19 dagar
Inklusive flyg och bagage
Från 36 450:-
Detta är en fysiskt utmanande vandring som tar dig genom sherpafolkets storslagna hemtrakter, små, trevliga byar och vägar kantade av färggranna stentavlor med ”om mani padme hum” mantrat inskrivet på och förbi buddhistiska kloster. Vandringen bjuder också på enastående vyer med utsikt över ett pärlband av världens högsta berg; Mount Everest, Lhotse, Makalu och Cho Oyu för att bara nämna några stycken.

På resan finns det naturligtvis också tid att uppleva Nepals huvudstad Kathmandu med sina smala gränder, historiska tempel, imponerande stupor och livliga marknader.
I detta reseförslag är det 13 dagars vandring men resan är på 18 dagar för att man skall ha riktigt gott om tid att acklimatisera sig och därmed öka chanserna ordentligt att nå hela vägen till målet.

Bästa reseperiod

Trekking i Nepals Everestregion har två högsäsonger. Dels från mars till mitten av maj och sedan från september till och med november. Under dessa perioder är luften hög och klar och utsikten som allra bäst.

Detaljerad resplan

Visa hela programmet
Dag 1: Avresa från Skandinavien
Du reser från Skandinavien mot Nepal och huvudstaden Kathmandu med reguljärflyg.
Dag 2: Ankomst Nepal
Du ankommer till Nepals huvudstad Kathmandu. Du möts och körs till ditt guest house i Kathmandu där du har 2 övernattningar. Vill du hellre på hotell ordnar vi självklart det. Resten av dagen är på egen hand.
Dag 3: Hela dagen på egen hand i Kathmandu
Kathmandu är en otroligt spännande och livlig stad med massor av historia, kultur och sinnesintryck. Bege dig till Durbar Square med otaliga vackra tempel, ”aptemplet” Swyambhunath, Nepals största buddhistiska stupa Boudanath och Nepals viktigaste hinduiska tempel Pashupatinath. Utforska stadens gytter och gränder och upplev vardagen i en av världens mest fascinerande städer. Vill du att vi bokar en dagsutflykt åt dig med engelsktalande guide gör vi gärna det.
Dag 4: Flyg till Lukla - Trek till Phakding
Avresa från Kathmandu på morgonen. I klart väder är det en otroligt vacker resa från Kathmandu till Lukla som ligger på 2800 meters höjd. Everest och Khumburegionerna är sherpafolkets hemvist och världens högsta berg Mount Everest. Det är en stor upplevelse, både natur- och kulturmässigt, att trekka här med några av världens högsta berg i fonden genom byar där sherpafolket bor och har sin vardag. Från Lukla slingrar sig vandringen ner genom tallskog via Chablung och Ghat till byn Phakding. Är sikten klar kan man redan idag se de snöklädda bergstopparna. Trekkingtid: Cirka fyra timmar. Höjder: Kathmandu 1 350 m, Lukla 2 840 m, Phakding 2 600 m.
Dag 5: Trek Phakding – Namche Bazaar
Efter frukost fortsätter vandringen norrut mot Jorsale genom att man följer floden Dudh Koshi. Det är här man kommer till själva Sagarmatha (Everest) National Park och färden i parken börjar med en kortare vandring till de två floderna Imja Drangpa och Nangpo Tsangpo (Bhote Koshi) som man korsar genom att gå över en hängbro. Därefter är det två timmars vandring uppåt tills man når Namche Bazaar, huvudstaden i denna region. Namche Bazaar är en mycket välmående sherpastad och ett viktigt handelscentrum för området. Trekkingtid: Cirka sex timmar. Höjder: Namche Bazaar 3 440 m.
Dag 6: Namche Bazaar - Vilodag
Namche Bazaar är en perfekt plats att ha en vilodag på och vänja sig vid höjden. Du kan också välja att vandra upp till Khunde Hospital och Everest Hotel som båda bjuder på vackra vyer. Den som vill tar en tidig morgon och vandrar till nationalparkens fina lilla museum varifrån man har möjlighet att se ut över några av världens högsta bergstoppar; Mt. Everest, Mt. Lhotse, Mt. Nuptse och Mt. Ama Dablam. Trekkingtid: Cirka fyra timmar.
Dag 7: Trek Namche Bazaar - Tengboche
Från Namche Bazaar är det först en lättare vandring i en timme och sedan går det nerför i en och en halvtimme. Därefter blir det vandring uppåt i drygt ett par timmar till Tengboche. På vägen hålls humöret uppe av superflotta vyer mot Everest och Ama Dablam, frodig skog med tall, björk och rododendronbuskar, djur och fåglar. I Tengboche ligger vackra Tengboche Gompa, sherpafolkets viktigaste kloster och centrumför buddhismen här i området. På kvällarna hör man de karakteristiska ljuden av blåsinstrument som munkar och lamorna använder i sina religiösa ceremonier. Trekkingtid: Cirka sex timmar. Höjder: Tengboche 3 860 m.
Dag 8: Trek Tengboche - Dingboche
I dag väntar en behaglig och gradvis stigning i terrängen upp till Dingboche som ligger på 4300 meters höjd med fantastisk utsikt över bergen. Vandring går genom skog och färggranna rododendronbuskage och genom små sherpabyar. Trekkingtid: Cirka sex timmar. Höjder: Dingboche 4 300 m.
Dag 9: Dingboche - Vilodag
Vi har lagt till en vilodag här då man nu är uppe på riktigt höga höjder. Man kan antingen stanna på plats, vila och njuta av utsikten ut över Ama Dablam, Kantega och Nuptse. Eller göra en dagsvandring i omgivningarna som tar mellan 3-5 timmar.
Dag 10: Trek Dingboche - Lobuche
I dag följer vi dalen där man njuter av utsikten över de två imponerande bergstopparna Cholatse och Tawache. Vi vandrar upp mot Khumbu Glacier och på vägen möter man många stenrös uppsatta till minne av sherpas som mist sitt eget liv medan de försökt hjälpa andra att nå toppen av Mt. Everest. Man går utmed foten av Mt. Everest tills man når Lobuche som är dagens mål. Trekkingtid: cirka sex timmar. Höjder: Lobuche 4 930 m.
Dag 11: Trek Lobuche - Gorak shep - Everest Camp - Gorak Shep
Tidig morgon med 3 timmars hård men vacker vandring längs Khumba Glacier mot Gorak Shep. Här tar man lite välförtjänad vila för att fortsätta mot Everest Base Camp. Vandringen dit tar ca 5–6 timmar och det finns gott om tid att njuta av både utsikten och känslan av att nått målet innan färden tillbaka till Gorak Shep. Trekkingtid: Cirka nio timmar. Höjder: Gorak Shep 5 170 m, Everest Base Camp 5 350 m.
Dag 12: Trek Gorak Shep - Kala Patthar - Pheriche
Ännu en tidig morgon för vandring till en av de absolut vackraste utsiktsplatserna som finns i Everestregionen; Kala Patthar. Här njuter man av soluppgången och utsikten ut över Mt. Everest innan vi vandrar tillbaka till Gorak Shep där frukosten väntar. Efter maten går vandringen så vidare, för det mesta i nerförsbacke, till Duglha och sedan vidare till Pheriche. I Pheriche har HRA (Himalayan Rescue Association) ett räddningscentrum för skadade vandrare och bergsklättrare som är riktigt intressant att besöka. Trekkingtid: Cirka åtta timmar. Höjder: Kala Patthar 5 550 m, Pheriche 4 370 m.
Dag 13: Trek Pheriche - Phortse
I dag möter vi åter igen floden Imja Khola och genom att följa den vandrar vi genom Pangboche och vidare till Phortse. Trekkingtid: Cirka fem timmar. Höjder: Phortse 3 860 m.
Dag 14: Trek Phortse - Namche Bazaar
Från Phortse går vi så ner till bron som tar oss över floden Dudh Koshi. Därifrån börjar vi så lugnt och försiktigt vandra i den branta terrängen upp mot Mongla för att till sist nå Namche Bazaar. Trekkingtid: Cirka fem timmar. Höjder: Namche Bazaar 3 440 m.
Dag 15: Trek Namche Bazaar - Lukla
Från Namche Bazaar är det överraskande lätt att vandra ner till byn Jorsale. Vi följer vägen förbi de små byarna Phakding och Choplung för att avsluta i Lukla. Trekkingtid: Cirka sju timmar. Höjder: Lukla 2 840 m.
Dag 16: Flyg till Kathmandu
Tidigt på morgonen går flyget tillbaka till Kathmandu, en flygtur på ca 45 minuter och om vädret är klart är utsikten formidabel!
Dag 17: Kathmandu på egen hand
Du har hela dagen att fortsätta utforska Kathmandu på. Vi hjälper dig gärna med tips och förslag.
Dag 18: Flyg från Kathmandu
Du lämnar nu Nepal efter ett fantastiskt äventyr! Du ankommer till Skandinavien antingen senare samma dag eller dagen efter, beroende på när på dagen dit flyg går hemåt.
Dag 19:Ankomst till Skandinavien
Ankomst till Skandinavien.

Övernattningar

Tre nätter på hotell i Kathmandu
En natt på guesthouse i Ramechhap
Tolv nätter på olika tehus under vandringen.

Överallt bland de nepalesiska bergen ligger det tehus. Det var – och är fortfarande – platser där bärare, resande och handelsmän övernattade och åt under enkla förhållanden. Idag är det många tehus som renoverats och standarden är betydligt högre än förr men det är fortfarande ett enkelt boende. Inkvartering är i dubbel- eller enkelrum med gemensamma toaletter i korridoren.

Kommentarer

Kom ihåg att ta med två passbilder och en kopia av passet för ditt trekking permit. För att din sovsäck skall hålla god kvalitet och klara låga temperaturer rekommenderar vi att du tar med en hemifrån.

Reseförslaget ovan innehåller en del längre transporter och vandringar på hög höjd under flera timmar så vi rekommenderar inte denna för deltagare under 16 år. Var uppmärksam på att även om alla våra turer är noga utvalda och testade kan det hända att man upplever obehag av höga höjder. Detta är något man inte kan förutse och som måste behandlas direkt på plats. Känner man mildare obehag kan det räcka med att dricka energidryck och vila men får man huvudvärk, akut illamående och andnöd måste detta behandlas omgående. Diskutera gärna med er husläkare om eventuella försiktighetsåtgärder innan ni reser.

Kontrollera er reseförsäkring noga och säkerställ att det ingår skydd för vandringar på hög höjd. Vi rekommenderar ERV som täcker dessa aktiviteter. Vi hjälper er hitta rätt försäkring och kan även förmedla dessa utan extra kostnad. Vi kommer att flyga med nepalesiskt inrikesflyg och alla Nepals inrikesflygbolag är på EU:s svarta lista. Läs mer här. Vi har valt denna flyglösning då det inte finns några alternativ och det är även viktigt att du informerar ditt försäkringsbolag om detta också.

Everest Base Camp trek är en svår och ibland mycket jobbig vandring och det är ingen garanti för att man orkar hela vägen till Base Camp. Du bör vara i god fysisk form och kunna vandra mellan 10-18 kilometer per dag i 13 dagar. Många av dagarna består av stigningar på över 1000 meter så det är extra bra om benen är i fin form.
Angående bagage på resan:
Du bär själv en dagsryggsäck på ca 25 liter, där du har vatten, snacks, kamera, dagens kläder och eventuellt något mer.
Allt ytterligare bagage blir buret av bärarna från tehus till tehus, där du alltså har allt annat som du har med dig på resan.
Den större väskan får inte vara en hård resväska, men kan vara en backbacker-ryggsäck eller duffel bag. Det behöver vara en relativt rymlig väska, då den ska rymma en tjock sovsäck som tar en del plats, samt ganska mycket kläder.
På inrikesflyget från Kathmandu till Lukla är det bagagerestriktioner på 5 kg för dagsryggsäcken och 10 kg för den större väskan.

Information

Vad är inkluderat?

Längre ner på sidan ser du vad som ingår och vad som inte ingår i priset på just denna resa.

Kan reseförslaget ändras?

Denna resa säljs som ett paket och om man vill göra ändringar kan vi inte återbetala de delar av paketet som ej utnyttjas. Vi kan i de flesta fall, beroende på platstillgång, ordna med förlängning av resan eller ändra hemresan mot ett tillägg.

Gruppstorlek

Minimum 9 deltagare Maximum 18 deltagare

Nästa: 05-10-2024

Packlista

 • Kläder för väder
 • Regnkappa eller poncho
 • Badkläder och handduk
 • Minst ett par stadiga vandringskängor, komplettera gärna med ett par ordentliga gymnastikskor
 • Hatt, solkräm & myggspray
 • Vattenflaska
 • Bekväm, mindre ryggsäck för dagspackningen
 • Skavsårsplåster
 • En powerbank till mobilen är alltid bra att ha
 • Pannlampa eller ficklampa
 • Vattentäta plastpåsar/dyksäck
 • Egen ryggsäck om man inte vill hyra
 • Äventyrslystnad
 • Glöm inte att ta med USD 50 och 2 passfoton till ditt nepalesiska visum som ställs ut vid ankomst.

Avresedatum

Status Reseperiod Boka senast Pris
Lediga platser Reseperiod05.10.24 - 23.10.24 Boka senast05-08-2024
36 450:-
Prisförslag
Lediga platser Reseperiod19.04.25 - 07.05.25 Boka senast19-02-2025
36 450:-
Prisförslag
Lediga platser Reseperiod04.10.25 - 22.10.25 Boka senast04-08-2025
36 450:-
Prisförslag

I priset ingår

 • Flyg Stockholm/Köpenhamn - Kathmandu - Lukla t/r i ekonomiklass
 • För andra avreseorter kontakta oss på Winberg Travel
 • 16 övernattningar enligt program
 • Transfer enligt program
 • Svensk reseledare
 • Lokalguide och porters under vandringen
 • Trekking permit
 • Trygghet på resan – nödtelefon bemannad dygnet runt
 • Täckning av paketreselagen och Resegarantifonden

I priset ingår inte

 • Rese- och avbeställningsförsäkring
 • Eventuella turistskatter som måste betalas på plats
 • Utflykter som ej omnämns i programmet
 • Måltider och dryck som ej omnämns i programmet. Kostnad för mat uppgår till cirka 30 USD / dag
 • Visum - söks vid ankomst och kostar ca 50 USD
 • Dricks - ca USD 80 per person under själva trekken
 • Enkelrumstillägg i Kathmandu, 650 - 950 kr, beroende på avgång. Om du kan tänka dig att dela rum får du dela med någon av samma kön. Finns det ingen att dela med, eller du vill bo själv, kommer vi lägga på enkelrumstillägg i samband med slutbetalningen.

Kommentarer till pris

Priset ovan gäller per person med del i dubbelrum med flyg i ekonomiklass. Vill du flyga i Premium Economy, Business Class eller lägga till extradagar före eller efter resan på egen hand kontakta oss för prisförslag och bokning. Vill du göra denna resa men på andra datum på egen hand kan vi skräddarsy en resa med samma innehåll. Du kan då också lägga till utflykter, ändra reslängd eller byta hotell så resan blir exakt som du vill. Kontakta oss på Winberg Travel på 040-645 04 90 och hör mer om priser

Det finstilta

Winberg Travel skräddarsyr din resa helt efter dina egna önskemål. Just det här förslaget är en av våra favoriter - vi ändrar självklart till det så att det blir precis som du vill ha det! Vill du ändra reslängd, hotellstandard, flyga Business Class eller Premium Economy, göra om en gruppresa till en privat resa – säg bara till så ordnar vi det!

Vi bokar inte utflykter separat utan de skall ingå i ett paket eller bokas tillsammans med ett internationellt flyg. Vänligen observera att ni deltar i vandringar och utflykter på eget ansvar så det är viktigt att ni meddelar oss om ni har några tveksamheter och att ni har en bra reseförsäkring om något oförutsett skulle hända. Vi rekommenderar Gouda vars reseförsäkringar täcker många aktiviteter utan extra kostnader.

TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: