På denna sida hittar du praktisk information och fakta om Nya Zeeland.


Praktisk information om att resa i Nya Zeeland

Klimat och bästa restid
Vädret i nya Zeeland liknar det svenska vädret. Men årstiderna har bytt plats, så när vi har vinter här hemma är det sommar i Nya Zeeland. Du kan resa i Nya Zeeland året runt, men den bästa tiden är från december till mars månad (högsäsong). Då är vädret som en bra svensk sommardag. Var beredd på att vädret kan förändras snabbt på grund av att det finns så många berg.

På Nordön är klimatet subtropiskt, vilket gör att det är grönt nästan året runt.

Temperaturen varierar från 5 grader på vintern upp till 27 grader på sommaren och ungefär 1 300 mm regn per år fördelas över hela ön.

Sydön har ett tempererat klimat med något lägre temperaturer än på Nordön. Nederbörden på västkusten är mycket större, ca 7 500 mm. Skillnaden i nederbörd är märkbar eftersom den nästan stoppas av The Southern Alps som går hela vägen upp genom ön. På östra sidan faller "bara" 330 mm regn per år.

Våra rekommendationer om när det är bäst att resa i Nya Zeeland baseras på hur klimatet har varit föregående år. Vädret i Nya Zeeland kan vara mycket ombytligt och oförutsägbart och därför är våra rekommendationer endast vägledande.

Pengar
Valutan heter Nya Zeeländska dollar (NZD). Det finns gott om bankomater i de större städerna på Nya Zeeland. De flesta internationella betal- och kreditkorten fungerar bra och kan användas i hela landet.

Tullbestämmer
Nya Zeeland har mycket stränga införselbestämmer, både vad som gäller mat och frukt men även tobak, snus etc. och det kan bli mycket dyrt att föra in kvantiteter som överskrider det man tar in tullfritt.

Villkor för visum
Svenska medborgare får ett 90-dagars visum vid inresa med flyg till Nya Zeeland. Kontrollera aktuell information på Utrikesdepartementets hemsida.
Svenska medborgare måste ha ett giltigt NZeTA (Electronic Travel Autorization) innan avresa. Du ansöker via Nya Zeelands immigrantionsmyndighet. Gör detta i god tid då det kan ta upp till 72 timmar att få sin ansökan godkänd.
Visumreglerna kan ändras med kort varsel så Winberg Travel rekommenderar att du kontrollerar aktuella villkor på landets ambassad.

Winberg Travel kan hjälpa dig med att ansöka om ett Working Holiday Visum. Visumet kan sökas av personer från 18 till 30 år och ger dig rätt att kombinera resor och arbete i Nya Zeeland under ett år. Observera att du kommer att behöva ansöka om Working Holiday-visum i Sverige före avresan – det går inte att söka när du väl har anlänt till Nya Zeeland. Det ges ingen garanti för ett Working Holiday-visum eftersom det ställs särskilda krav på sökanden – och det endast utfärdas ett begränsat antal visum per år.
I samband med ett Working Holiday-visum kan Winberg Travel också erbjuda ett startpaket som inkluderar de första nätterna på ett vandrarhem, ett tax file-nummer samt ett bankkonto. Kontakta Winberg Travel för att få en trygg start på din resa till Nya Zeeland. Läs mer om Working Holiday.

Transport
Nya Zeeland är ett fantastiskt vackert land att resa i. Landet är ca 6 gånger större än Danmark och uppdelat i två stora öar; Nordön och Sydön. Det fantastiska med Nya Zeeland är att naturen är så varierad. Du kan uppleva höga, snöklädda berg, imponerande fjordar, praktfulla sandstränder, sprutande gejsrar och enorma vulkaner – allt inom ett överskådligt avstånd.
På våra res själv-rutter har vi rekommenderat en restid för de olika sträckorna, vilket kan vara ett bra verktyg vid planeringen av resan. Hitta Winberg Travels res själv-rutter genom att klicka på Typ av resa längst upp på sidan.

Det finns många olika sätt att ta sig runt i Nya Zeeland, här har vi gjort en inspirationslista så att du kan ta reda på vilket sätt som passar dig bäst.

Buss
Fördelen med att åka med buss är att du kan luta dig tillbaka och slappna av och njuta av utsikten genom fönstret. Det är ett transportmedel som många unga människor utnyttjar eftersom det ofta är billigare än att hyra en bil. I Nya Zeeland kan Winberg Travel rekommendera flera olika bussbolag.

Backpacker Bus Pass
Det finns flera företag som erbjuder Backpacker Bus Pass. Bussar går från A till B med många stopp längs vägen på intressanta platser. Det är därför inte det snabbaste sättet att resa, men det är verkligen ett bra sätt att uppleva detta fantastiska land på. Bussar körs av erfarna guider som känner till alla spännande små platserna längs vägen. Konceptet är att det måste vara flexibelt och att du kan hoppa på och av bussen när du vill. Bussarna går ofta och det är lätt att boka din fortsatta resa på nätet.
När bussarna når städerna hjälper guiden/chauffören dig att boka övernattningar på olika vandrarhem och släpper av dig i närheten.
Målgruppen är unga människor i åldrarna 18–30 år, men alla är välkomna.

Biluthyrning
Det är mycket populärt att köra runt i New Zealand i egen bil. Det är möjligt att hämta bilen i en stad och återlämna den i en annan stad, men vanligtvis måste du betala en extra avgift. Bilarna finns i flera storlekar och modeller efter dina behov. Kom ihåg att man kör på vänster sida av vägen i Nya Zeeland och att du behöver ett internationellt körkort för att få köra bil här.

Hyra motorhome eller husbil
Ett annat populärt transportmedel är en husbil eller motorhome som de också kallas.
Det ger samma frihet som med en bil då du kan välja när du vill ge dig iväg och när du vill stanna. En annan stor fördel är att du kör runt med ditt eget hem. Så du behöver inte packa upp dina grejer efter en lång dag på vägen.
Det är ett självklart transportmedel för barnfamiljer, eftersom barnen kan sitta och leka därbak under resan. Det finns ett stort utbud av mycket bra uppställningsplatser för husbilar där du hittar många barnvänliga anläggningar.
Kom ihåg att ju tidigare du bokar din husbil desto billigare blir det. Priserna följer utbud och efterfrågan så när avresan närmar sig blir det ofta mycket dyrare.

Camper van
En camper van är ett mellanting mellan bil och husbil. Kort sagt så har bilen inte större utrymme än en vanlig bil, men samma egenskaper som en husbil. Du kan sova och laga mat i den och så är det betydligt billigare än en husbil. Det finns camper vans för både 2 och 4 personer. Åldersgränsen är 18 år men du måste ha haft körkort i minst ett år.

Flyg
Beroende på hur mycket tid du har för din resa i Nya Zeeland kanske du vill boka ett flyg eller två, eventuellt mellan Nord- och Sydön eller omvänt. Det sparar mycket tid och du får besöka alla platser du drömt om.

Winberg Travel kan hjälpa till att boka alla ovanstående transportmedel. Om du vill hyra bil eller husbil rekommenderar vi att du bokar i så god tid som möjligt, eftersom priserna följer utbud och efterfrågan och blir dyrare när avresan närmar sig. Samma sak gäller vanligtvis även för flygbiljetter.

December till februari är sommarmånaderna i Nya Zeeland och det är mycket populärt att resa där nere vid denna årstid. Därför kan det vara svårt att få tag på en husbil vid den tiden. Så tänk på att vara ute i god tid.
Skolornas sommarlov är från mitten av december till slutet av januari. Då reser nyzeeländarna själva på semester.

Dricks
I de flesta länder är dricks en del av lönerna för anställda inom servicebranschen. Därför är det bra praxis (och ibland direkt nödvändigt) att ge dricks till städpersonal, servitörer, guider, chaufförer, m.fl. beroende på vilket land du besöker. Därför rekommenderar vi att du sätter dig in i hur mycket som normalt ges i dricks och till vem innan du ger dig ut på din resa. Hitta information om dricks i Lonely Planets guideböcker.

Diverse
Då eluttagen på Nya Zeeland skiljer sig mot de svenska så rekommenderar vi att du tar med dig en adapter.


Fakta

Huvudstad: Wellington
Språk: Engelska och Maori
Klimat: Subtropiskt på Nordön – tempererat på Sydön
Valuta: Nyzeeländska dollar
Religion: Kristendom
Tidsskillnad: Vintertid ligger Nya Zeeland 12 timmar före Sverige.


Information Nya Zeeland

Kiwiernas Nya Zeeland
Trots Nya Zeelands måttliga storlek, avlägsna placering och dess ringa folkmängd, är Nya Zeeland på alla sätt en enorm upplevelse. ”Kiwierna” är en charmig och varmhjärtad befolkning och kulturen påminner faktiskt lite om den skandinaviska, trots att vi befinner oss på andra sidan jordklotet.

Nya Zeeland är uppdelat i två huvudöar, Nordön och Sydön:
Nordön
På Nordön präglas naturen av vulkaner och det finns platser där den vulkaniska underjorden fortfarande är aktiv. Det ångar ur jorden, luktar svavel och vattnet kokar i sjöarna. Men naturen bjuder också på exotiska stränder med palmer, subtropisk vegetation och inte minst Bay of Islands – bukten som med sina 144 öar, innehåller några av Nya Zeelands bästa dykplatser. Städerna är stämningsfulla och bjuder på många kulturella upplevelser, till exempel i den charmiga huvudstaden Wellington.

Sydön
Naturen på Sydön är orörd, karg och autentisk. Ön kännetecknas av ett dramatiskt bergslandskap med snöklädda toppar, djupa fjordar och glaciärer som avslutas i regnskogar. I dessa vackra omgivningar kan man hitta några av världens bästa äventyrsaktiviteter. Till exempel bungyhopp som sägs ha uppfunnits i Nya Zeeland, trekking, skidåkning på vulkaner, cykling, fallskärmshoppning, skärmflygning och forsränning. Vid Kaikouras kust kan du också se sälar, delfiner och valar som man även kan simma tillsammans med om man vill.

Travel Consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss

Anna Šimic

Travel Consultant

info|wt.se
Karin

Karin Svensson

Travel Consultant

info|wt.se

Kom på våra gratis resekvällar

Anmäl dig här
TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: