På denna sida hittar du praktisk information och fakta om Mauritius.


Praktisk information om att resa i Mauritius

Klimat och bästa restid
Du kan resa i Mauritius året runt men den bästa perioden är från april till december. Då är det oftast härligt varmt och regnar oftast inte så mycket. Det kan ibland vara lite svalt på kvällarna vid denna tid på året, så vi rekommenderar att du tar med en tröja eller en tunn tröja.

Juni till augusti är den torraste perioden som också är lite svalare. Under denna period är det vanligtvis lite svalare på östkusten än på västkusten och det är ofta blåsigt. Från juni till augusti rekommenderas därför främst besök på den västra och sydvästra kusten.

Januari till mars är den varmaste perioden. Dessa månader är också de blötaste med korta häftiga skyfall. När molnen kommer in från öst faller nederbörd främst över de centrala och östra områdena. Det är därför vi i första hand rekommenderar västkusten under denna period.
Januari till mars är officiellt cyklonsäsong, vilket trots allt sällan inträffar. I själva verket är det bara i genomsnitt var femte år som ön drabbas av en cyklon.

Våra rekommendationer om när det är bäst att resa i Mauritius baseras på hur klimatet har varit under föregående år. Vädret i Mauritius kan vara mycket skiftande och oförutsägbart och därför ska våra rekommendationer endast ses som en fingervisning.

Pengar
Den mauritiska valutan kallas rupier (MUR) och det går att växla sig till detta på växlingskontor i Sverige. På Mauritius kan VISA och Mastercard kan användas på de flesta hotell, butiker och stormarknader. Dessutom är det vanligt med uttagsautomater i städerna. Det är dock alltid en bra idé att ha kontanter som reserv.

Kontrollera aktuell valutakurs på: www.xe.com.

Villkor för visum
OBS! Visumreglerna kan ändras med kort varsel, så Winberg Travel rekommenderar att du kontrollerar aktuella villkor på landets ambassad eller på UD:s hemsida. Följande information kan komma att ändras.

Svenska medborgare får vid inresa stanna i 90 dagar utan visum i Mauritius. Observera att ditt pass måste vara giltigt minst sex månader efter ankomst. Observera att barn i alla åldrar måste visa sitt eget pass vid inresa till Mauritius.

Transport
Observera att i Mauritius kör du på vänster sida av vägen.

Buss
Det är möjligt att resa runt hela ön med lokala bussar. Det är relativt billigt att resa runt på detta sätt och du kan nå nästan vilken plats som helst på ön. Oftast är det dock nödvändigt att byta buss ibland för att nå hela landet.

Taxi
Det går att hitta taxibilar överallt. De kan användas för kortare resor, men även tvärs över ön eller för heldags sightseeing. Taxameter används inte så det är viktigt att avtala priset i förväg. Taxibilar som väntar utanför hotellen förväntar sig ett högre pris än normalt.

Bil
Det är lätt att hyra en bil och själv köra runt i landet. Det går att hyra bilar i olika klasser och priser. Internationellt körkort rekommenderas på Mauritius.

Dricks
I de flesta länder är dricks en del av lönerna för anställda inom servicebranschen. Därför är det bra praxis (och ibland direkt nödvändigt) att ge dricks till exempelvis städpersonal, servitörer, guider, chaufförer, m.fl. beroende på vilket land du besöker. Därför rekommenderar vi att du sätter dig in i hur mycket som normalt ges i dricks och till vem innan du ger dig ut på din resa. Hitta information om dricks i Lonely Planets guideböcker.

Diverse
På Mauritius är det 230 volt och ingen adapter behövs för eluttaget.


Fakta

Huvudstad: Port Louis
Språk: Engelska, franska och kreol
Klimat: Tropiskt
Valuta: Mauretanska rupier
Religion: Hinduer, kristna och muslimer
Tidsskillnad: Vintertid ligger Mauritius 2 timmar före Sverige och sommartid 1 timme före


Information Mauritius

Mauritius ligger öster om Madagaskar i Indiska oceanen. Trots sitt isolerade läge visar befolkningen upp en otrolig mångfald. Invånarna i Mauritius är framförallt ättlingar till slavar som kom till landet under den franska, brittiska och nederländska koloniseringen, men även afrikaner, indier och kineser har funnit sin väg till detta lilla paradis. Kolonialtiden har lämnat efter sig färgglada, välbevarade byggnader och den livliga kulturella blandningen har smittat av sig på både språket och det mauritiska köket.

Travel Consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss

Adam Kindberg Smeds

Adam Kindberg Smeds

Travel Consultant

info|wt.se
Karin

Karin Svensson

Travel Consultant

info|wt.se

Kom på våra gratis resekvällar

Anmäl dig här
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: