Sök
Sök
Följ med Winberg Travel på äventyr i Mexiko

Info om Mexiko

Mexiko är människorna - välkomnande, varma och vänliga! Historien – indianruiner och kolonialarkitektur – fantasieggande och spännande. Stränderna - lika vita som i den vildaste fantasin, klarblått vatten och blå himmel gör det inte sämre på något sätt. Och utanför kusten ligger ett av världens längsta korallrev och bara väntar på snorkling och dykning. Maten - mustig, stark och härligt brännande i halsen, skölj sedan ner chilismaken med en kall öl. Och förresten, vem kan inte älska landet som introducerade chokladen till mänskligheten?

Fakta

Huvudstad: Mexico City
Språk: Spanska och över 70 ursprungsspråk, bland annat maya och nahuatl
Väder: Tropiskt
Valuta: Mexikanska pesos
Religion: 83 % katoliker, 10 % protestanter, 2 % andra religioner och 5 % utan religion
Mexiko är som en överdådig och delikat måltid. Förrätten är Mexico Citys överväldigande charm och puls. Den inbjudande huvudrätten är indianruiner och färgrik kolonialarkitektur medan de mjuka, paradisiska stränderna är desserten. Allt serverat av moderna, leende och livsglada människor.

Väder och bästa tid att resa
Regntiden som även är den varmaste årstiden är mellan maj och oktober med perioden från juni till september som den regnrikaste. De lägre liggande kustområden har generellt sett mer regn och högre temperaturer än de högre belägna områdena på fastlandet. Det är stor skillnad mellan de olika delarna av Mexiko. I norra delen av landet finns det stora, torra ökenområden medan de sydostliga delarna vid den karibiska kusten och mexikanska golfen får betydligt mer regn.

Generellt sett kan man absolut resa runt i Mexiko under regnperioden då det oftast bara regnar under ett par timmar under sen eftermiddagen. Temperaturerna är högre denna tid på året och det är en bra idé att titta på vilken temperatur som förväntas på just de platser du planerar att åka till.

Orkansäsongen är från juni till november och de flesta oväder når Mexiko mellan augusti och oktober. Orkaner och tropiska stormar har störst påverkan i områdena utmed Stilla Havskusten, den karibiska kusten och mexikanska golfen samt Yucatanhalvön.

December till februari är de svalaste månaderna. Denna tid på året kan det bli kyligt på kvällarna och på natten blir det riktigt kallt, speciellt inne i landet och uppe i bergen. Det är alltid en bra idé att ha med en varm tröja och ett par långbyxor. Ute vid kusten är det dock varmt och behagligt även under denna tid på året.

Våra rekommendationer om när det är bäst att resa baseras på hur klimatet har varit under föregående år. Vädret i Mexiko kan vara mycket skiftande och oförutsägbart och därför ska våra rekommendationer endast ses som en fingervisning.

Pengar
Det finns bankomater som accepterar Visa och MasterCard i de flesta städer. Tänk på att bankerna tar ut en avgift på mellan 30-90 pesos varje gång du tar ut pengar. Man kan betala med kort på många affärer, hotell och restauranger men ofta blir man debiterad en avgift. Var försiktig med att lämna ifrån dig kortet då det ibland kan hända att man blir debiterad fler gånger än vad som var meningen.

Prisnivån är fortfarande låg i Mexiko även om det blivit dyrare i storstäderna och utmed den karibiska kusten. Mat och dryck är billigt och en lokalproducerad öl som Sol, Negra, Modelo, Corona kan i viss mån jämföras med en Singha eller Chang i Thailand.

Kontrollera aktuell valutakurs på: www.xe.com.

Visum
OBS! Visumreglerna kan ändra sig så vi på Winberg Travel rekommenderar att du kontrollerar med landets ambassad i god tid innan resa. Nedanstående information är med förbehåll för ändringar:
För närvarande krävs inte visum förs svenska medborgare. Man får stanna i 180 dagar och passet måste vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomst. Man kan behöva visa att man ha medel att försörja sig under sin vistelse i landet.

Transport
Buss:
Bussystemet i Mexiko är mycket väl fungerande. Det finns flera bussbolag och klassen på bussarna varierar mellan 3:e klass till deluxe och 1:a klass bussar. Deluxe och 1:a klass har luftkonditionering, gott om benutrymme, toaletter och tv. Som i de flesta länder i Latinamerika är luftkonditioneringen högt uppskruvad och tv:n på hösta nivå så ta med en tröja och öronproppar. Vill man resa effektivt så kan det vara en bra idé att åka nattbuss så spar man en övernattning. Man skall också vara uppmärksam på att vissa stora städer har flera bussterminaler.

Tåg:
Det finns bara ett fåtal tågrutter i Mexiko varav Chichahuha till Los Mochis är en av de mest spektakulära.

Flyg:
Avstånden i Mexiko är mycket stora så det kan vara väldigt tidsbesparande att flyga inrikesflyg mellan vissa platser.

Dricks
I de flesta länder är dricks en del av lönerna för anställda inom servicebranschen. Därför är det bra praxis (och ibland direkt nödvändigt) att ge dricks till exempelvis städpersonal, servitörer, guider, chaufförer, m.fl. beroende på vilket land du besöker. Därför rekommenderar vi att du sätter dig in i hur mycket som normalt ges i dricks och till vem innan du ger dig ut på din resa. Hitta information om dricks i Lonely Planets guideböcker.

TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss: 0413-17050
Hitta oss på: