wt.se

Kom på våra gratis resekvällar

Anmäl dig här
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: