På denna sida hittar du praktisk information och fakta om Mexico.


Praktisk information om att resa i Mexico

Klimat och bästa restid
Regntiden som även är den varmaste årstiden är mellan maj och oktober med perioden från juni till september som den regnrikaste. De lägre liggande kustområden har generellt sett mer regn och högre temperaturer än de högre belägna områdena på fastlandet. Det är stor skillnad mellan de olika delarna av Mexiko. I norra delen av landet finns det stora, torra ökenområden medan de sydostliga delarna vid den karibiska kusten och mexikanska golfen får betydligt mer regn.

Generellt sett kan man absolut resa runt i Mexiko under regnperioden då det oftast bara regnar under ett par timmar under sen eftermiddagen. Temperaturerna är högre denna tid på året och det är en bra idé att titta på vilken temperatur som förväntas på just de platser du planerar att åka till.

Orkansäsongen är från juni till november och de flesta oväder når Mexiko mellan augusti och oktober. Orkaner och tropiska stormar har störst påverkan i områdena utmed Stilla Havskusten, den karibiska kusten och mexikanska golfen samt Yucatanhalvön.

December till februari är de svalaste månaderna. Denna tid på året kan det bli kyligt på kvällarna och på natten blir det riktigt kallt, speciellt inne i landet och uppe i bergen. Det är alltid en bra idé att ha med en varm tröja och ett par långbyxor. Ute vid kusten är det dock varmt och behagligt även under denna tid på året.

Våra rekommendationer om när det är bäst att resa baseras på hur klimatet har varit under föregående år. Vädret i Mexiko kan vara mycket skiftande och oförutsägbart och därför ska våra rekommendationer endast ses som en fingervisning.

Pengar
I Mexiko använder man Mexikanska pesos (MXN). Det finns bankomater som accepterar Visa och MasterCard i de flesta städer. Tänk på att bankerna tar ut en avgift varje gång du tar ut pengar. Var försiktig med att använda bankomater och försök göra det inne i shoppingcenter, på hotell eller inne i banklokaler då Mexiko tyvärr har problem med väskryckningar och rån.
Ha med USD eller EUR att växla till pesos, eller ta ut lokal valuta i bankomater. VISA eller Masterkort fungerar utmärkt på alla större orter. Du kan betala med kort i många affärer, på hotell och restauranger.
Prisnivån är fortfarande låg i Mexiko även om det blivit dyrare i storstäderna och utmed den karibiska kusten. Mat och dryck är billigt. Kontrollera aktuell valutakurs på www.xe.com.

Visum
OBS! Visumreglerna kan ändra sig så vi på Winberg Travel rekommenderar att du kontrollerar med landets ambassad i god tid innan resa.
Turister som reser på svenska pass behöver inget visum och passet behöver vara giltigt för hela vistelsetiden. För att bli insläppt i landet kan gränspolisen begära om att få se bevis på hem/utresa, boende/hotell samt att man har tillräckligt med medel att försörja sig under sin tilltänkta vistelse.
Läs mer om Mexikos inreseregler på svenska UD.

Ytterligare inreseregler
För in- och utresa med flyg till Mexiko behöver du inte fylla i ett migrationsformulär. Flygresenärer får en stämpel i passet. Korsar du gränsen mellan Mexiko och Guatemala via landvägen ska du innan du åker över fylla i ett migrationsformulär online, som sen ska skrivas ut och tas med. Du kan fylla i formuläret här. Vi rekommenderar att du fyller i formuläret cirka 72 timmar innan du korsar gränsen.
Om du korsar gränsen från Belize till Mexiko via land kommer du bli ombedd att fylla i ett migrationsformulär vid gränsen.

Mexiko kräver att alla turister betalar en avgift. Om du flyger till landet är avgiften vanligtvis inräknad i din flygbiljett. Om du reser landvägen ska avgiften betalas kontant vid tullen. Var uppmärksam på att du vid gränsen från Mexiko till Guatemala kan behöva betala en avreseskatt som ska betalas kontant.

Transport
Buss
Bussystemet i Mexiko är mycket väl fungerande. Det finns flera bussbolag och klassen på bussarna varierar mellan 3:e klass till deluxe och 1:a klass bussar. Deluxe och 1:a klass har luftkonditionering, gott om benutrymme, toaletter och tv. Som i de flesta länder i Latinamerika är luftkonditioneringen högt uppskruvad och tv:n på hösta nivå så ta med en tröja och öronproppar. Vill man resa effektivt så kan det vara en bra idé att åka nattbuss så spar man en övernattning. Man skall också vara uppmärksam på att vissa stora städer har flera bussterminaler.

Tåg
Det finns bara ett fåtal tågrutter i Mexiko varav Chichahuha till Los Mochis är en av de mest spektakulära.

Flyg
Avstånden i Mexiko är mycket stora så det kan vara väldigt tidsbesparande att flyga inrikesflyg mellan vissa platser.

Bil
Om du ska köra bil själv så rekommenderas internationellt körkort. Trafiken kan vara mycket intensiv så vi rekommenderar i första hand att du reser med taxi eller buss.

Dricks
I de flesta länder är dricks en del av lönerna för anställda inom servicebranschen. Därför är det bra praxis (och ibland direkt nödvändigt) att ge dricks till exempelvis städpersonal, servitörer, guider, chaufförer, m.fl. beroende på vilket land du besöker. Därför rekommenderar vi att du sätter dig in i hur mycket som normalt ges i dricks och till vem innan du ger dig ut på din resa. Hitta information om dricks i Lonely Planets guideböcker.

Diverse
I Mexiko är det en annan volt i eluttaget, plus att stickkontakterna ser annorlunda ut. Så glöm inte att ta med dig adapter hemifrån.


Fakta

Huvudstad: Mexico City
Språk: Spanska och över 70 ursprungsspråk, bland annat maya och nahuatl
Väder: Tropiskt
Valuta: Mexikanska pesos
Religion: 83% katoliker, 10% protestanter, 2% andra religioner och 5% utan religion
Tidsskillnad: Tidsskillnaden mellan Sverige och Mexiko är 7 timmar. Våra datum för sommar- och vintertid kan skilja sig något så man bör vara uppmärksam i slutet av oktober och början av april.


Information Mexico

Mexiko är som en överdådig och delikat måltid. Förrätten är Mexico Citys överväldigande charm och puls. Den inbjudande huvudrätten är indianruiner och färgrik kolonialarkitektur medan de mjuka, paradisiska stränderna är desserten. Allt serverat av moderna, leende och livsglada människor.

Travel Consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss

Fanny Hedin

Travel Consultant

info|wt.se

Shailee Parasnis

Travel Consultant

info|wt.se

Kom på våra gratis resekvällar

Anmäl dig här
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: