Här finner du praktisk information och fakta om Holland.


Praktisk information om att resa i Holland

Väder och bästa tid att resa
Hollands väder påminner mycket om delar av Sverige, ett tempererat kustklimat där man kan förvänta sig nederbörd året om men temperaturerna blir sällan vare sig extremt höga eller extremt låga. Man kan besöka Holland året om, kom bara ihåg badkläder på sommaren, regnkläder på hösten och en mössa på vintern.

Se vädertabell för Holland här

Pengar
I Holland använder man euro (EUR). Kreditkort fungerar i princip överallt och det finns gott om bankomater. Se den aktuella kursen här.

Transport
Kanal- och båtturer
Floder och kanaler vindlar sig runt i det holländska landskapet. Amsterdam är världskänd för sina kanaler och man skall inte missa att ta en kanaltur. Även Utrecht, Haag och Groningen har spännande kanalturer att bjuda på medan Europas största hamn i Rotterdam visar sin bästa sida just från sjösidan under en hamn.

Spårvagn:
Kombinera sightseeing och transport och låt staden glida förbi ditt fönster på de effektiva spårvagnarna i Amsterdam, Utrecht, Rotterdam och Haag. Med ett OV-chipkaart kan du enkelt använda dig av offentliga transportmedel runt om i landet.
Tåg:
Man korsar bekvämt längre avstånd med den statliga järnvägen; The Nederlandse Spoorwegen.

Dricks
I de flesta länder är dricks en del av lönerna för anställda inom servicebranschen. Därför är det bra praxis (och ibland direkt nödvändigt) att ge dricks till exempelvis städpersonal, servitörer, guider, chaufförer, m.fl. beroende på vilket land du besöker. Därför rekommenderar vi att du sätter dig in i hur mycket som normalt ges i dricks och till vem innan du ger dig ut på din resa. Hitta information om dricks i Lonely Planets guideböcker.


Fakta

Huvudstad: Amsterdam (Haag)
Språk: Holländska
Klimat: Temperat
Valuta: Euro
Religion: Kristna men 40% av alla holländare har ingen religion


Information om Holland

Det platta landet med många cyklar Inte långt från Sverige ligger Holland, landet med många färggranna tulpaner och gamla väderkvarnar. Men Holland är mer än vad man kan se på ett vykort. Holland är ett modernt land med människor och ett tankesätt vi svenskar kan relatera till. Landskapet är flackt med städer genomkorsade av massor av både kanaler och cyklister. Så kliv upp på cykeln, ta på dig hjälmen och ge dig ut i det holländska landskapet.

Kanske kan du förstå ett ord eller två?
En del svenskar tycker sig förstå holländska (egentligen nederländska). Det finns många ord som vi känner igen från tyska, engleska och kanske även svenska. Det är det tredje största germanska språket, det är ett missförstånd att språket är en blandning av tyska och engelska för det är ett eget språk. Men ibland har vi tur och kan faktiskt förstå vad bordsgrannen säger på den mysiga lokala restaurangen vid hotellet i Amsterdam.

Sköna Amsterdam
Hollands huvudstad Amsterdam (fast regeringen och generalstaten sitter i Haag) är otroligt charmig. Här finns mängder av spännande och världsköända muséer. För konstinstresserade finns Rijksmuseum och Van Gogh-muséet och för historieintresserade är Anne Franks hus en extraordinär upplevelse. Njut en delikat stroopwafel i en park i vårsolen, se husens vackra blomsterlådor och våta cyklister samtidigt som du söker skydd under paraplyet när ett hastigt förbipasserande höstregn samtigidt som du njuter av en stilla kanaltur.

Travel consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss.

TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: