På denna sida hittar du praktisk information och fakta om Namibia.


Praktisk information om att resa i Namibia

Klimat och bästa restid
Namibia har 300 soldagar om året och torrt och behagligt i princip året om. Ökenlandskapen kan ge heta dagar och kyliga nätter. Vid kusten är det svalt och dimmig och i norr hett och fuktigt. Regnen kommer mellan december och mars, ibland börjar de i november. De svalaste månaderna är mellan juni och augusti. Absolut bästa tiden för safari är under torrperioden september-oktober då djuen flockas vid vattenhålen.

Pengar
Den lokala valutan är namibiadollar (NAD) och är knuten till sydafrikanska rand. Kursen är exakt densamma och man kan använda båda valutorna på plats. Kom bara ihåg att har du pengar över i NAD måste du växla dem innan du lämnar landet då man inte kan växla NAD utanför Namibia.

Man kan ta ut pengar i bankomater i de större städerna och byarna men planera noga för det kan vara långt till nästa plats man kan ta ut pengar och det är inte överallt man accepterar kort.

Visum
Svenska medborgare får besöka Namibia i 90 dagar utan visum under förutsättning att passet är giltigt i 6 månader och har minst två tomma sidor. Man måste också kunna visa upp en returbiljett.

Reser man med barn under 18 år måste man ha med ett födelsebevis (på engelska). Om barnet reser endast med den ena eller utan båda föräldrarna krävs hans/hennes skriftliga medgivande till resan. För ytterligare information kontakta Namibias ambassad - läs mer här.

OBS! Visumreglerna kan ändras med kort varsel, så Winberg Travel rekommenderar att du kontrollerar aktuella villkor på landets ambassad då informationen här kan komma att ändras. Läs mer på Namibias Ambassads hemsida.

Transport
Flyg
Det finns få inrikesflyg i Namibia – man kan dock flyga några gånger i veckan från Windhoek till Luderitz, Oranjemund, Ondangwa, Rundu, Katima Mulilo och Walvis Bay.

Buss
Det går bussar till i princip alla städer i hela landet. Man bör dock ankomma tidigt till busstationen då bussarna snabbt blir överfulla.

Bil
Det vanligaste sättet för turister att transportera sig i Namibia. Kvaliteten på vägarna skiljer sig mycket beroende på var man åker. Man bör alltid ha en fyrhjulsdriven bil och man måste kunna byta däck själv. Planerar man en road trip runt i landet skall man se till att det finns minst två reservdäck. Det är mycket långt mellan bilverkstäder och bensinstationer så god planering krävs. Landet har vänstertrafik och det krävs internationellt körkort.

Dricks
I de flesta länder är dricks en del av lönerna för anställda inom servicebranschen. Därför är det bra praxis (och ibland direkt nödvändigt) att ge dricks till exempelvis städpersonal, servitörer, guider, chaufförer, m.fl. beroende på vilket land du besöker. Därför rekommenderar vi att du sätter dig in i hur mycket som normalt ges i dricks och till vem innan du ger dig ut på din resa. Hitta information om dricks i Lonely Planets guideböcker.


Fakta

Huvudstad: Windhoek
Språk: Engelsk är det officiella språket men bara 3% av befolkningen har det som sitt modersmål. 49% talar någon av Oshiwanbodialekterna, 11% talar Nama/Damaradialekter, 10% talar Afrikaans, 9% talar Kavango och 9% Herero. Andra språk och dialekter är bantuspråken Tswana, Gciriku, Fwe, Kuhane, Mbukushu, Yeyi och Khoisanspråken Naro, ǃXóõ, Kung-Ekoka, ǂKxʼauǁʼein och Kxoe.
Klimat: Subtropiskt
Valuta: Namibia dollar (NAD)
Religion: 75% kristendom, 20% inhemska religioner och 5% övriga


Information Namibia

Namibia är mest känt för sitt ökenlandskap som täcker ca 40% av landets areal. Det är de två mäktiga öknarna Kalahari och Namib som omger den skog och de slätter som finns i de centrala delarna av landet. Förutom öken kan man i Namibia också uppleva ett oerhört rikt djurliv i Etosha National Park eller njuta av de vackra solnedgångarna i Fish River Canyon, Afrikas största dalgång och den nästa största i världen efter Grand Canyon.

Namibia upplever man kanske allra bäst genom att köra själv men kan självklart avnjutas i grupp för den som inte vill köra själv.

Sossusvlei och Deadvlei
Är en del av Namiböknen som är världens äldsta öken. Området är mest känt för sina enorma, röda sanddyner, bl.a. Dune 45 och Big Daddy som med sina 325 meter är en av de högsta sanddynerna i världen. Det är möjligt att klättra upp för dem, allt men behöver är lite kondition och envishet för att fortsätta uppåt när skorna sjunker ned i sanden. Vackrast är att klättra upp vid soluppgång eller solnedgång. Bredvid Big Daddy ligger Deadvlei som är känt för sin vita, uttorkade markyta och vackra, torra och sedan många hundra år döda träd.

Etosha
Etosha National Park är den mest kända nationalparken i Namibia när det gäller safari och djurliv. Här ser man zebror, giraffer, elefanter, schakaler, hyenor och har man tur även lejon och den sällsynta leoparden. Vanligtvis är noshörning sällsynt och svår att se men i Etosha finns det goda möjligheter att se både vit och svart noshörning. Bästa tiden för safari här är under de torra månaderna mellan augusti och oktober då vattenhålen lockar till sig djuren.

Fish River Canyon
Vid Namibias södra delar som gränsar mot Sydafrika ligger Fish River Canyon som Afrikas största ravin och den nästa största i världen efter Grand Canyon. Det finns många vandringar man kan göra i området, vissa med varma källor. Solnedgångarna och soluppgångarna är spektakulära och det finns gott om utkiksplatser att avnjuta dem från. Djurlivet här är dock begränsat på grund av de torra omgivningarna.

Travel Consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss

Ida Gunnerlind

Ida Gunnerlind

Travel Consultant

info|wt.se
Karin

Karin Svensson

Travel Consultant

info|wt.se

Kom på våra gratis resekvällar

Anmäl dig här
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: