På denna sida hittar du praktisk information och fakta om Marocko.


Praktisk information om att resa i Marocko

Klimat och bästa restid
Du kan resa i Marocko året runt. Vid kusten är vintrarna milda och präglas av ett medelhavsliknande klimat. I bergsområdena inåt landet är somrarna heta och vintrarna kalla – temperaturen kan bli uppåt 40 grader på sommaren och när den kalla ökenvinden blåser kan det bli 20 minusgrader på bergstopparna. Det är torrt större delen av året men den nederbörd som kommer gör det oftast mellan november och mars.
Våra rekommendationer om när det är bäst att resa i Marocko baseras på hur klimatet har varit under föregående år. Vädret i Marocko kan vara mycket skiftande och oförutsägbart och därför ska våra rekommendationer endast ses som en fingervisning.

Pengar
Den marockanska valutan kallas marockansk dirham (MAD). Det finns gott om uttagsautomater så det lönas sig inte att gå till växlingskontor för att växla, det kan dock vara skönt att ha lite dirham i fickan när man kommer fram. Det finns en in- och utförselgräns på 2000 MAD så glöm inte att växla tillbaka pengarna på flygplatsen om du har mer kontanter än så. Det är dock alltid en bra idé att ha euro i kontanter som reserv.

Villkor för visum
OBS! Visumreglerna kan ändras med kort varsel, så Winberg Travel rekommenderar att du kontrollerar aktuella villkor på landets ambassad eller på utrikesdepartementets hemsida. Följande information kan komma att ändras.
Svenska medborgare behöver för närvarande inte visum för att besöka Marocko. Passet måste vara giltigt under hela vistelsen. Läs mer på UD:s hemsida.

Dricks
I de flesta länder är dricks en del av lönerna för anställda inom servicebranschen. Därför är det bra praxis (och ibland direkt nödvändigt) att ge dricks till exempelvis städpersonal, servitörer, guider, chaufförer, m.fl. beroende på vilket land du besöker. Därför rekommenderar vi att du sätter dig in i hur mycket som normalt ges i dricks och till vem innan du ger dig ut på din resa. Hitta information om dricks i Lonely Planets guideböcker.

Transport
När Winberg Travel bokar ett skräddarsytt arrangemang bokar vi även transport i form av bil med chaufför/guide.

Buss/Tåg
Det är möjligt att resa med lokalbuss – det är dock viktigt att välja ett säkert bolag och se till att man kommer fram innan mörkret faller. Det finns också ett utbrett tågnät.

Taxi
Mellan städerna åker man Grand Taxi – de har ingen taxameter och man gör upp om priset i förväg. Inne i städerna tar man Petit Taxi som har taxameter men kontrollera alltid att den är påslagen.

Bil
I Marocko kör man på höger sida av vägen och man rekommenderar internationellt körkort. Vi rekommenderar dock inte att man hyr bil och kör själv då trafikkulturen här skiljer sig starkt från den svenska och man har ett oerhört högt antal trafikolyckor per dag.


Fakta

Huvudstad: Rabat
Språk: Arabiska och franska men många talar och förstår engelska
Klimat: Varmt och torrt medelhavsklimat utmed kusterna. Snöklädda bergstoppar och het öken bidrar till det mycket varierande klimatet.
Valuta: Marockanska dirham
Religion: Islam


Information Marocko

Mytomspunna Marocko
Atlanten i väst och Sahara i öst - Marocko är del av Europa, del av Afrika och del av Orientens mystik. Ett bergigt land med öken, gröna dalar, höga bergspass och långsträckta sandstränder. En del av Nordafrika med oerhört varierad natur och intressant kultur. Utmed kusten finns välbesökta badorter med långa stränder. Man kan vandra i Atlasbergen och doppa fötterna i bäckarna i Ourikadalen tillsammans med lokalbefolkning och medresenärer.

Saharas öken lockar med besök till Erg Chebbi eller mer svårtillgängliga Erg Chigaga – här finns upplevelser för alla resenärer. Men Marocko kanske är mest känt för sina medeltida städer som Fez och Marrakech där soukernas myller avlöser varandra och moskéernas bönutropare kämpar för att göra sig hörda.

Mest magiskt av allt är när skymningen lägger sig över Djema el-Fna - torget i Marrakech med de tusen sagoberättarna, ormtjusarna och akrobaterna. Själva torget är numera ett UNESCO:s världsarv - inte själva torget utan människorna, stämningen och företeelsen - ett immateriellt världsarv av högsta klass!

Travel Consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss

Adam Kindberg Smeds

Adam Kindberg Smeds

Travel Consultant

info|wt.se
Karin

Karin Svensson

Travel Consultant

info|wt.se

Kom på våra gratis resekvällar

Anmäl dig här
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på:
Rejsegarantifonden
International Air Transport Association
Branschföreningen för landets resebyråer och researrangörer - SRF