Här finner du praktisk information och fakta om Österrike.


Praktisk information om att resa i Österrike

Väder och bästa tid att resa
Österrikes tempererade klimat gör vädret skiljer sig en del beroende på vilken del du besöker. Allt från de kalla Alperna i väst eller huvudstaden Wien i de flacka, östra delarna av landet. I väst är somrarna korta och nederbördsrika men varmare än de svenska. På vinterna är detta snörika bergslandskap ett plats för skidsport i världsklass. Fastlandsklimatet i de östra delarna betyder mindre nererbörd och härligt varma somrar. Oavsett viken del av landet du besöker är Österrike en underbar plats året om bara men har kläder för väder.

Se vädertabell för Österrike här

Pengar
I Österrike använder man euro (EUR). Kreditkort fungerar på många ställen men ta ut lite extra kontanter då många fortfarande håller fast vid kontanttraditionen och det är inte alla restauranger och butiker tar kort. Det finns gott om bankomater i städerna. Se den aktuella kursen här.

Transport
Tåg:
Tåg är det självklara valet när man skall resa i Österrike. Det är svårt att hitta en långdistansrutt utan förtrollande natur utanför tågfönstret. Österreichische Bundesbahnen (förkortat ÖBB) är det statliga järnvägsbolaget i Österrike. De har både korta, regionala linjer och långdistanslinjer som tar dig mellan de större städerna. ÖBB driver även en stor del av busstrafiken både regionalt och nationellt tillsammans med olika privata bussbolag.

Spårvagn:
Många städer i Österrike har fortfarnda gamla, hederliga spårvagnar som gör resan till en upplevelse i sig. Njut av staden utanför spårvagnsfönstret i bland annat Innsbruck, Graz och Linz. Wiens Straßenbahn är ett av världens största spårvagnssystem.

Dricks
I de flesta länder är dricks en del av lönerna för anställda inom servicebranschen. Därför är det bra praxis (och ibland direkt nödvändigt) att ge dricks till exempelvis städpersonal, servitörer, guider, chaufförer, m.fl. beroende på vilket land du besöker. Därför rekommenderar vi att du sätter dig in i hur mycket som normalt ges i dricks och till vem innan du ger dig ut på din resa. Hitta information om dricks i Lonely Planets guideböcker.


Fakta

Houvudstad: Wien
Språk:Tyska
Klimat: Tempererat
Valuta: Euro
Religion: Majoriteten är katoliker


INFORMATION OM ÖSTERRIKE
Andlöst vackra bergslandskap
Spetsiga bergstoppar med respektingivande, branta klippsidor ingjutna i kritvit, nyfallen snö. Frodiga dalar med gröna träd, inbjudande timmerstugor och skuttande bergsgetter. Enorma sjöar där du genom en tunn slöja av dimma kan skymta inbjudande vandringsstigar upp på berget på den andra sidan. En sommarsemester i det österrikiska alperna är perfekt för att få några kilometer i benen. Temperaturen är mild och det finns många vältrampade stigar och mysiga tyrolerstugor där man kan äta värmande soppor efter en lång dags vandring. Många söker sig ut i naturen bara för att koppla av och komma ner lite i varv. Hyr en stuga intill en skogssjö, sätt på en kopp te och luta dig tillbaka och bara njut av utsikten. Under vintermånaderna huserar man i någon av de österrikiska alpernas många skidorter med allt vad det innebär av branta backar, restauranger och afteski.

Stolt finkultur i städerna
Österrike är ett relativt nytt land – tidigare var det ju en del av kejsardömet Österrike-Ungern. Landet är omgivet av många europeiska länder och det officiella språket är tyska även om det finns många österrikiska dialekter. Men de österrikiska större städerna har fortfarande något speciellt som skiljer dem från grannländernas storstäder. Här finns en speciell, österrikisk finkultur som blomstrar bland gammal, välbevarad arkitektur i både Wien, Salzburg och Graz. Den förstnämnda är Österrikes huvudstad och kallas även, inte utan anledning, ”musikens huvudstad”. I många århundraden var Wien centrum för klassisk musik, det var här kompositörerna Mozart och Beethoven bodde, spelade och komponerad. I dag är den klassiska kulturen speciellt tydlig vid den berömda nyårskonserten i Wien och även året runt på wienercaféerna där en stilla pianokonsert till eftermiddagens kaffe och bakelse inte är helt ovanlig.

Travel consultants

Börja planera din reseupplevelse tillsammans med oss.

TILL SIDANS TOPP
Kontakta oss:
Hitta oss på: