På denna sida hittar du praktisk information och fakta om Myanmar.


Praktisk info om att resa i Myanmar

Klimat och bästa restid
Myanmar har tropiskt monsunklimat och är därför varmt året runt. Den svalaste och behagligaste tiden att besöka Myanmar är från mitten av oktober till slutet av februari. Regnperioden är från maj till början av oktober, då det kan vara svårt att röra sig i avlägsna områden med dålig infrastruktur. Går å andra sidan resan till Yangon, Bagan, Mandalay och Inle Lake så är regnperioden inget hinder, ta bara med paraply och regnkläder. Strax efter regnperioden i oktober-november lägger sig risfälten som stora gröna mattor över centrala Myanmar och floderna forsar av liv.
Våra rekommendationer om den bästa restiden i Myanmar bygger på hur klimatet har varit under tidigare år. Vädret i Myanmar kan vara mycket ombytligt och oförutsägbart och därför bör våra restidsrekommendationer endast ses som vägledande.

Pengar
Myanmar är ett relativt billigt land att resa i. Det går att betala med kreditkort på hotell och stora affärer och restauranger i de större orterna, och det går att ta ut pengar från bankomater i hela landet. Burmas valuta heter kyat. Observera att du inte får ta med dig valuta ut ur landet. Ta gärna med dig US-dollar hemifrån och växla enbart på godkända växlingskontor i Myanmar. Ett bra riktmärke är att ha mellan 50-100 USD / person och dag med sig i kontanter.

Visum
För att beviljas inresa i Burma måste du förutom pass ha ett visum som du ansöker om på länken: http://evisa.moip.gov.mm/
Läs även mera på UD:s hemsida.
Visumreglerna kan ändra sig med kort varsel så Winberg Travel rekommenderar att du undersöker de aktuella villkoren med vederbörande lands ambassad.

Transport
Det är lätt att ta sig runt i Myanmar men att hitta rätt transportmedel kan vara svårt, särskilt om du ska undvika MTT, statens turistbyrå som generellt håller höga priser. Oroa dig inte - det finns stor hjälp att hämta på privata pensionat och hotell.
För att få transporten så prisvärd som möjligt bör du försöka undvika allt statligt ägande så långt som möjligt. Allt statligt ägt är mycket dyrt i Myanmar och en resa med en statlig buss kan snabbt kosta 45 dollar för en sjutimmars resa. Om du tar en buss som inte är statligt ägd kostar en fyratimmars busstur endast cirka sju dollar.

Buss
Privata företag som Sky Lines, Bagan Express och Arrow kör med utmärkta bussar och till låga priser. Bussen är det billigaste transportsättet och betydligt snabbare än tågen. Busbiljetter kan betalas med kyat. Minibussar är också ett alternativ för kortare avstånd.

Tåg
Tågförbindelserna är billigare än flyg men dyrare och långsammare än expressbussar. En annan anledning till att välja buss snarare än tåg är att tågbiljetter vanligtvis måste köpas genom MTT, Myanmar Travel & Tours, statens turistbyrå. Å andra sidan är det lite mysigt och mer spännande att åka tåg. På tågen har du bättre med tid, det är tyst och man kan njuta av den fina utsikten eftersom tågen endast körs i 30-35 km/h. Det blir alltså en helt annan upplevelse med tåget och det kan vara klart värt att offra lite extra pengar på för att få den här erfarenheten med hem.

Flyg
Om du har ett välfyllt program kan flygresor vara ett sätt att spara en dag eller två. Myanmar Airways är det nationella flygbolaget som hanterar de allra flesta inrikesrutter. Det finns också Yangon Airways och Air Mandalay. Flygbiljetter betalas i amerikanska dollar och är betydligt billigare under lågsäsong från maj till slutet av september jämfört med högsäsongen som går från oktober till slutet av april.

Båt
Det finns båtförbindelser på Myanmars större floder. Den mest kända är den fantastiska resan från Yangon till Mandalay, där speciellt sträckan från Bagan är populär. Det är dock ett statligt företag som hanterar båtarna, som ofta är dockade för reparationer. Några av båtarna har inte utomhusområden där du kan sitta och njuta av utsikten, så det är en bra idé att leta runt lite för att hitta de bästa båtarna. Båtbiljetterna är relativt billiga och om du har tid är det ett underbart sätt att resa.

Boende
I allmänhet är det riktigt billig att övernatta i Myanmar. Håller du dig bara borta från de stora statliga hotellen och bor på de små lokala pensionat, kan du faktiskt hitta priser under tio dollar per natt för ett dubbelrum.
Yangon är en av de dyraste platserna så här ska du räkna med högre priser. Se till att boka ditt boende här i förväg, det blir i allmänhet billigare.

Dricks
I de flesta länder räknas dricksen som en del av lönen för anställda i servicebranschen. Därför är det bra att ge dricks till exempelvis städpersonal, servitörer, guider, chaufförer med mera beroende på vilket land du besöker.
Följande är en riktlinje, men för exceptionell service kan du givetvis välja att ge mer.
Reseguider: 10 USD / dag
Chaufförer: 5 USD / per dag
Båtförare: 5 USD / dag
Bagagehanterare: 1 USD / väska
Restauranger: 10% i serviceavgift och 5% skatt läggs på alla notor
500 - 1000 Kyat till hotellstädare

Diverse
Du behöver en adapter till eluttagen i Myanmar. På grund av svåra strömförändringar rekommenderar vi även överspänningsskydd för alla elektriska apparater. Vissa hotell kan låna ut adapter men ta gärna med en universaladapter som passar alla uttag. Det kan förekomma strömavbrott under din vistelse, dessa är oftast väldigt kortvariga och många hotell och restauranger har generatorer som då tar över istället. Det kan dock vara bra att ha med sig en liten ficklampa om du är ute på kvällen, då det inte finns fullgod gatubelysning överallt.

Om du ska besöka något tempel under resan så ska du tänka på att korta shorts och linnen inte accepteras på tempelområden, utan du måste se till att knän och axlar är täckta. Du måste ta av dig skorna vid tempelbesök, så skor som är enkla att ta på och av rekommenderas.


Fakta

Huvudstad: Naypyidaw/ Nay Pyi Taw
Språk: Burmesiska
Klimat: Tropiskt
Valuta: Kyat (MMK)
Religion: Mestadels buddhism, men även kristendom, islam, hinduism och olika stamreligioner förekommer.
Tidsskillnad: Burma ligger 5,5 timmar före Sverige vintertid och 4,5 timmar före under vår sommartid.


Inspiration Myanmar

Myanmarierna tar emot dig med varma leenden och stort intresse – för dem är turister en spännande inblick i världen utanför. Trots att man ännu inte kan besöka alla delar kan vi uppleva tempelprakten i Bagan, stillheten och skönheten på Inle Lake, Mandalays snörräta gator i kontrast till stojig trafik.

I Yangon ser man solnedgången spegla sig i Shwedagonpagodans guld - och vid kusten doppar man tårna i Bengaliska Viken vid orörda Ngapali Beach.

Det är numera lättare att komma till Burma än vad som tidigare varit fallet och du kan idag gå över gränsen via land och inte som tidigare bara med flyg. Du kan nå gränsen mellan Thailand och Burma vid följande övergångar: Ranong, Three Pagodas Pass, Mae Sot och Golden Triangle. Du behöver fortfarande ditt visum på plats innan du passerar gränsen – annars kommer du att nekas inresa.
Ju längre söderut du reser i Myanmar desto mer primitivt och lokalt blir det. Om du vill uppleva det unika, oförstörda och orörda landet så är det absolut hit du bör ta dig. Du kommer dock fortfarande att se gamla hästfordon och äldre sätt att leva på även på andra håll i landet.
Precis som när det gäller alla destinationer rekommenderar Jysk Rejsebureau att hålla sig uppdaterad med utrikesdepartementets rekommendationer för resor till Myanmar.

Namnet
År 1989 bytte regimen landets officiella namn från Burma till Myanmar, ett namn som länge har ansetts känsligt. Eftersom namnet tillkom under en militärdiktatur har många västliga nationer och instanser inledningsvis föredragit Burma. Med åren har allt fler valt Myanmar eftersom landet sedan 2016 har en demokratiskt vald ledning som själva säger Myanmar. De två är dessutom varianter av samma namn – Burma mera talspråkligt och Myanmar skriftspråkligt. Invånarna kallas myanmarier medan det officiella språket även fortsättningsvis benämns burmesiska. Namnet Burma är för den skull också gångbart och används ännu från en del internationellt och till och med även lokalt håll – samma gäller förhållandet Yangon/Rangoon.

Ett leende folk
Det första färgglada mötet med myanmarierna är åsynen av män i saronglika ”longyis”, munkar insvepta i mörkrött tyg och kvinnor med hemgjord gul Thanaka-make up i ansiktet – allt väldigt annorlunda än vår egen västliga stil, lugnt sagt. Men folk är verkligen öppna och nyfikna och vill gärna komma i samspråk – även de som inte kan någon engelska. Leenden och glada miner av alla slag möter en överallt längs vägen.

Myanmars mångskiftande natur
Myanmars mångsidiga natur sträcker sig från frodiga, skogbevuxna bergskedjor i öster till torra slätter och planterat lågland till vita sandstränder i väst. I norr finns Sydostasiens högsta berg, det nästan 6000 meter höga Mount Hkakabo Razi, en del av det majestätiska Himalaya. Irrawaddy-floden, som delar landet i två, är Myanmars pulsåder. Här går stora lastfartyg med ris och andra grödor från Mandalay till den tidigare huvudstaden Yangon och småhandlarna paddlar sig fram i smala, avlånga båtar, fullastade med varor.

Den gyllene stupans land
Den stora majoriteten av myanmarier är buddhister och stort värde är knutet till tron. Därför är det ekonomiskt fattiga Myanmar rikt på religiösa monument, mest distinkt de tempellika stupa-byggnaderna. I Yangon (tidigare Rangoon) står den 110 meter höga stupan Shwedagon eller Gyllene pagoden, Myanmar-buddhisternas svar på muslimernas Mecka. Alla drömmer de om att åtminstone en gång i sina liv få se på den gyllene stupan glimma i solen. En annan av Myanmars fantastiska skatter är Bagan-templen, UNESCO-skyddat som världskulturarv. Här kan du utforska 2500 antika tempel, stupor och pagoder och uppleva den unika magin som infinner sig i området vid soluppgång och solnedgång.

Travel Consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss

Adam Kindberg Smeds

Adam Kindberg Smeds

Travel Consultant

info|wt.se
Ida Gunnerlind

Ida Gunnerlind

Travel Consultant

info|wt.se

Kom på våra gratis resekvällar

Anmäl dig här
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: